Με το "φως των ματιών της Νίκης" θα βλέπουν δύο άνθρωποι

Mε το «φως των ματιών» της Νίκης Νικολοπούλου, κόρης του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου σε ηλικία μόλις 16 ετών, θα βλέπουν στο εξής μία 38χρονη και ένας 28χρονος. Τα καλά νέα έγιναν γνωστά σήμερα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για τα εννιάμερα της Νίκης στο Εκκλησάκι του ΤΕΙ Πατρών.

Υπενθυμίζεται ότι τα όργανα της Νίκης, που «έφυγε» από πνευμονικό οίδημα, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακοπή καρδιάς, δωρήθηκαν από την οικογένειά της και έτσι το ήπαρ μεταφέρθηκε στις 7 Ιουνίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και μεταμοσχεύθηκε σε 60χρονο ασθενή. ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Σήμερα στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ θα πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση του ενός κερατοειδούς της Νίκης Νικολοπούλου σε 38χρονη η οποία πάσχει από συγγενή δυστροφία κερατοειδούς. Ο άλλος κερατοειδής θα μεταμοσχευτεί αύριο σε 28χρονο, του οποίου ο κερατοειδής είχε καταστραφεί λόγω τραυματισμού. Τις μεταμοσχεύσεις θα κάνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Τράπεζας Οφθαλμών και Μεταμοσχεύσεων, Νίκος Ζιάκας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Οφθαλμολογίας – διευθυντής της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Οικονομίδης, η εκστρατεία για τη δωρεά κερατοειδούς που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων έγιναν στο ΑΧΕΠΑ 25 μεταμοσχεύσεις.

«Το γεγονός ότι μέσα σε τρεις βδομάδες έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις είναι πολύ ευχάριστο, σημαίνει ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται. Μία μεταμόσχευση κερατοειδούς, όταν γίνεται σε ιδιωτική κλινική, κοστίζει 8.000-10.000 ευρώ. Το κόστος του μοσχεύματος είναι περίπου 3.000 και άλλες 5.000-7000 η αμοιβή του γιατρού και τα άλλα έξοδα. Όταν η μεταμόσχευση γίνεται στο ΑΧΕΠΑ, δεν κοστίζει τίποτα γιατί τα μοσχεύματα είναι από δωρεές. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται 85 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, η εξοικονόμηση είναι 680.000-850.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι στα πέντε χρόνια που είμαι διευθυντής της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής έχουμε εξοικονομήσει γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης.

Ένα μεγάλο «κύμα» σήκωσε η Νίκη στα ΜΜΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την δωρεά των οργάνων της μικρής Νίκης, άνοιξε ακόμη περισσότερο η συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, καθώς και στην Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Υπάρχουν Μητροπολίτες και Μοναστικές Κοινότητες που αντιδρούν, όμως αρκετοί είναι και οι πρωτοπόροι και φωτισμένοι Ιεράρχες, όπου με επιστολές τους προς τον πατέρα της Νίκης, Νίκο Νικολόπουλο, επαινούν την πράξη και τον καλούν να ηγηθεί μιας εθνικής «σταυροφορίας».

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος γράφει:

Κύριε Πρόεδρε, η από μέρους σας γενναία απόφαση προσφοράς των ζωτικών οργάνων της αγαπητής σας κόρης, σε ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη, καταδεικνύει την αγάπη σας για τους συνανθρώπους σας (για τους οποίους κάθε μέρα μάχεσθε) και εύχομαι αυτή η ευλογημένη κίνηση να απαλύνει τον πόνο και την οδύνη σας , γνωρίζοντας ότι η αγαπημένη σας θυγατέρα βιώνει μεν την χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου στον ουρανό, ενοικεί δε στην γη, ζωοποιώντας με τα όργανα της άλλους ανθρώπους που θα την ευγνωμονούν και θα προσεύχονται διαρκώς για αυτήν.

Επίσης ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος αναφέρει:

Συγχαίρω δε και επαινώ εγκαρδίως Υμάς δια την Θεάρεστον δωρεάν των οργάνων της θανούσης θυγατρός σας, πράξιν υψίστην Χριστιανικής αρετής, η οποία καταδεικνύη το ήθος Υμών και την αγάπην την ανυπόκριτον και ανιδιοτελή προς τον συνάνθρωπον.

Ο Νίκος Νικολόπουλος με συγκίνηση έλεγε σε φίλους που συμπροσευχήθηκαν σήμερα μαζί του:

Μέσα στην βαθιά μας οδύνη ο Θεός και η Νίκη μας στέλνουν παρηγοριές. Τα χαμόγελα κάποιων συνανθρώπων μας που ξαναβρήκαν το φως τους και την ελπίδα της ζωής. Αυτά ήταν τα τελευταία δώρα, που άφησε πίσω μας η Νίκη. Η σημερινή είδηση αποτελεί πολύτιμο βάλσαμο στον ανθρώπινο πόνο μας. Εμείς θα ενισχύσουμε το μήνυμα της Νίκης και θα αναδείξουμε την σπουδαιότητα των «ωραίων συναισθημάτων». Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την χαρμολύπη που πλημμυρίζει την καρδιά μου. Αισθανόμαστε όμορφα, εγώ, η Τασία και τα τρία παιδιά μου, γιατί η ζωή νίκησε. Η Νίκη νίκησε!!! Εμείς θα συνεχίσουμε με οδηγό την Νίκη, ώστε τα πολύτιμα και ζωτικά όργανά μας να μην θάβονται πια στο χώμα, αλλά να χαρίζονται με αγάπη και αισθήματα αυτοθυσίας και αυτοπροσφοράς, που θα μας συνοδεύουν για πάντα και που ενώ θα προσφέρουμε εντούτοις εμείς θα παίρνουμε ζωή.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
 
άρθρο του Τάκη Χατζή από το newpost.gr
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.