Τι 40, τι 50, τι 60!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει παρέα που δεν έχει ποτέ συζητήσει το αν και γιατί οι ώριμοι άντρες έχουν πέραση. Κι όταν λέω «ώριμους» εννοώ κατ’ ευφημισμό ώριμους, δηλαδή μεγάλης ηλικίας. Οι απόψεις είναι πολλές, αλλά «ο έρωτας είναι τυφλός» ή «χρόνια δεν κοιτά» που λέει κι ο λαός. Ειδικά όταν ο γαμπρός είναι ώριμος και πάμπλουτος, υπάρχουν πολλές που θα κάνουν τα στραβά μάτια στις φυσικές ατέλειες. Οι γνωστές λαϊκές ρήσεις όμως συχνά λένε ψέματα και γενικούρες. Πρόκειται για ζήτημα αρκετά αμφιλεγόμενο, αρκετά πιο πολύπλοκο, και πολλές φορές κοινωνικά κατακριτέο, μιας και οι νεαρές γυναίκες που θα βρεθούν σε τέτοια σχέση εύκολα θα κατηγορηθούν ότι το κάνουν γιατί «τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας».

Αρχίζω να πιστεύω ότι ορισμένες γυναίκες είναι μάλλον προγραμματισμένες να τους αρέσουν συγκεκριμένοι τύποι αντρών. Γούστο είναι στο κάτω-κάτω. Κι εξελικτικά αν το δεις, στις περισσότερες γυναίκες λίγο ή πολύ υπάρχει η έμφυτη εξελικτική τακτική να αναζητούν προστασία, και το κάνουν αναζητώντας το ισχυρότερο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση αρσενικό. Και τι αρσενικότερο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από έναν άντρα ψημένο στη ζωή, σοφό, έμπειρο, ικανό, και αποκατεστημένο επαγγελματικά και οικονομικά; Αλλά και ψυχαναλυτικά αν το εξετάσουμε, ένας τέτοιος άντρας μπορεί να αναπληρώνει, να βελτιώνει ή να υπενθυμίζει την πατρική φιγούρα. Πώς να σταθεί απέναντί του ένα ανώριμο και άβγαλτο παιδάκι; Αν μάλιστα είναι και απλόχερος, τζόβενο-«πουρό» σημειώσατε δύο.

Ωστόσο, είναι πολύ αρνητικό ότι τις περισσότερες φορές, τέτοιοι άνδρες έχουν πέραση γιατί νεαρές γυναίκες θέλουν να τους εκμεταλλεύονται. Αλλά αυτό είναι θέμα των συγκεκριμένων γυναικών και είναι γενικότερα θέμα ανθρώπινο. Γι’ αυτούς η λέξη «έρωτας» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Χρήμα, περιουσία, όνομα, δύναμη και ασφάλεια είναι τα μόνα αγαθά. Αν ο «ώριμος» άντρας τύχει και χάσει κάτι απ’ αυτά ή την υγεία του, το πιο πιθανό είναι η γυναίκα αυτή να γίνει καπνός. Τι κι αν είναι πιο υπομονετικός, ήρεμος, ώριμος, ευγενικός και με περισσότερη κατανόηση απ’ ό,τι οι συνομήλικοί της; Αυτή η γυναίκα θα φύγει, κι έτσι θα δείξει την ποιότητά της. Όμως ακόμα κι αν αυτό είναι το σκεπτικό πολλών γυναικών, δεν είναι όλες οι σχέσεις έτσι. Δεν το κάνουν όλες για να ζουν με ταξίδια, δώρα, λούσα και για να δουν όλες τις επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται.

Επιπλέον, από την πλευρά των αντρών, τι καλύτερο για τους ωριμότερους από το να έχουν μια μικρότερη γυναίκα-τρόπαιο να ενισχύει τον εγωισμό τους; Νιώθουν πως οι μικρότερες γυναίκες έχουν περισσότερη ενέργεια, αυθορμητισμό, λιγότερες εμπειρίες με άντρες και δεν είναι τόσο σοβαρές και αρκετά ευάλωτες. Η εμφάνιση για αυτούς παίζει καταλυτικό ρόλο. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι τους κάνει να νιώθουν νεότεροι.

Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές έχουν και αυταπάτες. Συνειδητά ή υποσυνείδητα εθελοτυφλούν μπροστά στην εκμετάλλευσή τους, όταν αυτή συμβαίνει. Αλλά αν δεν πειράζει αυτούς, θα μου πείτε γιατί να ενοχλεί τις γυναίκες που το κάνουν; Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και επωμίζεται και τις συνέπειες αυτών. Ο έρωτας δεν έρχεται με πιστοληπτική ικανότητα, ούτε μετριέται σε είδος. Ίσως πρόκειται δηλαδή για συμφωνημένες σχέσεις.

Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν γιατί ο κόσμος μπορεί να κοιτάει περίεργα τέτοιες σχέσεις νεαρών γυναικών με πολύ μεγαλύτερους άντρες: γιατί στην υλιστική εποχή που ζούμε και με τους κενούς και ματαιόδοξους ανθρώπους που συναντάμε γύρω μας, η κρίση μας έχει θολώσει και τέτοιες σχέσεις θεωρούνται απίθανες ή ψεύτικες. Έτσι όμως παραβλέπουμε τις αληθινές και ειλικρινείς σχέσεις, που όντως υπάρχουν. Υπάρχουν λοιπόν και γυναίκες, που γι’ αυτές οι πολύ μεγαλύτεροι άντρες μπορεί να είναι καλύτεροι.

Αν για μια γυναίκα είναι σημαντικότερο το ποιόν ενός άντρα από το ποσόν που έχει στην τσέπη του ανά πάσα στιγμή, τότε ίσως η ηλικία να είναι απλώς ένας αριθμός και τίποτα παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλά κάνει και έχει σχέση μαζί του. Η αμοιβαία έλξη και η αγάπη έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα από έναν αριθμό, και στον έρωτα και στο πάθος δεν χωράνε περιορισμοί.

Αρθρο από www.pillowfights.gr της Άννας-Μαρίας Μαρίνου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.