Τιμήθηκε ο ήρωας, Λοχίας Πεζικού, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ο Δήμος Καλαβρύτων τίμησε τον ήρωα Κώστα Αντωνόπουλο,πεσόντα στην Κύπρο,το'74.Πραγματοποιήθηκε, χθές, Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014, στα Τριπόταμα, η εκδήλωση μνήμης,που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, για τον ήρωα Λοχία Πεζικού Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, που έπεσε μαχόμενος, μέσα από τις τάξεις της ΕΛΔΥΚ στις 20 Ιουλίου 1974 κατά την απόκρουση της Τουρκικής εισβολής στη Λευκωσία της Κύπρου.

Η εκδήλωση, περιελάμβανε, τέλεση μνημοσύνου στη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Τριπόταμα και στη συνέχεια ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Τριποτάμων.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Γιώργος Λαζουράς, τα αδέλφια του πεσόντος, ο Περιφερειακός σύμβουλος στρατηγός ε.α κος Δημήτριος Δριβίλας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τριποτάμων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα Καλάβρυτα και εδώ τα Τριπόταμα είναι παρόντα σε όλους τους Εθνικούς αγώνες και καταβάλλουν, πάντοτε, βαρύ τίμημα. Έτσι και στον εθνικό αγώνα για την απόκρουση της Τουρκικής εισβολής της Κύπρου, δύο Καλαβρυτινόπουλα έδωσαν τη ζωή τους, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, εδώ από τα Τριπόταμα, που τιμούμε σήμερα και ο Σωτήρης Τζουράς που τιμήσαμε την προηγούμενη Κυριακή στις Κορφές καθώς και άλλοι δεκαέξι Καλαβρυτινοί, στρατιώτες τότε, συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου, το 1974.

Εκτός από τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που αποτίουμε σήμερα, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι τέτοιες πράξεις αποτελούν, για εμας και τους νέους μας, φωτεινά παραδείγματα προσήλωσης στην πατρίδα και αγώνα ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή, για αυτήν.

Σαράντα χρόνια, μετά, εκείνος ο αγώνας δεν έχει δικαιωθεί, γι αυτό και εμείς δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους αδερφούς μας Κυπρίους για την οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος. Ο Δήμος Καλαβρύτων ,διοργανώνει, επίσης, στις 13 Αυγούστου, εκδήλωση τιμής για όλους τους Καλαβρυτινούς που συμμετείχαν ή έπεσαν στον αγώνα της Κύπρου το ’74,(συνολικά 19 Καλαβρυτινόπουλα, 16 επιζήσαντες και 2 πεσόντες, το 1974 και ο Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς που έπεσε το 1964) με την ευγενική υποστήριξη του συμπολίτη μας στρατηγού ε.α Δημητρίου Κούκουρα, από τα Κρινόφυτα, που τοτε , ήταν, υπολοχαγός στη Εθνική φρουρά της Κύπρου».

Ακολουθεί, η ομιλία του Προέδρου της κοινότητας Ψωφίδας-Τριποτάμων κου Ζώη Γιαλάμά, που αναφέρεται στη ζωή και τον αγώνα του τιμώμενου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.


 

Αγαπητά αδέρφια του Κώστα Αντωνόπουλου, κ. Δήμαρχε των Καλαβρύτων, κ. Περιφερειακέ σύμβουλε, αγαπητοί συμπολίτες,

Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ στα όμορφα Τριπόταμα, μπροστά από τη λιτή προτομή του ήρωα Τριποταμίτη συγχωριανού μας Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, για να αποτίσουμε, φόρο τιμής στη μνήμη του και να διδαχθούμε, ιδίως οι νέοι μας, από το μέγεθος και τους στόχους της ηρωικής θυσίας του.

Με τη θυσία του συγχωριανού μας Κων/νου Αντωνόπουλου, τα Τριπόταμα και ευρύτερα ο Δήμος Καλαβρύτων, έχουν τη δική τους ξεχωριστή, μεγάλη και καθοριστική συμβολή στον αγώνα του αδελφού Κυπριακού λαού, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας.

Γέννημα θρέμμα των Τριποτάμων και ειδικότερα του συνοικισμού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ο αείμνηστος Κων/νος Αντωνόπουλος, είδε το φως της σύντομης ζωής του στις 3 Μαρτίου του 1953, εδώ στα Τριπόταμα.

Ήταν ο όγδοος (8ος) από τα εννέα παιδιά (5 αγόρια και 4 κορίτσια) της πολύτεκνης οικογένειας των βιοπαλαιστών αγροκτηνοτρόφων συγχωριανών μας αειμνήστων Ιωάννη και Βασιλικής Αντωνοπούλου.

Εδώ στα Τριπόταμα τελείωσε το Δημοτικό μας Σχολείο και συνέχισε στο Γυμνάσιο στην Αθήνα, κοντά στα μεγαλύτερα αδέλφια του που είχαν, ήδη, μεταναστεύσει στην πρωτεύουσα για την εξεύρεση καλύτερων συνθηκών ζωής, ιδίως τότε, στη δύσκολη εκείνη εποχή.

Παράλληλα μαθαίνει την τέχνη και αρχίζει να εξασκεί το επάγγελμα του υδραυλικού.

Στις 7 Αυγούστου του 1973 παρουσιάζεται στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού της Τρίπολης, για να υπηρετήσει τη θητεία του.

Τον Οκτώβριο του 1973 μετατίθεται στο 712 Τάγμα Πεζικού στην Ελευθερούπολη.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1973, μετά από εκπαίδευση, του απονέμεται ο βαθμός του Δεκανέα και στις 5 Ιανουαρίου 1974 ο βαθμός του Λοχία Πεζικού.

Στις 30 Ιουνίου 1974 μετατίθεται στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι για περαιτέρω εκπαίδευση, καθότι επιλέχθηκε να μετατεθεί στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ.

Στη συνέχεια, έλαβε μια εβδομάδα άδεια και επέστρεψε στο σπίτι του στην Αθήνα, σαν να ήθελε να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα του αδέλφια και τους γονείς του.

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου του 1974 και ενώ τα μαυρισμένα σύννεφα του πολέμου πάνω από τον γαλανό και πεντακάθαρο ουρανό της Κύπρου, πλησίαζαν απειλητικά και ήταν έτοιμα να εκραγούν, μαζί με άλλους συναδέλφους του, στρατιώτες του Πεζικού, επιβιβάζονται για την Κύπρο, για να αντικαταστήσουν τους στρατιώτες της 103 ΕΣΣΟ.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, οι ορδές του Αττίλα, άρχισαν μα σφυροκοπούν την κόρη της Αφροδίτης, την όμορφη και ειρηνική Κύπρο μας και οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ, μαζί με τους καταδρομείς της Α’ Μοίρας Καταδρομών, που έφτασαν, τη νύχτα, αεροπορικώς στην Κύπρο, ήταν οι μοναδικές οργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον Τούρκο κατακτητή, που διέθετε τα πλέον σύγχρονα και το κυριότερο μεγαλύτερα σε αριθμό μέσα και στρατιώτες.

Οι μάχες που ξεκίνησαν, το πρωί του Σαββάτου και οι επιχειρήσεις που συμμετείχε ο Κων/νος Αντωνόπουλος, για την προάσπιση της Πρωτεύουσας της Κύπρου, της Λευκωσίας και τη διατήρηση της ελευθερίας της, έμελλε να είναι μοιραίες, για τον άτυχο συγχωριανό μας Κώστα Αντωνόπουλο.

Από ριπή πυροβόλου, τουρκικού αεροσκάφους, τραυματίσθηκε σοβαρά στην αριστερή ωμοπλάτη έως τη δεξιά λεκάνη του, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας για άμεση νοσηλεία, αλλά, δυστυχώς στις 26 Ιουλίου 1974, υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του.

Έγινε, έτσι, ο Κώστας Αντωνόπουλος ο ήρωας των Τριποτάμων, που έδωσε τη ζωή του, για την Πατρίδα και την ελευθερία της Κύπρου.

Πιστός στις παρακαταθήκες, τις παραδόσεις και τις ηθικές επιταγές της ελληνικής φυλής, όπως τις διδάχθηκε από τους αείμνηστους γονείς του Ιωάννη και Βασιλική και πιστός στους ορισμούς και τις διδαχές των συγχωριανών μας, αλλά και των άλλων Καλαβρυτινών που ξέρουμε ν’ αγωνιζόμαστε για τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, θυσιάστηκε στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου, εκεί που τον έταξε και τον έστειλε η Πατρίδα.

Το 1979, με πρωτοβουλία των αδελφών του μεταφέρθηκαν τα οστά του ήρωα Κώστα Αντωνόπουλου και ενταφιάστηκαν και βρίσκονται, εδώ, στο κοιμητήριό μας, κοντά στους αγαπημένους του γονείς και στο χωριό που είδε το φως της ζωής και το αγάπησε.

Σήμερα, 40 ακριβώς χρόνια, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την ηρωική θυσία του Κώστα Αντωνόπουλου, δυστυχώς, για ο,τι αγωνίστηκε και θυσιάστηκε, η ελευθερία και η ανεξαρτησία της Κύπρου, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί, στη Μεγαλόνησο.

Μεγάλο μέρος της Κύπρου είναι ακόμη υπό τουρκική κατοχή και η Χώρα είναι διαμελισμένη σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά και το κυπριακό ζήτημα εκκρεμές και δυσεπίλυτο.

Γι’ αυτή τη μεγάλη ηρωική θυσία του Κων/νου Αντωνόπουλου, που έπεσε μαχόμενος, εκεί που τον έταξε και τον έστειλε η Πατρίδα, υπερασπιζόμενος την ελευθερία του αδελφού κυπριακού λαού, και κυρίως για τα μηνύματα που αυτή η ηρωική θυσία εκπέμπει προς όλους μας και κυρίως προς τους νέους μας, ο πρώην Δήμος Αροανίας τοποθέτησε, εδώ, στην κεντρική πλατεία των Τριποτάμων την προτομή του και σήμερα ο ενιαίος ιστορικός και μαρτυρικός Δήμος Καλαβρύτων, όπου, ανήκουν τα Τριπόταμα, διοργάνωσε αυτή τη λιτή, αλλά συμβολική, τελετή, διατήρησης, σεβασμού και απότισης φόρου τιμής στη μνήμη του ήρωα Τριποταμίτη Κων/νου Αντωνόπουλου, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ηρωική θυσία του, θέλοντας και επιδιώκοντας να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε τους ήρωες μας, τους σεβόμαστε και τους τιμούμε πάντα και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για εμάς και τους νεώτερους.

Τιμή και Δόξα στον ήρωα συγχωριανό μας Κων/νο Αντωνόπουλο που έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ο,τι τον έταξε και τον έστειλε η Πατρίδα.

Που έπεσε ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Αθάνατος.


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.