Για το Δημοτικό Περίπτερο…

η φωτογραφία έχει ληφθεί από τη βορεινή πλευρά, απέναντι από το εστιατόριο του κυρ-Σπύρου του Φουφρή και το βενζινάδικο του κυρ-Αντώνη του Σχοινά. Στην απέναντι γωνία διακρίνεται το σπίτι του αείμνηστου Τάκη Τσεκούρα και στο βάθος-ψηλά το Κάστρο της Ωριάς

 

γράφει ο Χρ. Φωτεινόπουλος

 

Οι παλαιότεροι θα το θυμούνται, ασφαλώς, αυτό το μικρό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο των Καλαβρύτων, με την κεραμοσκεπή στέγη του, τις συμμετρικές του καμινάδες, τα τοξοειδή του παράθυρα, το γυάλινο αίθριο, τις ξύλινες πέργκολες, την πέτρινη μάντρα αντιστήριξης-Λαγκαδινής τεχνικής-με πέντε κρήνες με τρεχούμενο νερό για να ξεδιψάνε οι διαβάτες αλλά και τα κατάκοπα ζώα… Αυτό, λοιπόν, το παραδοσιακό οικοδόμημα, υπήρξε -για πολλές Καλαβρυτινές οικογένειες και για αρκετά χρόνια- κέντρο χειμερινής αναψυχής με τις περίφημες χοροεσπερίδες του και τους πολύ εύθυμους αποκριάτικους χορούς του αλλά και κέντρο καλοκαιρινής ρέμβης που συνοδευόταν συνήθως με την απόλαυση κάποιου εύγεστου γλυκίσματος-μιας ροδοζάχαρης, ή ενός «υποβρύχιου- ή κάποιου δροσερού ντόπιου αναψυκτικού.

Τώρα, όσοι υπήρξαν θαμώνες του, αν κάνουν και «ξεσκονίσουν» λίγο παραπάνω τη μνήμη τους, θα θυμηθούν και αρκετούς από τους «ιδιοκτήτες» του δηλ. τους ενοικιαστές του, όπως τον Γιώργη τον Οικονομίδη, τον Νίκο τον Βαρδακαστάνη, τον Χρήστο τον Παπαχριστόπουλο (Γούτο), τον Γιάννη τον Σκαμπούγερα, τον Λεωνίδα τον Ροδόπουλο, τον Πάνο τον Σωτηρόπουλο (Γαρυφάλλη) κ.ά. Και οπωσδήποτε θα αναθυμηθούν τον «ίσκιο» τους, τον «αέρα» τους αλλά και κάποιες «παραξενιές» τους, που, εν είδει ανεκδότων, συνοδεύουν συνήθως αυτές τις γλυκές αναπολήσεις.

Ωστόσο, εκείνο που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη δική μας παιδική ψυχή ήταν η όμορφη πλατεία που επεκτεινόταν μπροστά του--η καθαρή και χωμάτινη με το πολύχρωμο σιντριβάνι της. Και τούτο γιατί ήταν το σημείο αναφοράς των παρεών μας και των παιχνιδιών μας, ιδιαίτερα ο χώρος πέριξ του Ηρώου με τα δυο μεγάλα κανόνια εκατέρωθεν-αγαπημένο ντεκόρ των φωτογράφων. Αλλά και το επίκεντρο των εθνικών μας εκδηλώσεων ήταν (και είναι) η πλατεία και των διαφόρων ψυχαγωγικών και διασκεδαστικών θεαμάτων από διάφορα θεατρικά μπουλούκια, από ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, από Καραγκιοζοπαίχτες, από τους Ηρακλείς της εποχής (Τζίμ Αρμάος, Σαμψών, Τίγρης), το «Γύρο του Θανάτου» κ.λπ.

Προπολεμικά, στη θέση του Περιπτέρου και λίγο έξω προς τη Λεωφόρο, βρισκόταν και λειτουργούσε από το 1929 το «εργοστάσιο» ηλεκτρισμού ιδιοκτησίας του Γιώργη Τσεκούρα και Πάνου Τσαπάρα. Υπήρχαν δύο μεγάλες πετρελαιοκίνητες μηχανές –μία γερμανικής και μία εγγλέζικης προέλευσης-που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια και ηλεκτροφωτιζόταν η πόλη. Τις συντηρούσε ο Μπάμπης ο Μαθιός (εκτελεσθείς από τους Γερμανούς), ηλεκτρολόγος, γαμπρός του Γ. Τσεκούρα-τον είχε παντρέψει με την κόρη του την Ευφροσύνη.
Στις 13-12-43 κατά την πυρπόληση των Καλαβρύτων, οι Γερμανοί, όπως μου διηγιόνταν ο μακαρίτης ο Μάκης ο Μαθιός και ο Κώστας ο Λούτσης, κατέστρεψαν με βαριοπούλες τη μία μηχανή, την εγγλέζικη, ενώ την άλλη που ήταν μάρκας DEUTSCHE την άφησαν άθικτη. Η τελευταία, μετά την απελευθέρωση, μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στη νέα «ηλεκτρική», ιδιοκτησίας Τόλη και Τάκη Τσεκούρα-Θάνου και Μίμη Τσαπάρα, κοντά στην Καλαβρυτινή και ηλεκτροδοτούσε την πόλη μαζί με μία εγγλέζικη που αγοράστηκε από τον Αμάραντο-τον θείο της Ουρανίας του Γεωργαντά-μέχρι τον Φεβρουάριο του 1960, ημερομηνία κατά οποία η ηλεκτροδότηση των Καλαβρύτων πέρασε στην Δ.Ε.Η.
Αυτά... Για να μην ξεχνάμε…
χ. φ.

 

ΥΓ Αφήνω στην άκρη τις αιτιάσεις και τα παράπονα προς τους υπευθύνους για τη σημερινή του κατάσταση…

 

η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί από τη ΝΑ πλευρά, από το Ηρώον. Απεικονίζει ένα στιγμιότυπο –κατάθεση στεφάνων-από τον εορτασμό μιας επετείου, της 28ης Οκτωβρίου ή της 21ης Μαρτίου. Διακρίνονται: ο Δήμαρχος Τάκης Γεωργακόπουλος, λίγοι κάτοικοι, μαθητές και μαθήτριες, η Φιλαρμονική με τον αρχιμουσικό της τον Γεράσιμο Τούλιο, και τα ΤΕΑ… 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.