Συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Με στόχο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Πλαισίου για την ισότιμη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία και την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, υπεγράφη, σήμερα το μεσημέρι, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπου και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Θωμά Γκορίλα και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς ψήφιση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

«Έχουμε χρέος απέναντι στη Δημοκρατία και στον πολίτη να του παρέχουμε ένα αίσθημα δικαίου, ιδίως αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Από την προηγούμενη κιόλας Προγραμματική Περίοδο εντάξαμε και δημιουργήσαμε δομές για την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και στη νέα περίοδο που ξεκινά σε συνεργασία με τους φορείς και τους Δήμους θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι άλλα έργα που θα άρουν τις ανισότητες και θα εξασφαλίσουν στους συμπολίτες μας καλύτερη ποιότητα ζωής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Παράλληλα συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που η ΕΣΑμεΑ και ο κ. Βαρδακαστάνης ξεκινούν από τη Δυτική Ελλάδα αυτή την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας και η υλοποίηση τέτοιων σημαντικών ρεαλιστικών και αποτελεσματικών δράσεων και προγραμμάτων για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα στοίχημα για εμάς».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον προγραμματισμό και το έργο που έχει κάνει καθώς και με την απόφαση του Περιφερειάρχη να τοποθετήσει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, τον Αντώνη Χαροκόπο, έναν άνθρωπο μέσα από την Ομοσπονδία, δείχνει την στήριξή της στα Άτομα με Αναπηρία.

«Το πρωτόκολλο που υπογράφεται σήμερα εδώ θα είναι το «περιστέρι» που θα μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για την περιφερειακή προσπάθεια στήριξης της Αναπηρίας» τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Για μία σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από τη Δυτική Ελλάδα, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χαροκόπος επισημαίνοντας πως «πρόκειται για έναν τετραετή σχεδιασμό που θα είναι προς όφελος των ΑμεΑ», ενώ ο κ. Γκορίλας δήλωσε πως «χρειάζεται σημαντική δουλειά και στενή συνεργασία από όλους τους φορείς για να επιτευχθεί ο στόχος».


 

Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΣΑμεΑ, καθώς και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο που θα αφορούν:

- Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Περιφερειακής Στρατηγικής για την Αναπηρία, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

-Την ανάπτυξη Περιφερειακής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης βάσει των απαιτήσεων της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

- Την ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

- Την ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στην δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία.

- Την κοινή συμμετοχή των δυο μερών σε εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ 2014-2020, Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας κ.λπ.) για την υλοποίηση πράξεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.