ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του αναδασμού Σκεπαστού (ΦΩΤΟ)

Ανοικτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, για το μείζων θέμα της εγκατάλειψης του υποχρεωτικού αναδασμού «Ξηροκάμπου» Σκεπαστού, έδωσαν στη δημοσιότητα οι κοινοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ", Μούσκας Στυλιανός και Μπάλιος Ανδρέας του Νικολάου.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε ενόψει και των εξαγγελιών για επέκταση των αναδασμών αγροτικής γης στις κοιλάδες Βουραϊκού και Αροάνιου και εκφράζουν την απορία, γιατί δεν υπάρχει καμία εξαγγελία για την ολοκλήρωση και λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού έργου του υποχρεωτικού Αναδασμού «Ξηροκάμπου» Σκεπαστού, που είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα Μ.Ο.Π. (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), με κατασκευασμένα αρδευτικά δίκτυα και δεξαμενές, εγκατεστημένα και ηλεκτροδοτημένα αντλητικά συστήματα.

Ρωτούν επίσης, για πόσο καιρό ακόμη θα μένουν αναξιοποίητα τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί, ενώ κλείνουν λέγοντας ότι, ελπίζουν να συμπεριληφθεί στις δράσεις της Περιφέρειας και ο αναδασμός του Σκεπαστού.

Ακολουθεί η επιστολή και οι σχετικές φωτογραφίες:

 

ΘΕΜΑ: Αναδασμός Αγροτικής Γης

Κε Περιφερειάρχα

Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για επέκταση των αναδασμών αγροτικής γης στις κοιλάδες Βουραϊκού και Αροάνιου με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την στήριξη της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αξιέπαινη και η πρωτοβουλία αποστολής επιστολής (σύμφωνα με δημοσίευμα 16-4-21) των δύο εκ’ Κερτέζης Δημοτικών Συμβούλων για έναρξη διαδικασίας εκτέλεσης προγράμματος νέων αναδασμών αγροτικής γης σε Κλειτορία και Κέρτεζη, που έτυχε της ανταπόκρισή σας και με επίσκεψη (17-4-2021) του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στις παραπάνω περιοχές.

Διερωτώμεθα όμως, ένα χρόνο μετά την αποστολή της επιστολής μας (22-5-2020) για ολοκλήρωση και λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού έργου του κυρωθέντος υποχρεωτικού Αναδασμού «Ξηροκάμπου» Σκεπαστού ΦΕΚ 650/Β/29-5-2001 που είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα Μ.Ο.Π. (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα)με κατασκευασμένα αρδευτικά δίκτυα και δεξαμενές, εγκατεστημένα και ηλεκτροδοτημένα αντλητικά συστήματα, δεν υπάρχει καμία εξαγγελία;

Για πόσο καιρό ακόμη θα μένουν αναξιοποίητα τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί;

Με δεδομένη, τη μη εκπροσώπηση (για άλλη μία φορά) της - τρίτης πληθυσμιακά - κοινότητάς μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καλαβρύτων, δεδομένης και της αδιαφορίας της Δημοτικής αρχής για ολοκλήρωση και λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού αυτού έργου καθώς και για την ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση εντός των ορίων της αναδιανεμητέας αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, που επέφερε επιβάρυνση και αλλοίωση του περιβάλλοντος με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις δημιουργώντας οπτική όχληση και υποβάθμιση της περιοχής όπου διέρχονται η Νότια και Ανατολική είσοδος του οικισμού μας, σας επισημαίνουμε ότι:

Η άρδευση των 1687 στρεμμάτων αγροτικής γης Υποχρεωτικού Αναδασμού «Ξηροκάμπου» Σκεπαστού θα είναι η απόδειξη του εξαγγελλομένου στόχου σας για αύξηση της παραγωγικότητας και στήριξη της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Επίσης, με ευκαιρία την ανακοίνωσή σας (16-4-2021) υπογραφής σύμβασης του έργου «αναβάθμιση των συνθηκών οδικής ασφάλειας εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Αχαΐας» σας κάνουμε γνωστό ότι:

Μεταξύ των εκκρεμών εργασιών (έργου αναδασμού) είναι και η εκσκαφή τάφρου πλάτους 2 μέτρων καθ’ όλο σχεδόν το μήκος των 2,5 χιλιομέτρων όπου εφάπτεται ο Αναδασμός με την Εθνική Οδό 31.

Η κατασκευή της τάφρου πέραν της αντιπλημμυρικής προστασίας θα επιφέρει οριοθέτηση - διαπλάτυνση της οδού, με απόδοση προς χρήση των «απαλλοτριωμένων» τμημάτων γης – μέσω της διαδικασίας του Αναδασμού – που με τις απαραίτητες παρεμβάσεις σας, βάση των ισχύουσων προδιαγραφών «θα εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού» όπως περιγράφεται ως στόχο στο δελτίο τύπου σας.

Με βάση τις εξαγγελλόμενες προθέσεις σας, υποστηρίζοντας το καθεστώς του αναδασμού αγροτικής γης με στόχο την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συμβάλλεται στη στήριξη του πολύπαθου αγροτικού κόσμου στον τομέα των υποδομών, όμως χρειάζεται στήριξη και σε άλλους τομείς, μήπως αντιστραφεί και το φαινόμενο της εγκατάλειψης - ερημοποίησης των χωριών.

Διερευνάτε (και καλά κάνετε) έναρξη διαδικασιών εκτέλεσης προγραμμάτων νέων αναδασμών, επεκτείνοντας τον Ενιαίο Υποχρεωτικό Αναδασμό αγροτικής γης της κοιλάδας του Βουραϊκού στο ένα άκρο του προς Κέρτεζη – Καλιφώνιο ενώ για το άλλο άκρο στην περιοχή Σκεπαστού εντός των ορίων του ίδιου Αναδασμού σε ιδιωτική - εκκλησιαστική ιδιοκτησία ο κος Δήμαρχος Καλαβρύτων χωρίς καμία, έστω στοιχειώδη ενημέρωση της Κοινότητας Σκεπαστού, ανακοίνωσε 15-4-2021 έναρξη διαδικασίας κατασκευής αεροδιαδρόμου, δημιουργώντας μας έτσι το ερώτημα: Σύμφωνα με την νομοθεσία περί κατηγοριών και περιεχόμενο χρήσεων γης, επιτρέπεται η συνύπαρξη τέτοιων δραστηριοτήτων;

Ελπίζουμε ότι θα συμπεριλάβετε στις δράσεις σας και τον αναδασμό Σκεπαστού.

 

Οι κοινοτικοί Σύμβουλοι:

Μούσκας Στυλιανός του Κωνσταντίνου

Μπάλιος Ανδρέας του Νικολάου

 

p2


 

p3

 

p9

 

p8

 

p7

 

p6

 

p5

 

p4

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.