Από την Κλειτορία ξεκινά ο πολιτιστικός Αύγουστος

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων από την Κλειτορία Παρασκευή και Σάββατο, ξεκινούν οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων. Από την όμορφη και γραφική Κλειτορία, ξεκινούν, εφέτος, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων με τίτλο Πολιτιστικός Αύγουστος 2014

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ η εξαιρετική και φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων θα παρουσιάσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της μπάντας, που περιλαμβάνει μουσική από το κλασικό ρεπερτόριο, μουσική από τον κινηματογράφο, rock και pop επιτυχίες, καθώς και γνώστες ελληνικές μελωδίες, στην Κεντρική πλατεία της Κλειτορίας. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Το Σάββατο, 9 Αυγούστου και ώρα 8:30, στο ονομαστό θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα, εκεί, που πριν από 2500 χρόνια οι αρχαίοι μας πρόγονοι βίωναν την τέχνη του θεάτρου και του λόγου, ο θεατρικός οργανισμός ΑΙΧΜΗ θα δώσει παράσταση με την τραγωδία του Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Καλαβρύτων, με την ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη Δημοτική Κοινωφελή του Επιχείρηση “ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ”.

Εφέτος, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, το έργο, που θα παρουσιάσει ο Δήμος Καλαβρύτων, εκτός, απ’ αυτό, το κορυφαίο έργο της Ελληνικής Δραματουργίας.

Η θυσία της ηρωίδας του, υπογραμμίζει την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, κυρίως, στη χώρα μας.

Το θεατρικό ανέβασμα της «Αντιγόνης» σήμερα αποτελεί καίρια παρέμβαση στην επικαιρότητα. Είναι η ακοίμητη συνείδηση που αντιστέκεται και καταγγέλλει. Στα τραγικά αδιέξοδα του καιρού μας η Αντιγόνη δεν κομίζει έτοιμες λύσεις. Απλά αντιτάσσει στα αδιέξοδα, τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Μιαν άλλη στάση ζωής. Είναι το ιλαρόν φως και η αχτίδα («ακτίς αελίου») της ελπίδας.

Ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών του θεάτρου, δοκιμασμένων στο είδος και μια ομάδα άριστων συνεργατών, στηρίζουν την πρόταση, που προβάλλει η παράσταση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και κυρίως ο μεγάλος μας ποιητής Σοφοκλής, χωρίς παρεμβάσεις, που αλλοιώνουν την ουσία του έργου του.

Περιληπτικά, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ έχει, ως εξής:

Όταν, ο Κρέων αναλαμβάνει την εξουσία της Θήβας, εκδίδει διαταγή, να ταφεί με τιμές ο γιός του Οιδίποδα Ετεοκλής και να μείνει άταφος ως προδότης ο αδελφός του Πολυνείκης, ορίζει δε την ποινή του θανάτου, για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η αδερφή των σκοτωμένων Αντιγόνη, αρνείται να υπακούσει τη διαταγή του Κρέοντα και καλεί την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν μαζί το νεκρό. Εκείνη αρνείται και προσπαθεί να αποτρέψει την Αντιγόνη, η οποία αμετάπειστη φεύγει, για να εκτελέσει το χρέος της, προς τον νεκρό. Ένας από τους φρουρούς του νεκρού, φέρνει την Αντιγόνη που την συνέλαβε, να προσπαθεί, για δεύτερη φορά, να θάψει το νεκρό.

Ο Κρέων, διατάσσει, να την θάψουν ζωντανή, σε μια σπηλιά. Ούτε ο γιός του και μνηστήρας της Αντιγόνης, Αίμων, κατάφερε να τον κάνει, να αλλάξει γνώμη.

Η Αντιγόνη, θυσιάζεται και γίνεται φωτεινό παράδειγμα, αξιοπρέπειας και Αρετής.

Τους ρόλους της τραγωδίας θα εκτελέσουν οι ηθοποιοί: ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου, ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαϊδης, ΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Πολιτόπουλος, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Γιώργος Γεωργίου, ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέτα Αντιβάση, ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος, ΑΓΓΕΛΟΣ: Ηλίας Γκογιάννος, ΕΥΡΥΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη, ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης, ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Χρήστος Κανέλλης, ΧΟΡΟΣ: Τ. Πολιτόπουλος, Γ. Γεωργίου, Η. Γκογιάννος, Β. Ασημακόπουλος, Μ. Αντιβάση, Ιωακείμ Κάσδαγλης και Χ. Κανέλλης και συντελεστές παράστασης είναι: Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος, Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης, Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης, Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης, Κοστούμια: Όλγα Σχοινά, Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε με χαρά και στις δυο αυτές εξαίρετες πολιτιστικές εκδηλώσεις μας στην όμορφη πόλη της Κλειτορίας με τους φιλόξενους πολίτες της.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.