Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος - Στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας του Επιστημονικού Συμποσίου στα Καλάβρυτα


Μια εξαιρετική βραδιά απόλαυσαν χθες το βράδυ όσοι προσήλθαν στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας προκειμένου να παρακολουθήσουν την επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για το τηλεσκόπιο ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ στο Χελμό.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική γοητεία που ασκεί το ουράνιο στερέωμα σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρώην Δήμαρχος και Βουλευτής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος  μετέφερε στο κοινό τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της εγκατάστασης του τηλεσκοπίου στο Χελμό, όταν ο ίδιος ήταν Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των τριών διακεκριμένων ομιλητών οι οποίοι καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους.  Ο καθηγητής Αστροφυσικής κ. Ευστράτιος Θεοδοσίου αναφέρθηκε στο μεγάλο Έλληνα αστρονόμο Αρίσταρχο το Σάμιο, που υπήρξε ο πρώτος ηκλιοκεντριστής. 

Ο κ. Παναγιώτης Νιάρχος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε σε αστρονομικές παρατηρήσεις από τη Γη και το Διάστημα, ενώ ο κ. Παναγιώτης Χάντζιος, κύριος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και από τους πρωτεργάτες της εγκατάστασης του τηλεσκοπίου ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ στο Χελμό, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης του τηλεσκοπίου παρουσιάζοντας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και έδειξε αρκετές εικόνες του Σύμπαντος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το τηλεσκόπιο.

Ήταν μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά και μια από τις τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην πόλη μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Μια εξαιρετική εκδήλωση που απάντησε σε πολλά ερωτήματά μας και ευτυχώς γέννησε και πολλά άλλα. Και είναι αλήθεια ότι όσο απορούμε και ρωτάμε, τόσο δικαιώνουμε και την ανθρώπινη υπόστασή μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.