Στις Βρυξέλλες ο Απ. Κατσιφάρας για την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών

Συνεχίζει τις επαφές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, από αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

Κατά την Ολομέλεια θα υπάρξει συζήτηση με τον Jean Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Επενδυτικό Σχέδιο της Ευρώπης («πακέτο Γιούνκερ»), ενώ αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα της ΕτΠ για μια βιώσιμη ενωσιακή προσέγγιση της μετανάστευσης.

Πρόκειται για τη συνέχεια των συναντήσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα, με την Κοινή Θέση που δημοσιοποίησαν οι Περιφερειάρχες της Μεσογείου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR με την έναρξη της Καμπάνιας «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι», η οποία έγινε γνωστή και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την οποία και συνυπέγραψε.

 

Ακολουθεί το κείμενο της κοινής θέσης των Περιφερειαρχών της Μεσογείου:

 

 

 

                                                                                                       

                                                                                                                          

 

Εκστρατεία Αλληλεγγύης

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΙ»


 

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Περιφερειών της Μεσογείου συναντήθηκαν στο Παλέρμο στις 18 και 19 Μαΐου 2015 για την εκκίνηση της εκστρατείας «Είμαστε όλοι Μεσογείου» και για να συζητήσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με τις τραγωδίες των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Δεδομένου του σκανδάλου ότι χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες πνίγονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τη φτώχεια και τον εξτρεμισμό, η εκστρατεία αυτή αποσκοπεί να επαναλάβει τις ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες βασίζεται το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η Ευρώπη πρέπει, αφενός, να είναι πρωταγωνιστής στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή της Μεσογείου και στην αντιμετώπιση όλων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο όπλων, κλπ.) και, αφετέρου, πρέπει να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση που προκύπτει από τους μετανάστες, διασφαλίζοντας τη διάσωσή τους από τη θάλασσα και την κατάλληλη υποδοχή και φιλοξενία τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διαθέτουν επαρκή μέσα. Συχνά αναλαμβάνουν την ανθρωπιστική, οικονομική και τεχνική ευθύνη για τη διάσωση των ζωών των μεταναστών και την υποστήριξή τους στην οικονομική και κοινωνική τους ένταξη. Και είναι στο πλευρό όλων των ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, το χρώμα του δέρματός τους ή την καταγωγή τους.

Οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές καλούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταρτίσουν μια ρεαλιστική Μεσογειακή Πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του κοινού πεπρωμένου, που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου.

Η πολιτική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το δικαίωμα στο άσυλο, την από κοινού καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου, ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους μετανάστες που θα βασίζεται στην κοινή ευθύνη, τη βιώσιμη διαχείριση των κέντρων υποδοχής, τη βοήθεια για ένταξη και ενσωμάτωση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών. Επίσης, θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη, στην ευημερία και στη συνοχή της Μεσογείου.

Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει την αστυνομική και δικαστική συνεργασία της με τις χώρες στην περιοχή κρίσης, τις χώρες άμεσης γειτονίας με αυτές, καθώς και, τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών ροών, με ταυτόχρονη προώθηση της αποκεντρωμένης εδαφικής συνεργασίας για την υποστήριξη των πληθυσμών της Μεσογείου στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη.

Περισσότερο από ποτέ, ως Μεσόγειοι, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να ενώσουμε τις φωνές μας, ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη στο μονοπάτι των αξιών της!

H εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, της κοινωνικο-οικονομικής ολοκλήρωσης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας, της καταπολέμησης του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού και της ξενοφοβίας.

Υπογράψτε το δημόσιο υπόμνημα,
κατεβάστε και κοινοποιήστε το λογότυπο της εκστρατείας «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι»
σε κάθε επικοινωνία σας

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.