Σχετικά με την υποβάθμιση των Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αφορμή προηγούμενα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο KNet και αφορούσαν την αμφισβήτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου των Καλαβρύτων στην Επανάσταση του 1821, (όπως αυτό φάνηκε στους πρόσφατους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, την αποκαθήλωση του ιστορικού λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς  και την απροθυμία δημοτικής και πολιτειακής αρχής να αντιδράσουν, με το πρόσχημα της... ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ,) ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Λάγιος μας έστειλε την παρακάτω επιστολή, συνοδευόμενη από ορισμένα ιστορικά τεκμήρια που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς όλων αυτών (βλ. Προκόπη Παυλόπουλο, Σακελλαροπούλου κλπ.) που επιμένουν ότι η Επανάσταση άρχισε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη και όχι στα Καλάβρυτα.:

Αγαπητέ κύριε Αποστολόπουλε,

Δυστυχώς δεν είμαστε «άμοιροι ευθυνών» πάνω στο θέμα της αμφισβήτησης του πρωταγωνιστικού ρόλου των Καλαβρύτων στην Επανάσταση του 1821. Έχουμε δώσει ουκ ολίγες ευκαιρίες για να μας αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε. Ας δούμε ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα.

1) Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων (αλλά και σε άλλες Καλαβρυτινές ιστοσελίδες)  εδώ και χρόνια στην ενότητα που αφορά την τοπική μας ιστορία αναφέρεται ότι τα Καλάβρυτα απελευθερώθηκαν στις 25 και όχι στις 21  Μαρτίου 1821. Κανένας από τους δημοτικούς μας παράγοντες δεν έχει αντιληφθεί αυτό το λάθος; Λογικό λοιπόν θα πει κάποιος είναι να ισχυρίζονται οι Καλαματιανοί ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από του Τούρκους αφού εμείς εμμέσως το παραδεχόμαστε.

2) Ο «πολυγραφότατος» Καλαβρυτινής καταγωγής διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Δ. Σταθακόπουλος στον οποίο έχει ανατεθεί από τον Δήμο Καλαβρύτων η επιμέλεια της έκδοσης ενός λευκώματος για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε ομιλίες του, σε συγγράμματά του (ίσως και στο λεύκωμα που περιμένουμε να εκδοθεί) αλλά και σε άρθρα του στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πολλάκις έχει αναφέρει ότι στις 17 Μαρτίου του 1821 την ίδια μέρα δηλαδή με τους Καλαβρυτινούς, ύψωσαν και οι Μανιάτες την επαναστατική σημαία. Με άλλα λόγια στηρίζει και αυτός τις θέσεις των Μανιατών!!! Γιατί λοιπόν μας κακοφαίνεται που η σημαία τους παρέλασε πρώτη στην Αθήνα;     

3) Στην εκδήλωση για την Αϊτή που πρόσφατα έκανε ο Δήμος Καλαβρύτων, ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας απόγονος του Ασημάκη Φωτήλα ενός από τους πρωταγωνιστές της πολιορκίας των Καλαβρύτων δήλωσε ότι η πολιορκία των Καλαβρύτων άρχισε στις 21 Μαρτίου και έληξε μετά από 5 μέρες. Ουδείς από τους συμμετέχοντες τόλμησε να τον διορθώσει!!!

4) Ο επίσημος ομιλητής στην φετινή επέτειο για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης και νυν πρόεδρος του ΕΑΠ Ιωάννης Ζώρας (Πατρινής καταγωγής), στην ομιλία του μεταξύ άλλων σοβαρών ανακριβειών (π.χ. στην πολιορκία των Καλαβρύτων σκοτώθηκε ο Νικόλας Σολιώτης) ισχυρίστηκε ότι στις 21 Μαρτίου άρχισε η ταυτόχρονα η Επανάσταση σε Καλάβρυτα και Πάτρα!!! Αντέδρασε κανείς; Όχι βέβαια…..

5) Και σαν να μην έφταναν αυτά τώρα πλέον μας αμφισβητούν και οι Αιγιώτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ισχυρίζονται ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από την Αιγιάλεια και ότι το Αίγιο είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 21 Μαρτίου και όχι τα Καλάβρυτα!!! Διαβάστε τη δήλωσε πριν μερικές ημέρες ο δήμαρχος Αιγιαλείας με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Εορτής: «…εμείς οι Αιγιαλείς έχουμε κάθε λόγο να  θυμόμαστε και να είμαστε από τους πρώτους στους εορτασμούς για την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γιατί εδώ αποφασίστηκε  η αρχή του Αγώνα,  στη Συνέλευση της Βοστίτσας, γιατί εδώ έπεσε η πρώτη τουφεκιά στο Αγρίδι, εδώ υψώθηκε η πρώτη σημαία του Αγώνα, η σημαία του Ανδρέα Λόντου και γιατί  η περιοχή μας, η Βοστίτσα, είναι η πρώτη πόλις από την οποία  έφυγαν έντρομοι οι Τούρκοι, κατά τους ιστορικούς…». Μήπως αντέκρουσε κανείς τους ισχυρισμούς του; Εννοείται πως όχι…..

Ύστερα από όλα αυτά δεν είναι εύλογο ο απλός Καλαβρυτινός (και όχι μόνο) πολίτης να αναρωτηθεί:

Όλοι αυτοί (δήμαρχοι, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου κλπ.) που κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς, μήπως έχουν τελικά δίκιο;

Θ. ΛΑΓΙΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
6 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.