Συνάντηση με την ΕΑΣ Αχαΐας για τις παράνομες οινοποιήσεις και τις εξισωτικές αποζημιώσεις

Το τεράστιο πρόβλημα των παράνομων οινοποιήσεων συζητήθηκε σήμερα, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Αχαΐας, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Παρασκευόπουλο (Πρόεδρος), Παναγιώτη Γερασιμόπουλο (Αντιπρόεδρος), Νικόλαο Κοκκίνη (Διευθυντής) και Γεράσιμο Καλαπόδη (Χημικός), συναντήθηκε και συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομία, Γιώργο Αγγελόπουλο, ενώ στη συζήτηση εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της ΠΔΕ, Σάκης Μαυρόγιαννης, καθώς και τα στελέχη της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας, Σταύρος Βέρρας (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης) και Αναστάσιος Βαγενάς (Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα για την εξάλειψη των παράνομων οινοποιήσεων που θίγει καίρια τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Περιφέρεια Δυτικής.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Αχαΐας εξέφρασε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι αμπελουργοί οινοποιήσιμων ποικιλιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων οινοποιήσεων, ιδίως σε περιόδους, όπως φέτος, που λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και η σοδειά είναι περιορισμένη.

«Δεν είναι μόνο ότι οι παράνομες οινοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετεύεται στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί και να δυσφημίζεται ένα ανταγωνιστικό και εξωστρεφές προϊόν της Ελληνικής παραγωγής. Επιπλέον, είναι και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει, καθώς οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ποικιλιών επιδοτούνται σημαντικά, και όταν οι εναπομένουσες ποσότητες οδηγούνται παράνομα για οινοποίηση, δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, καταστρέφοντας έτσι τους παραγωγούς αμπελοοινικών ποικιλιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος και συνέχισε «Από τη πρώτη στιγμή της θητείας μας έχουμε πάρει αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα και ασκούμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για μικτά κλιμάκια ελέγχου από την Περιφέρεια και του Υπουργείου. Διαρκής μας επιδίωξη είναι τόσο η διασφάλιση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων μας, όσο και η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών μας, ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία».

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρόγιαννης τόνισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό. Δεν είναι μόνο ότι εξανεμίζεται με αθέμιτο τρόπο το εισόδημα των παραγωγών μας. Είναι και Εθνικό, καθώς κάθε χρόνο η Χώρα μας δέχεται εξοντωτικά πρόστιμα από την ΕΕ λόγω των παράνομων οινοποιήσεων».

 

ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εξισωτικές αποζημιώσεις μετά την διόρθωση των αιτήσεων που έκανε μονομερώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο χωρίς να γνωρίζουν τίποτε οι κτηνοτρόφοι.

«Είναι εντελώς ακατανόητη η μονομερής αυτή ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ζητάμε από το Υπουργείο να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Τέτοιες αυθαίρετες και αυταρχικές ενέργειες εκθέτουν το ίδιο το Υπουργείο που προΐσταται του ΟΠΕΚΕΠΕ και πλήττουν βαρύτατα τους παραγωγούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Αγγελόπουλος και τόνισε «Θα είμαι παρών την Πέμπτη στην Αθήνα, στη σύσκεψη που έχει προκαλέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Παρακολουθούμε στενά το θέμα από τη πρώτη στιγμή και είμαστε σε επιφυλακή».

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.