Στρατηγική σε Καιρό Κρίσης

Στρατηγική σε Καιρό Κρίσης. Άρθρο του Ευθυμίου Βαζαίου στη Φωνή των Καλαβρύτων, Ιούλιος - Αύγουστος 2015.

 

Των ανθρώπων τους φρονίμους δει πρότερον τα τήλε των πραγμάτων σκοπείν, ειθ’ ούτως αυτοίς επιχειρείν. Αίσωπος, 620-560 π.Χ., Αρχαίος μυθοποιός, δούλος εκ Φρυγίας. Μτφρ: οι συνετοί πρέπει προηγουμένως να βλέπουν μακριά τα πράγματα, πριν τα επιχειρήσουν.

Λιτότητα ή ανάπτυξη; Πρωτογενή πλεονάσματα ή κοινωνική πολιτική; Εξυπηρέτηση παλαιών χρεών ή καταγγελία και πιθανώς πτώχευση; Κρίσιμα ερωτήματα, που η απάντησή τους στην περίπτωση του Χιονοδρομικού, καθορίζουν εν πολλοίς τη στρατηγική διαχείρισής του, ιδιαίτερα κατά την παρούσα συγκυρία που πιθανά λάθη θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Μέχρι το 2009 η πολιτική διαχείρισης του χιονοδρομικού συνίστατο στην αντιμετώπισή του σαν προέκταση του Δήμου, κάτι σαν όχημα πραγματοποίησης μιας πολιτικής που εξυπηρετούσε τις ευρύτερες επιδιώξεις της Δημαρχίας. Αυτή η πολιτική είχε σαν συνέπεια την οικονομική κατάρρευση και την αποσύνδεση του Χιονοδρομικού από τον κύριο ρόλο του, που είναι η εξυπηρέτηση των δικών του πελατών, Είχε οδηγήσει την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού, αφού είχε συσσωρεύσει χρέη και είχε καταρρακώσει τη φήμη του.

Από το 2010, η νέα διοίκηση του Χιονοδρομικού, μέσα στην οικονομική κρίση που ήδη σοβούσε εμφαντικά σε όλες τις πτυχές της οικονομίας της χώρας, υιοθέτησε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, με στόχο την επιβίωση πρώτα και ύστερα την ορθολογική ανάπτυξή του.

Αυστηρότητα στη δομή των εξόδων, επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων (κέρδους προ αποσβέσεων), πολιτική προσωπικού μέσα στα πλαίσια της αγοράς, επιλεκτικές επενδύσεις με ίδιους πόρους, έμφαση στην αξιοπιστία λειτουργίας και επικέντρωση στις ανάγκες του πελάτη ήταν η ραχοκοκαλιά της στρατηγικής που ακολουθήθηκε. Απώτερος στόχος να γίνει το Χιονοδρομικό ένας πρώτης τάξεως προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Βραχυπρόθεσμος στόχος, και μέσα στην κρίση, δεν ήταν άλλος από την επιβίωση.

 

Ο οικονομικός κλάδος της χιονοδρομίας στην Ελλάδα είναι αρκετά ανταγωνιστικός με πλειάδα χιονοδρομικών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μερικά από τα οποία έχουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (Παρνασσός,Bansco). Με δεδομένη την ισχνή κερδοφορία του κλάδου, πρόκειται επίσης για μια αγορά χαμηλής ελκυστικότητας. Οι μόνες επενδύσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν είναι επενδύσεις μικρής κλίμακας, σε επιλεκτικούς τομείς αυτής της αγοράς. Στα Καλάβρυτα επιλέξαμε να επενδύσουμε στους τομείς της χιονοσανίδας (snowboard), της εκτός πίστας χιονοδρομίας (offpiste) και της μέριμνας για το παιδί και την οικογένεια. Το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα  μας επέτρεψε περιορισμένες, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, που ενίσχυσαν την εικόνα του Χιονοδρομικού μας, σαν ένα κέντρο άθλησης και αναψυχής για νέους, ζευγάρια με παιδιά και φυσιολάτρες.

Η επίτευξη λειτουργικού κέρδους ήταν αποτέλεσμα αυστηρότητας στη δομή των εξόδων, σύγχρονων μεθόδωνmarketing και έμφασης στην αξιοπιστία της λειτουργίας του Κέντρου. Δόθηκε προτεραιότητα στις δαπάνες που έχουν σχέση με την ασφάλεια του Κέντρου, και την προσέλκυση και εξυπηρέτηση των πελατών.

Οποιαδήποτε στρατηγική κρίνεται από το αποτέλεσμα. Ύστερα από τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού, καταμεσής στην οικονομική κρίση που ακόνη βασανίζει τη χώρα μας, η στρατηγική που ακολουθήθηκε απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδείχνουν και την ορθότητά της:

Θετικούς προ αποσβέσεων ισολογισμούς για τέσσερα συναπτή έτη, και ταχεία ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών (Σχήμα 1).

Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος (δάνεια, οφειλές σε οργανισμούς και ταμεία, απλήρωτοι υπάλληλοι και προμηθευτές, αδειοδοτήσεις, κλπ.), τις οποίες η νέα διοίκηση ανεδέχθη και τακτοποίησε με βάση την αρχή της επιχειρηματικής συνέχειας.Θεαματική αύξηση της κίνησης στο Χιονοδρομικό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25% από τον μέσο όρο της προηγούμενης 6-ετίας (Σχήμα 2).

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.