Συνάντηση Χατζηλάμπρου Βαλαβάνη με επίκεντρο θέματα για τους αγρότες

Mε την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη συναντήθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, στην οποία έθεσαν τα εξής θέματα:

1. Το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν εισοδήματα για το έτος 2014. Π.χ. κάποιος που δεν έχει εισόδημα αλλά έχει ένα σπίτι ή αυτοκίνητο στη φετινή δήλωση εισοδήματος 2015 (χρήση 2014), εάν έχει τόκους έστω και λίγα λεπτά, ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και πρέπει να πληρώσει φόρους 2.200 ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα το ύψος των τεκμηρίων.

2. Το μείζον ζήτημα του εντύπου ΑΑ ΓΗΣ που καλούνται να συμπληρώσουν οι αγρότες και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων αφού δημιουργεί τεράστιες αδικίες και απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία. Οι βουλευτές πρότειναν να ισχύσει για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2014 η λύση του τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Για την κατανόηση της αδικίας παρέθεσαν ένα πραγματικό παράδειγμα:

Ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο 3,5 στρέμματα με ελαιόδεντρα το οποίο απέχει από τη θάλασσα 200 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή η αντικειμενική αξία είναι 64.386,00 ευρώ. Τότε το 3% της αντικειμενικής αξίας (1931,58 ευρώ) θα φορολογηθεί ως ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γαιών, δηλ. θα καταβάλει φόρο 1931,64Χ11%=219,48 ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι πέραν του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι βουλευτές και θα καταθέσει τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο ή θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, αν αυτό είναι νομικά εφικτό ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
15 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.