Το νερό στην παιδική ηλικία αναγκαίο όσο και το οξυγόνο!

Το νερό είναι εξ' ίσου σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή. Ο οργανισμός χρειάζεται νερό για κάθε λειτουργία του. Κάποιος μπορεί να επιβιώσει μέχρι 6 εβδομάδες χωρίς φαγητό. Όμως χωρίς νερό, η επιβίωση είναι δυνατή μόνο για μερικές μέρες το πολύ για μια εβδομάδα. Είναι ουσιώδες για τη ζωή αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Διατηρεί επίσης τον όγκο του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες, την ηλικία αλλά και από το είδος της τροφής.
Κανείς δεν φροντίζει όμως να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά της σωστής διατροφής και της κατανάλωσης νερού. Συνήθως προσφέρουμε στα παιδιά μας όταν τρώνε χυμούς, αναψυκτικά και σπάνια βάζουμε στο τραπέζι νερό.Πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους επιβαρύνεται με επιπλέον θερμίδες, λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη και άλλα επιβλαβή συστατικά που επηρεάζουν την μελλοντική τους εικόνα αλλά κυρίως την πορεία του οργανισμού τους στο μέλλον. Το μεγαλύτερο παράδειγμα στις μέρες μας είναι ο όλο και πιο αυξανόμενος αριθμός των παχύσαρκων παιδιών.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η τοποθέτηση ψυκτών στα σχολεία, η διανομή μπουκαλιών με νερό στις σχολικές αίθουσες και τα μαθήματα για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία το νερό μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες των παιδιών να αποκτήσουν περιττά κιλά.
Το εύρημα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», προέκυψε από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε σε 32 γερμανικά σχολεία. Ερευνητές ζύγισαν σχεδόν 3.000 παιδιά της Β' και Γ' τάξης του Δημοτικού και τους πήραν συνεντεύξεις για την κατανάλωση ροφημάτων.

Στα σχολεία τους τοποθετήθηκαν ψύκτες, ενώ οι ερευνητές έδωσαν σε όλα τα παιδιά από ένα μπουκάλι για να το γεμίζουν κάθε πρωί με νερό. Επιπλέον, εκπαίδευσαν τους δασκάλους τους και τους γονείς σε θέματα διατροφής, δίνοντας έμφαση στα οφέλη του νερού, ώστε να ενημερώσουν σχετικά τους μικρούς μαθητές.
Κατά την έναρξη της μελέτης δεν υπήρχαν διαφορές στη συχνότητα των υπέρβαρων παιδιών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γερμανικά σχολεία. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, όμως, τα παιδιά που πήγαιναν στα σχολεία στα οποία εφαρμοζόταν το πρόγραμμα, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.

Το γιατί συνέβη αυτό δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα κιλά των παιδιών ή στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, ενώ υπήρξε ελαφρά μείωση στην κατανάλωση φρουτοχυμών και θερμίδων.

Η μικρή αυτή βελτίωση, όμως, πιθανότατα αποδείχθηκε πολύτιμη για τα παιδιά που βρίσκονταν στο όριο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, βοηθώντας τα να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους.

Επειδή τα παιδιά έχουν αναπτυσσόμενο οργανισμό, στόχος των ερευνητών δεν ήταν το πρόγραμμά τους να τα βοηθήσει να αδυνατίσουν, αλλά να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους τους - και ως φαίνεται, τον πέτυχαν απολύτως.

Στην επαρχία Καλαβρύτων ευτυχώς, σε σχέση με άλλες περιοχές, το νερό είναι ακόμα άφθονο. Τί καλύτερο λοιπόν να διδάξουμε στις μελλοντικές γενιές, το πόσο τυχεροί είναι που μπορούν να έχουν αυτό το πολύτιμο αγαθό καθημερινά στο τραπέζι τους.


Γεωργία Κουτσιουρή
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.