Σεπτέμβριος ή Σταυρίτης ή τρυγητής!(γράφει η Γεωργία Κουτσιουρή)

Στο τόπο μας, στα αγαπημένα μας χωριά, το πώς αλλάζει η εποχή το καταλαβαίνουμε ευτυχώς, ακόμα, από τις αλλαγές της φύσης. Αλλάζουν τα χρώματα, αλλάζουν οι μυρωδιές, αλλάζουν οι ήχοι. Λίγες μέρες πριν τελειώσει ο Αύγουστος, εδώ στα όμορφα Καλαβρυτοχώρια όλα έδειχναν πως κάτι θα αλλάξει. Κάθε πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, τα σύρματα  του ηλεκτρικού ήταν γεμάτα χελιδόνια. Μικρά πουλάκια που μάθαιναν να πετάνε, μεγαλύτερα που τα δίδασκαν και τα ετοίμαζαν για το μακρύ ταξίδι και όλα μαζί να σε ξεκουφένουν με τα τιτιβίσματά τους. Το πράσσινο χρώμα πια λιγοστό και το καφέ του ξερού χορταριού να κυριαρχεί σε όλες τις πλαγιές και τους κάμπους. Όσο για τις μυρωδιές υπέροχες! τα πρώτα σύκα, τα πρώτα σταφύλια αλλά και οι πρώτες βροχές που έκαναν το χώμα να αφρατεύει και να μοσχομυρίζει. Και όλα αυτά γιατί πολύ απλά ήρθε ο Σεπτέμβρης.
Ο ένατος μήνας του έτους, κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο,που λέγετε αλλιώς Σταυρίτης ή Τρυγητής.
Η λέξη Σεπτέμβριος, September στα λατινικά, προέρχεται από το αριθμητικό septem (σέπτεμ=επτά), καθώς ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε στην ένατη θέση, χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του. Την 1η Σεπτεμβρίου προσδιοριζόταν ο ετήσιος φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες (indictio), εξού και Ινδικτιών, που στο Βυζάντιο γιορταζόταν ως Πρωτοχρονιά και συνέπιπτε με το νέο εκκλησιαστικό έτος (Αρχή Ινδικτιώνων).Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την μέρα αυτή ως «αρχή της ινδίκτου».

Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Σεπτέμβριος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μεταγειτνιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Βοηδρομιώνα. Δεσπόζουσα γιορτή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα ήταν τα Ελευσίνια, με τα περιώνυμα Μυστήρια .

Ο Σεπτέμβριος έχει διάφορες ονομασίες στο λαϊκό ημερολόγιο:
 

-Χινόπωρος, επειδή θεωρείται ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου.
-Ορτυκολόγος, λόγω του περάσματος των ορτυκιών που αποδημούν νότια.
-Τρυγητής, λόγω του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική απασχόληση το μήνα αυτό.
-Σταυρίτης, από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
 
Η 1η Σεπτεμβρίου συνδέεται με ποικίλες προλήψεις. Οι έγκυες απείχαν από κάθε εργασία για να μη γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, που γιορτάζει αυτήν ημέρα (Συμεών/ σημαδεύω). Η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται η Ημέρα του Χρονογράφου, καθώς πιστεύεται ότι ο Χάρος γράφει όσους θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Για να ξορκίσουν τον Χάροντα, οι νοικοκυραίοι σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού τους.

Αν και στις μέρες μας οι ζέστες καλά κρατούν καθόλη τη διάρκεια του μήνα, στο τελευραίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα.
Άλλωστε ο λαός μας λέει: από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.

Και να μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, στους δασκάλους και καθηγητές τους μια που ο Σεπτέμβρης είναι η μήνας επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Καλό μήνα !!                                                                                                                                                     
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.