Τα συμπεράσματα μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στα Καλάβρυτα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ  3-5 Ιουνίου 2016.

Με συμμετοχή περισσοτέρων από 300 συνέδρων, με εισηγήσεις και διαλεξεις υψηλού επιπέδου και με την έντονη παρουσία των ιατρών και νοσηλευτών/νοσηλευτριών του νοσοκομείου Καλαβρύτων ολοκληρώθηκε η Επιστημονική πολυθεματική διημερίδα της Επιστημονικής εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στα Καλάβρυτα. Πρόεδρος της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος. Ν. Ζωγράφος, Διευθυντής Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘Γ. Γεννηματάς’, και Πρόεδρος της Εταιρείας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε την Παρασκευή με ομιλία του κ. Ραζή, Διευθυντή Παθολογίας στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων σχετικά με την γενική/οικογενειακή ιατρική και ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες των κκ. Γ. Σκάρπα, Π. Ζηρογιάννη.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Α. Κατσιρώδη, σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της ιατρικής αμέλειας, η οποία προκάλεσε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων.

 

Την εναρκτήρια ομιλία με θέμα ‘ Ο περί φύσεως λόγος΄ πραγματοποίησε ο Καθηγητής της φυσιολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Κουτσιλιέρης. Η ομιλία αυτή ήταν κατά κοινή ομολογία βαθυστόχαστη και εντυπωσιακή, από προικισμένο Πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαβρύτων, εκπροσώπων φορέων, Ενώσεων, Εταιρειών, χαιρέτισε την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ι. Μπασκώζος, Ιατρός – Ενδοκρινολόγος.

 

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Κάνυον έκανε ο κ. Κωσταντίνος.Β. Μάρκου, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Το Σάββατο παρουσιάστηκε στην καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου γεμάτη από συνέδρους αλλά και Καλαβρυτινούς πολίτες, αίθουσα του ξενοδοχείου σημαντικός αριθμός αξιόλογων εισηγήσεων και διαλέξεων ιατρών Καλαβρυτινής καταγωγής αλλά και ιατρών από νοσοκομεία της Αθήνας και Πάτρας.

 

Βαρυσήμαντη διάλεξη έκανε ο διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας κ. Γ. Χρούσος Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα ‘Επιγενετική, εξέλιξη και ανάπτυξη’.

Υψηλής επιστημονικής στάθμης ήταν η παρουσίαση και συζήτηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας σχετικά με τις παθήσεις των επινεφριδίων με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από Νοσοκομεία της Αθήνας και Πάτρας.

Σημαντικός αριθμός ειδικευομένων ιατρών παρουσίασε ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες και video εγχειρήσεων.

 

Μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον είχε η πρωτοποριακή διάλεξη του Αν. Καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κ. Ν. Γεωργόπουλου σχετικά με την επιστημονική προσέγγιση και τα ιστορικά δεδομένα του ‘ Μελάμπους’ ο οποίος έδρασε στην περιοχή των Καλαβρύτων και από πολλούς θεωρείται ο ‘πατέρας’ της ψυχιατρικής. Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής κ. Χ. Παπαγεωργίου μετα εκτενή σχολιασμό πρότεινε την δημοσίευση αυτής μελέτης σε διεθνές ιατρικό περιοδικό για να καταστεί κοινωνός του ενδιαφέροντος αυτου θέματος η διεθνής ιατρική κοινότητα.

 

Σε σημαντική στρογγύλη τράπεζα το Σάββατο 4 Ιουνίου το απόγευμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ι. Μπασκώζου σχετικά με την δημόσια υγεία και το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Γ. Γιαννόπουλος Διοικητής 6ης ΥΠΕ παρουσίασε τις προτάσεις για την 1βάθμια και 2βάθμια φροντίδα υγείας στην επαρχία Καλαβρύτων,

ενώ ο κ. Κ. Μάρκου παρουσίασε ως Πρόεδρος του ΚΕΣΥ τις προτάσεις του και το συγκροτημένο σχέδιό του για την αναδιάρθρωση και βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των νέων ιατρών.

Τις εισηγήσεις σχολίασαν διακεκριμένοι ιατροί, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση των νέων ιατρών, όπως ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Γρ. Κουράκλης , το μέλος της εξεταστικής επιτροπής ειδικοτήτων και κ. Ι. Νομικός, ο Διευθυντής Παθολογίας κ Χρ. Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του εκπαιδευτικού συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Ι. Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής Παθολογίας του Νοσοκομείου Καλαβρύτων Κ. Ν. Ραζής, η κ. Τσελένη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας ΕΚΠΑ και άλλοι σύνρδροι.

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση με πολλές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και σχόλια συμμετεχόντων καθηγητών ΑΕΙ και νοσοκομειακών ιατρών.

 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Γ. Παπαγεωργίου ‘ Αγιος Λουκάς ο χειρουργός και Αλβέρτος Σβαϊτερ. Παράθεση δυο Μεγάλων’. Το συγκεκριμένο βιβλίο εχει επιλεγεί για παρουσίαση στο αμφιθέατρο του Πολεμικού μουσείου στα πλαίσια του πνευματικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητροπόλεως Αργολίδος.

 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ιατρών Καλαβρυτινής καταγωγής οι οποίοι για πρώτη φορά παρουσίασαν θέματα της ειδικότητάς τους στα Καλάβρυτα.

 

Ξεχωριστή σημασία είχε η επίσκεψη – προσκύνημα των συνέδρων μετά το κλείσιμο του συνεδρίου στην ιερή μονή της Αγίας Λαύρας. Εγινε ξενάγηση από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής πατέρα Ευσέβιο, παρουσίαση της μεγαλης, εθνικής σημασίας ιστορίας της Ιεράς Μονής και συζήτηση με τους συνέδρους ιατρούς και νοσηλευτές

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
7 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.