Από το Σούβαρδο ως τον Αρίσταρχο θα τρέξουν και Καλαβρυτινά παιδιά

Με συμμετοχές Καλαβρυτινών άθλητών θα διεξαχθεί και φέτος ο ειδικός αγώνας δρόμου που ξεκινάει από την εκκλησία του Σουβάρδου. Η Οργανωτική Επιτροπή του «Aristarchos Skyrace» προκηρύσσει τον αναμενόμενο 3ο αγώνα στο Σούβαρδο Καλαβρύτων, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Ποια είναι όμως η διαδρομή;

Δύο διαδρομές  α) Skyrace Aristarchos 20,3km, +1.650m υψομετρική, κίνηση από τα 1.250m ως τα 2.340m, terrain δασικό και αλπικό β) Lycoporta Race 9,2km, +650m υψομετρική διαφορά, terrain δασικό. 

Οι κατηγορίες – και για τις δύο διαδρομές – είναι τρεις (3) για τους άνδρες και τρεις (3) για τις γυναίκες, ως εξής: Άνδρες 18-39 ετών (Α1), Άνδρες 40-59 ετών (Α2), Άνδρες 60+ ετών (Α3), Γυναίκες 18-39 ετών (Γ1), Γυναίκες 40-59 ετών (Γ2), Γυναίκες 60+ (Γ3) για τη διαδρομή skyrace, και αντίστοιχα Α4, Α5, Α6 και Γ4, Γ5, Γ6 για τη διαδρομή Lycoporta. Δεν υπάρχει ειδική βράβευση ανά κατηγορία, παρά μόνο αναφορά στα αποτελέσματα. Ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών, μπορεί να σχηματιστούν κατηγορίες με μικρότερο ηλικιακό εύρος, και θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των εγγραφών.

 Η διαδρομή του Aristarchos Skyrace αγγίζει τα 20,3 χιλιόμετρα, με θετική υψομετρική +1.638 μέτρα και μόλις 3,5% άσφαλτο ή δασικό δρόμο! Το αλπικό τερέν αποτελεί το  26%, ενώ το υπόλοιπο είναι δασικά μονοπάτια και ορεινά λιβάδια. Ίσως είναι η μοναδική διαδρομή στην Ελλάδα που δίνει στους αθλητές τη δυνατότητα να γευτούν από πολύ νωρίς όλη τη δυσκολία και την ομορφιά που θα βιώσουν στα επόμενα χιλιόμετρα! Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Μια φορά κι έναν καιρό…

Skyrace..

Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από την εκκλησία του Σουβάρδου, στα 1.225 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και επί 400 ασφάλτινα μέτρα απομακρυνόμαστε από το χωριό. Μέσα στο δασικό μονοπάτι αρχίζει η ανάβαση για λιγότερα από 2 χιλιόμετρα, φτάνοντας από τα 1.252 στα 1.630 μέτρα, ενώ για τα επόμενα 1.200 μέτρα κατεβαίνουμε στην κοιλάδα της Βραχναίικης Λουκάς, στα 1.451 υψομετρικά. Η κοιλάδα διαρκεί λιγότερο από 600 μέτρα, αφού αμέσως ξεκινά και πάλι το δασικό νεροφάγωμα που σκαρφαλώνει(!) στο Λαγόπιασμα. Το κομμάτι αυτό είναι και το δυσκολότερο της δασικής διαδρομής, αφού διαρκεί 500 μέτρα, κερδίζοντας 171 υψομετρικά. Κουράγιο, η θέα της Λουκάς πίσω μας και του Χελμού μπροστά μας – ολόκληρου - σβήνει στη στιγμή όλη τη κόπωση!


Από τη θέση Λαγόπιασμα που βρισκόμαστε (σταθμός Α1) και πίνουμε το πρώτο νεράκι, όλος ο όγκος του βουνού είναι μπρος στα μάτια μας. 4,5 χιλιόμετρα από την εκκίνηση, σε 1.660μ υψόμετρο, ο Ξηρόκαμπος μας χωρίζει από τον επόμενο σταθμό Β (Νεραϊδόραχη) που βρίσκεται στα 2,5 μόλις χιλιόμετρα. Για να φτάσουμε ως εκεί θα τρέξουμε σε μαλακό χωμάτινο κυρίως τερέν, παρ’ όλα αυτά οι κοφτερές πέτρες και τα βράχια υπάρχουν παντού για να μας δυσκολεύουν, όπως επίσης και αρκετά έλατα που διατηρούν ακόμα δροσερή τη διαδρομή μας. Λίγο πριν το σταθμό, ένα λοφάκι των 30 μέτρων μας θυμίζει ότι τα δύσκολα …έπονται.

Στην αρχή της Νεραϊδοράχης λοιπόν, έχουμε συμπληρώσει 7 χιλιόμετρα διαδρομής, με το υψόμετρο στα 1.690μ. Εδώ ο σταθμός είναι πλήρης σε αλμυρά και γλυκά, αλλά μην το παρακάνετε, το vertical ξεκινά αμέσως! Βαθιά αναπνοή, χαλαρά μπράτσα …και φύγαμε! Στα επόμενα 2,1 χιλιόμετρα θα ακουμπήσουμε τον “κούκο” της κορυφής, 630 μέτρα ψηλότερα! Κάπου στα μισά, ένα σκαλοπάτι ορατό από το σταθμό θα μας δώσει ανάσα για την κορυφή. Εδώ τα μπατόν αναλαμβάνουν δράση για όσους συνηθίζουν να τα χρησιμοποιούν. Στην κορυφή του Χελμού πλέον, κάπου μπροστά μας (με το χάος να μας χωρίζει) βρίσκονται τα Ύδατα της Στυγός που “άνδρωσαν” τον Αχιλλέα. Στα δεξιά μας, επιβλητικός ο Αρίσταρχος μας περιμένει, αφού αναπληρώσουμε τη χαμένη ενέργεια λίγα μέτρα πριν. Συμβουλή, μην απομακρύνεστε προς την πίστα, γιατί στο τέλος την ανηφόρας θα πρέπει να «ανεβείτε» πάλι προς τον κούκο, που αποτελεί check-point.


Εδώ, στον τρίτο σταθμό, δίπλα στο lift, βρισκόμαστε στα 9,5 χιλιόμετρα, σχεδόν στη μέση της διαδρομής, σε 2.315μ υψόμετρο, με 360Ο ορατότητα. Η κατάβαση ξεκινά απότομα μέσα από το ποδηλατικό downhill μονοπάτι στη δεξιά παρειά της πίστας, για περίπου 900 μέτρα κοιτώντας το παλιό Καταφύγιο στην απέναντι πλαγιά. Μπατόν, γερά γόνατα και αργή ταχύτητα προτείνουμε εμείς, εσείς διαλέξτε ένα απ’ όλα (ή κανένα!). Στη μέση της πίστας η απόσταση είναι 12,6 χιλιόμετρα και το υψόμετρο 1.880μ. Διασχίζουμε το χωματόδρομο για να κατεβούμε στο νεροφάγωμα. Ξανά πετρώδες το τερέν, με έλατα να κρατούν ακόμα ίσκιο κατά διαστήματα, φτάνουμε στον τελευταίο σταθμό τροφοδοσίας (ΧΚΚ), σε λιγότερα από 1.000 μέτρα, αφού διασχίσουμε κι ένα χωματόδρομο κάθετα κάπου στη μέση.

Δίπλα στη άσφαλτο που οδηγεί στο χιονοδρομικό, μας περιμένουν φρούτα και γλυκά αναπλήρωσης. Από εδώ, σταδιακά το έδαφος μαλακώνει και γίνεται χωμάτινο και βραχώδες μαζί, αφού διασχίζουμε και πάλι τον Ξηρόκαμπο. Μέσα από λιβαδάκια που τα οριοθετούν βραχώδη σαμάρια, μέσα από έλατα και λίγους αγκαθομένους βράχους, σε 2,4 χιλιόμετρα φτάνουμε στην Λυκόπορτα. Το υψόμετρο είναι ακόμα στα 1.650μ και η απόσταση που έχουμε ήδη διανύσει 16 χιλιόμετρα. Σε ένα χιλιόμετρο παρακάτω θα βρούμε την αρχική διαδρομή για την επιστροφή μας, μαζί με το τελευταίο νερό.


Στρίβουμε δεξιά στο βράχο, με κατεύθυνση τη Λυκόπορτα (ή Κακόπορτο), που θα μας οδηγήσει στη κατηφόρα της επιστροφής. Βρισκόμαστε ήδη στο 5ο χιλιόμετρο της διαδρομής μας, με το Σούβαρδο μπροστά προς το Βορρά και τη Λουκά ανατολικά. Για λιγότερο από 1 χιλιόμετρο κατηφορίζουμε ξανά στα 1.488 υψομετρικά, να συναντήσουμε τη χάραξη της κοινής διαδρομής που θα μας επιστρέψει στο χωριό. Αντίστροφα λοιπόν, ανεβαίνουμε προς το ξέφωτο των 1.630 επί 800και μέτρα, για να πιάσουμε την τελευταία δασική κατηφοριά που σε λιγότερο από 2 χιλιόμετρα θα μας φέρει στην άσφαλτο. Οι ήχοι της πλατείας πρέπει να ακούγονται ήδη, αφού σε 400 μέτρα μας περιμένει το γάργαρο κρυστάλλινο νεράκι κάτω από τον πλάτανο!

πηγή aristarchoskyrace.com


 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.