Με το σταγονόμετρο φέτος το επίδομα θέρμανσης - Αύριο η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών

«Μαύρα μαντάτα» για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένας στους δύο χάνει το προνόμιο αυτό, στο πλαίσιο της περικοπής κρατικών δαπανών που προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι η κρατική επιχορήγηση να μειωθεί κατά 50% και ως εκ τούτου τουλάχιστον ένας στους δύο δεν θα λάβει το επίδομα. Έτσι, βάσει του σχεδιασμού, προβλέπεται η επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων που θα σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των αιτούντων χορήγηση του επιδόματος, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τη γεωγραφική ζώνη όπου διαμένουν.

Στόχος είναι η κρατική επιχορήγηση να μειωθεί κατά 50% και ως εκ τούτου τουλάχιστον ένας στους δύο δεν θα λάβει το επίδομα (σ.σ.: από 1.100.000 την προηγούμενη χειμερινή περίοδο σε 500.000 στην παρούσα).

Η απόφαση για τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Παρασκευή, και θα φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των 48 προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Τα όρια και τα κριτήρια

Πληροφορίες αναφέρουν πως το όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που θα επιτρέπει την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθεί κατά 60%-70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

-30.000 ευρώ για άγαμους
-40.000 ευρώ για έγγαμους
-43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες
-το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού, εκτιμάται ότι το όριο θα πέσει κάτω από τα 120 τ.μ. 

Τέλος, προβλέπεται πως η τιμή των 0,35 ευρώ/λίτρο στην οποία διαμορφώνεται μέχρι σήμερα το επίδομα θα σταματήσει να ισχύει. Αντ’ αυτού, το ποσό του επιδόματος θα διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του κάθε σπιτιού. Πάντως, εκτιμάται πως το ποσό θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 0,35 ευρώ/ λίτρο.

Με τα παραπάνω δεδομένα και από τη στιγμή που ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμένει υψηλός, εκτιμάται ότι εφέτος οι διανομές πετρελαίου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, παρά το γεγονός πως η τιμή του έχει πέσει, λόγω των «χαμηλών πτήσεων» του μαύρου χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.