ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ: Να αλλάξει η ΚΥΑ για τους μετακλητούς εργάτες γης

Επιστολή – παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο μείζον πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης για τις αυξημένες και κρίσιμες ανάγκες της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ενόψει και της φθινοπωρινής σποράς και συγκομιδής, παρεμβαίνει η ΕΘΕΑΣ με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την άμεση τροποποίηση της εφαρμοζόμενης ΚΥΑ για τη μετάκληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η έλλειψη εργατικών χεριών προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στο εργατικό κόστος οι οποίες επηρεάζουν την τελική τιμή που φτάνει στα  Ελληνικά νοικοκυριά».

Υπογραμμίζει δε, το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη διαδικασία για την μετάκληση εργατικού δυναμικού με προκαθορισμό ορίων ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας, «εκτός του ότι απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, είναι στατική και δεν ακολουθεί τόσο τις αυξομειώσεις της παραγωγής καθώς και την αποχώρηση υφιστάμενου εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ».

Η επιστολή – παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ απευθύνεται προς τον κ. Νότη Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Σπυρίδων – Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης τροποποίησης της εφαρμοζόμενης ΚΥΑ με αριθμό 5269/139/05.02.2021 για την μετάκληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες για την εξυπηρέτηση των αυξημένων και κρίσιμων αναγκών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Κύριοι Υπουργοί,

Η εξεύρεση εργατών για την ολοκλήρωση αγροτικών εργασιών ή  εργασιών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων εξελίσσεται πολύ αρνητικά, πράγμα που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών μελών μας καθώς και στην βιωσιμότητα των οργανώσεων μας. Η μη εξεύρεση εργατικών χεριών δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αντιστροφής του ευνοϊκού αποτελέσματος των εξαγωγών του 2021 όπου το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων για πρώτη φορά ήταν θετικό.

Δυστυχώς το εργατικό δυναμικό της χώρας δεν επαρκεί για τις τόσο σημαντικές ανάγκες για εργασία στον αγροτικό τομέα. Η ΕΘΕΑΣ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση ώστε να μεσολαβήσει και να διευκολύνει τόσο του αγροτικούς συνεταιρισμούς όσο και τους αγρότες να μπορέσουν να απασχολήσουν εργάτες γης από τρίτες χώρες.

Στα πλαίσια αυτά σας ενημερώνουμε ότι η ΕΘΕΑΣ συνεχίζοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης των παραγωγών και της ανάδειξης του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, αναζήτησε πρόσφορες και άμεσες λύσεις και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Βιετνάμ και Ταϋλάνδη, στην εύρεση εργατικών χεριών.

Όμως η εφαρμοζόμενη διαδικασία με προκαθορισμό ορίων ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας, εκτός του ότι απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, είναι στατική και δεν ακολουθεί τόσο τις αυξομειώσεις της παραγωγής καθώς και την αποχώρηση υφιστάμενου εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ. Ως εκ τούτου ο εκ των προτέρων προσδιορισμός εργατών γης ανά περιφερειακή ενότητα, έτσι όπως διατυπώνεται στην τροποποίηση της υπ. αρ. 5269/139/05.02.2021 ΚΥΑ ΦΕΚ Β 430 δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες για εργατικά χέρια ανά περιφέρεια.

Έχοντας υπόψη την προηγούμενη άμεση ανταπόκρισής σας για νομοθετική ρύθμιση, θεμάτων που αφορούν την μετάκληση εποχιακών εργατών, αιτούμαστε την κατάργηση από την ΚΥΑ 5269/139/05.02.2021 με τροποποίησή της  των ορίων ανά περιφέρεια, αφού όσα προβλέπονται στο σημείο Β «Αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ή αριθμού ζώων ανά εργαζόμενο» καθορίζουν με ασφάλεια τόσο την δυνατότητα όσο και τον αριθμό των εργατών που δύναται να κάνει μετάκληση κάθε αγρότης με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση που του παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στηριζόμενο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που δηλώνει καθώς και την εφαρμογή των αντίστοιχων δεικτών ωρών απασχόλησης εργατών.

Κύριοι Υπουργοί,

Μετά τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι επείγει η  τροποποίηση της εφαρμοζόμενης διαδικασίας όπως προτείνουμε και η επίλυση εκκρεμοτήτων που έχουν σχέση με την ανεύρεση εργατών γης, είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελληνική  Γεωργία, όχι μόνο για την  επίτευξη της παραγωγής αλλά και για την συγκράτηση του κόστους παραγωγής. Η έλλειψη εργατικών χεριών προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στο εργατικό κόστος οι οποίες επηρεάζουν την τελική τιμή που φτάνει στα  Ελληνικά νοικοκυριά.

Είμαστε σίγουροι,  ότι η συνεργασία μας  θα συνεχιστεί  προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την δημιουργία ενός λειτουργικού  συστήματος  που θα ξεκινά από την αποτύπωση των πραγματικών αναγκών των αγροτών αναφορικά με την μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες.

Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com