The former mayor of Kalavryta, Athanasios Papadopoulos.Τα Καλάβρυτα σύμβολο του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων

Εκτενές αφιέρωμα στην σφαγή των Καλαβρύτων, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής,δημοσιεύει η Wall Street Journal, με τίτλο «In Greek Town, Reparations Claim Against Germany Hits Home».

Όπως αναφέρεται, ο χώρος της χειρότερης σφαγής στην Ελλάδα κατά την Κατοχή δεν έχει ξεχάσει την καταστροφή. «Ο χρόνος σταμάτησε σε αυτό το μικρό ορεινό χωριό μια ημέρα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 496 άνδρες και παιδιά, στη χειρότερη από μια σειρά σφαγών κατά την κτηνώδη κατοχή της Ελλάδας, και στη συνέχεια έκαψαν την πόλη. Οι δείκτες του ρολογιού της εκκλησίας σταμάτησαν στις 2.35- και είναι εκεί έκτοτε».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι κάτοικοι των Καλαβρύτων περιμένουν ακόμα η Γερμανία να πληρώσει για τις απώλειές τους. «Είναι ανάμεσα στις χιλιάδες Ελλήνων που απαιτούν αποζημιώσεις από το Βερολίνο για τις κτηνωδίες επί πολέμου».

Η WSJ φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων των Καλαβρύτων, μεταξύ των οποίων και ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος, ο παππούς και τρεις θείοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στη σφαγή. «Η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τη ζημιά που προκάλεσε. Και πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις με όποιον τρόπο μπορεί».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην «αναζωογόνηση» της επιδίωξης για επανορθώσεις μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αποφασίσει πόσο μακριά θέλει να το πάει. Πίεση για τα εν λόγω αιτήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον κίνδυνο να εξοργιστεί περισσότερο η Γερμανία...σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης και αναδιάρθρωση των άνω των 200 εκατ. ευρώ που χρωστά στο υπόλοιπο μπλοκ του ευρώ. Εάν κάνει πίσω, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αποξενώσει κάποιους από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του».

«Η κυβέρνηση τον Απρίλιο δημοσίευσε μια επίσημη εκτίμηση, βάσει της οποίας η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 279 δισ. για την Κατοχή. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό ανόητο. Η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας πλήρωσε 115 εκατ. μάρκα στην Ελλάδα το 1960, ή περίπου 220 εκατ. σε σημερινά δολάρια. Επίσης, πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια σε μεμονωμένα θύματα εγκλημάτων των Ναζί, κυρίως Έλληνες Εβραίους. Το Βερολίνο επιμένει ότι η συνθήκη “2+4” για την επανένωση της Γερμανίας το 1990, που υπογράφτηκε από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση, το προστατεύει από περαιτέρω απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο». Πέραν αυτού, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πολλοί οι Γερμανοί που λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναθεωρήσει την στάση της, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην δικαστική απόφαση (2000) για τη σφαγή στο Δίστομο, η εφαρμογή της οποίας εξαρτάται από την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης και θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. «Τον Μάρτιο ο υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Τσίπρα είπε ότι ήταν έτοιμος να εφαρμόσει την απόφαση για το Δίστομο, αν και δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο. Κάτοικοι του Διστόμου επεδίωξαν να εφαρμόσουν την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου πριν αρκετά χρόνια, αλλά αυτό πυροδότησε μια μάχη σχετικά με τη διεθνή νομοθεσία που δεν έχει λυθεί ακόμα» συμπληρώνεται.

Η WSJ μεταφέρει την τοποθέτηση του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ και συγγραφέα του «Inside Hitler's Greece: The Experience of Occupation, 1941-1944», ότι η γερμανική κατοχή της Ελλάδας ήταν μια από τις πιο κτηνώδεις στην Ευρώπη, πέρα από την πρώην ΕΣΣΔ. Από το 1943 και μετά, πολλές από τις μονάδες κατοχής είχαν έρθει από το Ανατολικό Μέτωπο, όπου είχαν χρησιμοποιήσει μαζικές εκτελέσεις για να καθυποτάξουν τους ντόπιους σλαβικούς πληθυσμούς. «Αυτές οι μονάδες κατά κάποιον τρόπο έφεραν ανατολικούς κανόνες μαζί τους» αναφέρει ο Μαζάουερ.

«Ο γερμανικός στρατός και μονάδες των Waffen SS συνάντησαν έντονη αντίσταση από αντάρτες σε ελληνικά βουνά. Σε μια επιχείρηση για την καταστολή της αντίστασης, αρκετές δεκάδες στρατιώτες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών αιχμαλωτίστηκαν και σκοτώθηκαν. Οι Γερμανοί κατέστρωσαν ένα σχέδιο αντιποίνων. Στρατιώτες έφτασαν στα Καλάβρυτα το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου και είπαν στους κατοίκους να μαζευτούν στο σχολείο με μια κουβέρτα και ψωμί για μία ημέρα- ένα σχέδιο εξαπάτησης για να νομίσουν ότι ήταν να κρατηθούν ζωντανοί. Στη συνέχεια, μετέφεραν άνδρες και παιδιά 13 ετών και άνω σε έναν λόφο έξω από την πόλη, όπου εκτελέστηκαν με πολυβόλα. Κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο και έβαλαν φωτιά. Όταν έσπασαν τα παράθυρα για να προσπαθήσουν να αποδράσουν, οι Γερμανοί προσπάθησαν με τη βία να τους κρατήσουν μέσα, αλλά τελικά τους άφησαν να βγουν, σύμφωνα με το μουσείο της πόλης. Επέζησαν όλοι εκτός ενός» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η WSJ υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μία πόλη αρκετά ανθηρή τότε, ώστε κάποια ταξί της ήταν Rolls-Royce- η οποία ωστόσο δεν ανέκαμψε πλήρως ποτέ. «Δεν κατέστρεψαν απλά τις ζωές 496 ανδρών, κατέστρεψαν την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο γιος του κ. Παπαδόπουλου, Γιάννης, λέει ότι οι νεότερες γενιές έχουν μικρότερο ζήλο όσον αφορά σε απαιτήσεις για αποζημίωση και προτιμούν να κοιτούν προς το μέλλον. «Αλλά το έγκλημα είναι έγκλημα» λέει ο 22χρονος, «και είναι ακόμα χειρότερο αν όλοι το ξεχάσουν». 

ΠΗΓΗ:www.huffingtonpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.