Συνέντευξη της Μαρίας Κανελλοπούλου Υποψήφιας Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΝΕΤ (Μέρος 1ο)

Συνέντευξη στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ έδωσε η υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου. Απάντησε στις ερωτήσεις μας για όλα όσα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι πριν τις κάλπες. Η συνέντευξη λόγω του μεγάλου όγκου δημοσιεύεται σε δυο μέρη.

Στο πρώτο μέρος που δημοσιεύουμε σήμερα, απάντησε σε ερωτήσεις μας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και την αναγκαιότητα συναίνεσης όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων προς την κατεύθυνση υλοποίησης του αντιμνημονιακού προγράμματος, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημοσίου χρέους, τον αποκλεισμό τως 18αρηδων από τις προσεχείς εκλογές και τους ανθρώπους του θεάματος που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τα διάφορα κόμματα. 

Στο δεύτερο μέρος που δημοσιεύουμε αύριο, απάντησε επίσης σε ερωτήσεις μας, που αφορούν την περιοχή των Καλαβρύτων και την Αχαΐα γενικότερα, τους δεσμούς που τη συνδέουν με τα Καλάβρυτα, την επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια του Νομού Αχαΐας, την εκλογή περιφερειακού συμβούλου της Χρυσής Αυγής με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, και σε περίπτωση που ο λαός με την ψήφο του φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι θα γίνει με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, το επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των Καλαβρύτων, το μοντέλο ανάπτυξης της επαρχίας Καλαβρύτων και ολόκληρου του Νομού Αχαΐας.

 

Δείτε το 1ο μέρος της συνέντευξης, της υποψηφίας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρίας Κανελλοπούλου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ.

 

Ερώτηση:  Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Γενάρη;

Μαρία Κανελλοπούλου: Δεν είμαι οιωνοσκόπος, ούτε θα προσπαθήσω να προφητεύσω τα μελλούμενα. Υπάρχει μία πολύ έντονη δυναμική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι βέβαιο. Το πόσο ψηλά θα μας οδηγήσει αυτή η δυναμική, δεν το ξέρουμε. Θα σας πω όμως για ποιο λόγο είναι αναγκαία η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μεγάλες ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών (μεγάλες επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν παρ' όλη την κρίση, φοροδιαφυγή, τηλεοπτικά κανάλια κτλ). Οι ρήξεις αυτές είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς είμαστε σε ένα οριακό σημείο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως βαδίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει σε μία Κυβέρνηση της Αριστεράς, αναγκαστικά θα χρειαστεί να έρθουμε σε συνεννόηση με κάποιο συστημικό κόμμα. Αυτό θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη. Στον τομέα δε της διαπραγμάτευσης, το έθεσε ωραία ο σύντροφος Γιάννης Δραγασάκης: γιατί όταν θα διαπραγματευόμαστε με τον Σόιμπλε να πρέπει ταυτόχρονα να διαπραγματευόμαστε στο εσωτερικό της χώρας με κάποιο συστημικό κόμμα; Να υπενθυμίσουμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι αυτοδύναμος την επόμενη ημέρα, θα επιδιώξει ανοίγματα και συνεργασίες. Θα επιδιώξουμε μία νέα συναίνεση πάνω σε ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα ανατροπής του Μνημονίου και αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Ερώτηση: Στο υποθετικό σενάριο της μη αυτοδυναμίας ποια θεωρείται ότι είναι τα κόμματα με τα οποία θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί;

Μαρία Κανελλοπούλου: Ας μην προτρέχουμε. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τους συσχετισμούς στην επόμενη Βουλή. Ούτε καν ποια κόμματα θα μετέχουν σε αυτή δεν είναι ξεκάθαρο. Εμείς επιδιώκουμε μία ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή ανατροπής των Μνημονίων. Από εκεί και πέρα, ισχύουν όσα σας είπα πιο πάνω. Στη βάση αυτής ακριβώς της λαϊκής εντολής θα επιδιώξουμε προωθητικές συναινέσεις που θα υλοποιούν το αντιμνημονιακό πρόγραμμα: φορολογική μεταρρύθμιση με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των συλλογικών συμβάσεων, δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς οικογένειες, μέτρα καταπολέμησης της διαπλοκής... μεταξύ πολλών άλλων.

 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαγραφή του χρέους από μόνη της είναι ικανή να “αναστρέψει” την ελληνική οικονομία; Τι άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανακουφιστεί ο εργαζόμενος, να έρθουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία;

Μαρία Κανελλοπούλου: Η διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους θα αποτελέσει βασικό βήμα. Η απερχόμενη Κυβέρνηση προϋπολογίζει πλεονάσματα της τάξης του 3-4% για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να αποπληρώνεται το χρέος. Η πολιτική αυτή δεν είναι βιώσιμη, αλλά βυθίζει τη χώρα ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Όμως, το κούρεμα του χρέους δεν αρκεί από μόνο του. Μέσα στην κρίση το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25%. Αν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μείνει σταθερός, παρ' όλο το κούρεμα, η κατάσταση θα παραμείνει μη βιώσιμη. Θα χρειαζόταν μία ολόκληρη συνέντευξη αποκλειστικά για την οικονομία, προκειμένου να αναλύσουμε ποια αναπτυξιακά μέτρα πρέπει να ληφθούν. Ενδεικτικά θα σας πω ότι το πρόγραμμά μας βασίζεται στους εξής ενδεικτικούς άξονες: τόνωση της αγοραστικής δύναμης προκειμένου να αιμοδοτηθεί η αγορά, ελάφρυνση των μικρών επιχειρήσεων από την υπερφορολόγηση αλλά και από την γραφειοκρατία που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, στήριξη της αγροτικής οικονομίας και να ενίσχυση της αγοράς με τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού. Η ουσία είναι ότι οι περικοπές περιορίζουν την κατανάλωση και συνεπώς πλήττουν συνολικά την οικονομία. Η έξοδος από τη λιτότητα δεν είναι απλώς ένα αναγκαίο ανθρωπιστικό μέτρο, αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο. Καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης σημαίνει δυνατότητες ανάπτυξης.

 

Ερώτηση: Πέρα από την οικονομία, σε ποιους άλλους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του πολίτη;

Μαρία Κανελλοπούλου: Πάρα πολλοί τομείς. Χρειάζεται να αναβαθμιστεί η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, η οποία πλήττεται προς όφελος της ιδιωτικής. Στο πρόγραμμά μας, δεσμευόμαστε για δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους. Στον τομέα της ασφάλειας, η αστυνομία θα ασχολείται με την καταπολέμηση του εγκλήματος και δεν θα καταστέλλει πλέον διαδηλώσεις. Η ΕΛΑΣ δεν έχει καλές επιδόσεις στην πάταξη του εγκλήματος. Έχει όμως εξαιρετικές επιδόσεις στην παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό πλέον θα αλλάξει. Επιπλέον, θα στηριχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Τέλος – και δεν θα κουραστώ με τίποτα να το επαναλαμβάνω – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του τον Πολιτισμό. Το θέμα δεν είναι μόνο να ανασχέσουμε την οικονομική κρίση. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση μίας καλύτερης Ελλάδας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενίσχυση του Πολιτισμού, ο οποίος τώρα αντιμετωπίζεται σαν μία περιττή “πολυτέλεια”.

 

Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι του θεάματος με όπλο την αναγνωρισιμότητα μπαίνουν στην βουλή. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα συστατικό ώστε να βρεθούν λύσεις για τα αδιέξοδα της χώρας;

Μαρία Κανελλοπούλου: Ο χώρος του θεάματος περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες και πολλά επαγγέλματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι το ίδιο πράγμα. Είναι άλλο πράγμα οι παντός καιρού πανελίστες – opinion makers – entertainers, είδος που ανθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και άλλο πράγμα όσοι εξασκούν μία τέχνη έχοντας παράλληλα σταθερές απόψεις και σαφή δημόσιο λόγο. Στους καλλιτέχνες μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά σοβαρούς ανθρώπους με άποψη και κατάρτιση. Είναι λάθος να υποτιμώνται οι καλλιτέχνες. Δεν σας κρύβω ότι έχω αντιμετωπίσει επαγγελματικό ρατσισμό στη Βουλή από πολιτικούς μου αντιπάλους, παρ' όλο που είναι γνωστό ότι δεν είμαι καινούρια στην πολιτική, αλλά συμμετέχω στην Αριστερά 40 χρόνια. Από 'κει και πέρα, αν μιλάτε για διάφορα τηλεοπτικά πρόσωπα που δεν έχουν εκφράσει πολιτικό στίγμα και αξιοποιούνται λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους και μόνο, μπορώ να πω ότι δεν έχουν να προσφέρουν πολλά. Και άλλοι κλάδοι όμως έχουν αναδείξει πολιτικούς χωρίς προσφορά. Αντιθέτως, υπάρχουν άνθρωποι του θεάματος που έχουν προσφέρει. Για να μην αναφερθώ σε εν ενεργεία βουλευτές του δικού μου χώρου, αρκεί να αναφέρω την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

 

Ερώτηση: Θα θέλαμε το σχόλιό σας σχετικά με τον διαφαινόμενο αποκλεισμό των 18άρηδων από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου.

Μαρία Κανελλοπούλου: Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή η απερχόμενη Κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει τους 18άρηδες από τις εκλογές, ή αυτοί που κανώνονται ότι έχουν το know how και καμαρώνουν για την κυβερνητική εμπειρία τους είναι εντελώς ανίκανοι ακόμη και για τα στοιχειώδη. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προτείνει λύσεις για το πρόβλημα: Η Κυβέρνηση μπορεί είτε να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου (τόσες και τόσες εξέδωσαν άλλωστε για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα), είτε να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις εφορευτικές επιτροπές. Δεν μπορώ ούτε καν να διανοηθώ ότι η Κυβέρνηση δε θα δώσει τελικά μια κάποια λύση και θα αλλοιώσει τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Ξέρετε τι φοβάμαι όμως; Φοβάμαι ότι η λύση θα είναι της τελευταίας στιγμής, θα δημιουργήσει πολλά διοικητικά προβλήματα, θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους 18άρηδες ψηφοφόρους, και τελικά θα εξωθήσει πολλούς από αυτούς να μην προσέλθουν στις κάλπες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για εξόφθαλμη αντιδημοκρατική μεθόδευση απέναντι σε 100.000 ψηφοφόρους που, ως γνωστόν, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την απερχόμενη Κυβέρνηση.

 

Δείτε το 2ο μέρος της συνέντευξης, της υποψηφίας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρίας Κανελλοπούλου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.