Συνομιλώντας με τον νεαρό τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Παναγιώτη Ανδρουτσόπουλο

Μια συνομιλία με  τον νεαρό τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών από την Κλειτορία Αχαΐας όπου μας παραθέτει τις απόψεις και σκέψεις του για τη παράδοση και το δημοτικό τραγούδι .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρχικά συστηθείτε μας.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Ονομάζομαι Ανδρουτσόπουλος Παναγιώτης του Βασιλείου, κατάγομαι και διαμένω μόνιμα με την οικογένειά μου στην Κλειτορία Αχαΐας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας αρχίσουμε με μια αναφορά στο ξεκίνημα σας και στο τι αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση σας με το δημοτικό τραγούδι;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Η επαφή μου με το δημοτικό τραγούδι ξεκινάει στην ηλικία των δέκα ετών λόγω του ενδιαφέροντος που έβρισκα στο άκουσμα των στίχων των δημοτικών τραγουδιών . Μετέπειτα έκανα μαθήματα κιθάρας και παρακολούθησα αργότερα μαθήματα Ωδείου και ορθοφωνίας και δειλά-δειλά έκανα τις πρώτες μου ερασιτεχνικές εμφανίσεις .Σήμερα ασχολούμαι επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θεωρείται ότι είναι η θέση του δημοτικού τραγουδιού στη σημερινή τοπική κοινωνία;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Στις μέρες μας το δημοτικό τραγούδι διατηρείται ζωντανό μέσα από εκδηλώσεις και δρώμενα που διοργανώνουν δημόσιοι φορείς και σύλλογοι αναβιώνοντας τα πατροπαράδοτα θρησκευτικά πανηγύρια. Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω ότι η παράδοση αναβιώνει και μέσα από την απόφαση αρκετών νέων ζευγαριών όπου τελούν το μυστήριο του γάμου ακολουθώντας τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας και τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πατινάδα , τα τραγούδια της τάβλας και το μετέπειτα γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θεωρείτε ότι συμβάλλετε κι εσείς από την πλευρά σας στη προαγωγή του πολιτισμού και του δημοτικού τραγουδιού;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Λόγω της ενασχόλησής μου με το δημοτικό τραγούδι η δική μου συμβολή αφορά στην ενεργή συμμετοχή μου σε πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται στην ελληνική περιφέρεια, από δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους, που μόνο στόχο έχουν τη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα απαντούσατε στο ερώτημα τι είναι για σας το δημοτικό τραγούδι;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Κατά την άποψη μου το δημοτικό τραγούδι καταγράφει τα συναισθήματα της χαράς, του έρωτα, της λύπης και της ξενιτιάς όπως αυτά εμφανίζονται σε κάθε έκφανση της ζωής των ανθρώπων από το παρελθόν έως τις μέρες μας. Επιπλέον αποτυπώνει ξεκάθαρα την Ελληνική επανάσταση και την προσπάθεια για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού (κλέφτικα τραγούδια). Επίσης τους νικηφόρους αγώνες καθώς και τα προσωπικά κατορθώματα των ηρώων του΄21. Άλλωστε η περιοχή μας είναι πλούσια σε ιστορικά γεγονότα της Επαναστάσεως (Φροξυλιά, Χελωνοσπηλιά κ.α.).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για το τραγούδι «Όμορφή μου Κλειτορία»;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Το εν λόγω τραγούδι προέκυψε από μια προσωπική μου προσπάθεια να γραφούν κάποιοι στίχοι που θα παρουσιάζουν τις ιδιαιτερότητες της Κλειτορίας. Έτσι έγραψα τη μουσική και τους στίχους τους οποίους και σας παραθέτω:


 

ΟΜΟΡΦΗ ΜΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ (συρτό)

Ανέβηκα μες στο Χελμό και στο Προφήτη Ηλία

κι από εκεί πάνω αγνάντεψα τη Κάτω Κλειτορία.

Όμορφή μου Κλειτορία μες στο κόσμο άλλη καμία.


 

Είναι λεβέντικο χωριό με νιές και παλικάρια

κι έχει τρεχούμενα νερά και πράσινα λιβάδια.

Όμορφή μου Κλειτορία μες στο κόσμο άλλη καμία.


 

Έχει και δέντρα με ανθούς, μ’ ωραίες ευωδίες

και τα πουλιά σου, κελαηδούν ωραίες μελωδίες.

Όμορφή μου Κλειτορία μες στο κόσμο άλλη καμία.


 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας ,ποιο είναι το μήνυμα σας για όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με το δημοτικό τραγούδι και τη διατήρηση της παράδοσης;

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.: Θεωρώ πως το δημοτικό τραγούδι είναι διαχρονικό και αειθαλές γιατί πάντα είναι επίκαιρο. Επομένως όλοι θα πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών μας καθώς και των θρησκευτικών πανηγυριών που αποτελούν το πυρήνα της παράδοσής μας.

Από kleitorianews

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
9 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.