Το Δίστομο δεν ξεχνά και πρωτοστατεί στον αγώνα της μνήμης!!

Το Δίστομο διαθέτει ισχυρή μνήνη. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, στην 71η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, όπου ανθρωπόμορφα εθνικιστικά ακροδεξιά κτήνη, κατέσφαξαν τον άμαχο πληθυσμό χωρίς διακρίσεις και όρια.
Επιζώντες λοιπόν Διστομίτες, νεώτερες γενιές καθώς και πλήθος προσκυνητών, τίμησαν με την παρουσία τους στο ιερό χώρο του Μαυσωλείου Διστόμου, τους 218 εκτελεσθέντες.
Παρευρέθηκαν , ο αρχιεπισκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσουμπας,  ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς.καθώς και πλήθος άλλων.

Χθές πραγματοποιήθηκε ,όπως συμβαίνει πάντα την προηγουμένη των εκδηλώσεων στις μαρτυρικές πόλεις ,το Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών .

Το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 "Ελληνικά Ολοκαυτώματα", που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο ΔΣ η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία "δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν". Η κα Σταμούλη ανέφερε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

Αισθητή η παρουσία των Δημάρχων και των κατοίκων των υπολοίπων Μαρτυρικών Πόλεων στο Μνημόσυνο που ετελέσθη σε χαμηλούς τόνους και πολιτισμένα, όπως αρμόζει στην σημερινή ημέρα αν εξαιρέσει κανείς τα θεσμοθετημένα αγήματα λόγω της παρουσίας του Πτ Δημοκρατίας.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.