Θεατρικός όμιλος Καλαβρύτων ''Πάνος Μίχος''- η Ιστορία του.(φωτογραφικό υλικό

''Οκτώβρης.Βράδυ Δευτέρας. Ραντεβού στις 9.00' μ.μ Βήματα σμίγουν χρόνια τώρα στην ίδια διαδρομή. Σκάλες  που τρίζουν καθώς ανεβαίνεις. Μια μάσκα ζωγραφισμένη με παστέλ,σου γελάει:'' Ήρθες; το ήξερα.'' Αυτό το σαράκι είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή σου. Η πόρτα μισάνοιχτη. Κάποιος περιμένει εδώ και χρόνια υπομονετικά.....Ναι ....Ναι....            Γειά!
Αγωνίες σε ένα τετράγωνο με θέα. Στους τοίχους το χθες.
Αναμνήσεις κορνιζαρισμένες. Μορφές οικείες. Κάποιος άργησε. Πάντα κάποιοι αργούν. Μα η αγάπη δεν δημιουργεί απουσίες μόνο παρουσίες.
Άσπρα και μαύρα  μαλλιά. Ματιές που ανταμώνουν στους ίδιους πόθους. Το χθες και το σήμερα ...μαζί. Όλοι εδώ.....'''Λοιπόν τι θα παίξουμε φέτος;''. Ιδέες πολλές....Απόφαση κοινή............ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ''
Το απόσπασμα αυτό ήταν τυπωμένο στο πρόγραμμα του έργου που είχε ανεβάσει εκείνη τη χρονιά ο θεατρικός όμιλος .Αναφέρεται με συναισθήματα και εικόνες, στην συνεύρεση και τον χώρο που γίνονταν οι πρόβες. Μάλλον όλα περικλείονται στην φράση '' Μα η αγάπη δεν δημιουργεί απουσίες μόνο παρουσίες.''
Με αγνές προθέσεις και δημιουργική διάθεση άνθρωποι όλων των ηλικιών,ερασιτέχνες ηθοποιοί,χωρίς επάρσεις, με πάθος,ήθος ,πνεύμα και φαντασία συμμετείχαν στην επιτυχημένη πορεία αυτού του θιάσου.
Η ιδέα ανήκε στην ψυχή της ψυχής του εγχειρήματος, τον Γιώργο Γιαννέλο. Ο ίδιος ήταν μέλος και αντιπρόεδρος του μουσικοφιλολογικού συλλόγου ''ΟΡΦΕΑΣ'' η ιστορία του οποίου αποτέλεσε τις ρίζες για την συνέχεια.
Ο Πάνος Μίχος,ένας αγαπητός άνθρωπος,  ήταν από τους αρχικούς συντελεστές με τον οποίο ο Γ. Γιαννέλος αναζητούσε το όνομα του Θέατρικου Ομίλου. Έτσι μετά τον πρόωρο θάνατό του ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Επίσημα το πρώτο καταστατικό είχε ημερομηνία 25/5/1986.Η αρχή φυσικά είχε γίνει κάποια χρόνια νωρίτερα,αλλά ο Θ.Ο ''ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ'' ήταν γεγονός και νομικά.
Τα γραφεία του ομίλου αρχικά ήταν στο χώρο που σήμερα είναι το καθαριστήριο Αρμπή,αργότερα στο πεζόδρομο και μετά στον πρώτο όροφο του καφέ ''Αχαικόν''.Σήμερα βρίσκεται  στις εργατικές κατοικίες.
Με λίγα μέλη αρχικά, αλλά με πολλούς που βοήθησαν στην συνέχεια, ο θίασος για πολλά χρόνια είχε έντονη παρουσία και κατάφερε να γίνει  ευχάριστη συνήθεια στην πόλη.
Παρουσίασε δύσκολα αλλά καλά δουλεμένα έργα και έβρισκε τρόπους να ξεπερνά τις τεχνικές δυσκολίες, δίνοντας πάντα αξιοπρεπείς παραστάσεις.
Οι χώροι που φιλοξενούνταν οι παραστάσεις ήταν η Μαθητική Εστία,το Σινεμά Δήμητρα, το γυμναστήριο του Λυκείου.
Πρώτο έργο ''Καληνύχτα Μαργαρίτα'' και ακολούθησαν ''Μπλοκ C'', ''H αυγή των θαυμάτων'', Δον Καμίλο'', ''Ξύπνα Βασίλη'', ''Φωνάζει ο κλέφτης'', ''Εξοχικόν ο έρως'', Να ζει το Μεσολόγγι'', ''Μπουρίνι'', ''Λειτουργία κάτω απ' την Ακρόπολη'', ''Φον Δημητράκης'', Δεν πληρώνω'', ''Φιντανάκι'', ''Το σόι'', ''Η κυρία με την σκυλίτσα'', ''Οι συνέταιροι'', ''Μπαμπάδες με ρούμι'', και βέβαια όλες οι Αναπαραστάσεις των 21 και 25 Μαρτίου
Το δυσάρεστο .Το ποτάμι αυτό σταμάτησε. Οι άνθρωποι πελαγωμένοι στη καθημερινότητα  απέχουν. Υπάρχει όμως η πηγή που αναζητά διέξοδο και προσπαθεί να βρέξει ξανά το σχεδόν ξεραμένο ποτάμι.
Ο θεατράνθρωπος της πόλης μας δεν έχει ησυχάσει , όνειρό του, και πολύ σύντομα μάλιστα, είναι το υπέροχο έργο που έχει στο ανήσυχο μυαλό του και μου περιέγραψε, να το φέρει στο ''σανίδι''.
Όποιοι έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν ας το κάνουν. Οσοι έχουν την διάθεση να συμμετέχουν ας τον βρουν.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό τον Γιώργο Γιαννέλο.
Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.