Στα Καλάβρυτα η γενική συνέλευση της Διεθνούς ένωσης Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης.

Δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων:Ο Δήμος Καλαβρύτων στις Μέρες Μνήμης Μόρφου.Στα Καλάβρυτα η γενική συνέλευση της Διεθνούς ένωσης Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης. Πρόταση Ψηφίσματος, υπέρ της Κύπρου από την ΚΕΔΕ.» Αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, τους βοηθούς Δημάρχου, Νίκο Μαγκαφά και Ανδριάνα Πεντζιά – Αναστασοπούλου και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο επισκέφθηκε κατά το διάστημα, από 10 έως 13 Οκτωβρίου, τη μαρτυρική, κατεχόμενη από τους Τούρκους, πόλη και τον αδελφοποιημένο, από το 1996, με το Δήμο Καλαβρύτων, Δήμο Μόρφου της Κύπρου, και συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου με τίτλο «Μέρες Μνήμης κατεχόμενου διαμερίσματος Μόρφου» και με συνθήματα « θα κρατηθούμε στις ρίζες μας» και «Τα 40 χρόνια προσφυγιάς δεν μας λύγισαν. Η γη μας δεν παζαρεύεται».

 

Κατά το διάστημα της παραμονής της, στη Κύπρο η αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων, μαζί και με τις άλλες αντιπροσωπείες δήμων και φορέων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας και ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης), βουλευτές του Βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο και δημάρχους της Διεθνούς Οργάνωσης των Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης, επισκέφθηκαν την κατεχόμενη από τους Τούρκους πόλη της Μόρφου, και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη επιτίμων δημοτών της Μόρφου, βουλευτών του Ελληνικού (ο κ. Βιρβιδάκης) και του βρετανικού κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτών, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στη δοξολογία και στο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αυξιβίου στην ακριτική κοινότητα του Αστρομερίτη, χοροστατούντος του πανιερότατου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου, στην αντικατοχική πορεία προς την πράσινη γραμμή, στην επίδοση ψηφίσματος στον επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε., στη συνεδρίαση όλων των αντιπροσωπειών των δήμων αγγελιοφόρων της Ειρήνης και των φορέων που συμμετείχαν και στις επισκέψεις και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Επίσης, έγινε επίσκεψη και προσκύνημα και στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου υπάρχουν τα μνήματα όλων των πεσόντων στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και των Καλαβρυτινών, Λοχαγού τότε (ήδη Αντιστρατήγου) Βασιλείου Καποτά, από τα Καλάβρυτα, του Λοχία Κώστα Αντωνόπουλου, από τα Τριπόταμα και του καταδρομέα Σωτήρη Τζουρά, από τις Κορφές.

Κατά τη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, που έγινε στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, υπήρξε πρόταση από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης (International Association of Peace Messenger Cities), Πολωνό Δήμαρχο του Πλόνσκ κ. Αντρέι Πιέτρασικ και τον αναπληρωτή πρόεδρό της, Δημοτικό Σύμβουλο Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, να διεξαχθεί στα Καλάβρυτα, μια πόλη σύμβολο της Ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, η συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας και η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, κατά τις ημέρες μνήμης του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, στις 10-14 Δεκεμβρίου 2014. Την πρόταση αυτή, αποδέχθηκε, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε, με το Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα, τους δημοτικούς συμβούλους Μόρφου και τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν, αναφέρθηκε στις σχέσεις αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης, συμπαράστασης και συμπαράταξης που υπάρχουν μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων Καλαβρύτων και Μόρφου, “αδελφικές σχέσεις” όπως τις χαρακτήρισε και υπέβαλε προτάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με την ανταλλαγή και τη φιλοξενία πολιτιστικών και μαθητικών αντιπροσωπειών και τη στήριξη του αγώνα των Μορφιτών και των Κυπρίων για την επιστροφή στα σπίτια τους και την οριστική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, πρότεινε και ανέλαβε πρωτοβουλία, μαζί με τους συμμετέχοντες Δημάρχους Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, Ορεστιάδας κ. Βασίλη Παυλίδη, Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο και τους εκπροσώπους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Σπάρτης, να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης και υποστήριξης στον αγώνα του Κυπριακού λαού και των Μορφιτών, από την επερχόμενη γενική συνέλευση των Δημάρχων της Ελλάδας της ΚΕΔΕ, ενόψει, της 40ης Επετείου της συνεχιζόμενης, απαράδεκτης, κατοχής αλλά και των πρόσφατων προκλήσεων της άγκυρας που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).


 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.