ΘΕΟΔ. ΝΑΣΙΩΤΗΣ: Καύσωνας: Συμβουλές προστασίας για τους καρδιοπαθείς και όχι μόνο.

Ο καύσωνας που πλήττει αυτές τις μέρες την χώρα μας ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από υψηλή υγρασία μπορεί να είναι απόλυτα επικίνδυνος για τους καρδιοπαθείς. Σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ο οργανισμός της πλειονότητας των ανθρώπων ανταποκρίνεται επαρκώς.. Δεν  συμβαίνει όμως το ίδιο με τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους  παχύσαρκους, καθώς αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στην μεταβολή της θερμοκρασίας κινδυνεύοντας να πάθουν θερμοπληξία η οποία είναι επικίνδυνη ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

 

Σύμφωνα με την ΕΚΕ ( Ελληνική  Καρδιολογική Εταιρεία ) σε περίοδο καύσωνα έχουμε αύξηση των οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων. (Ο καύσωνας τον Ιούλιο του 1987 στην Αθήνα συσχετίστηκε με 2.000 επιπλέον θανάτους δηλαδή 97% αύξηση σε ημερήσιους θανάτους.) 

 

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στο γιατρό είναι:

1.      Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο ή αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι δηλωτικά στηθαγχικού πόνου.

2.      Δύσπνοια

3.      Αδυναμία καταβολή δυνάμεων

4.      Αίσθημα παλμών ταχυκαρδία

5.   Εκδηλώσεις θερμοπληξίας: (πρόδρομα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η δίψα η αδυναμία η ζάλη ο ίλιγγος ο πονοκέφαλος και η ναυτία στα όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια συνείδησης σύγχυση σπασμούς λήθαργο κώμα.)

 

Οι πάσχοντες από υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να χρειαστούν αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων αυτό όμως θα το αποφασίσει ο γιατρός σας και όχι εσείς.  

 

Ας προφυλάξουμε τους εαυτούς μας λοιπόν και θα περάσει κι αυτό

 

Θεόδωρος Κ Νασιώτης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
19 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.