Σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου του 1896, ακούστηκε για πρώτη φορά το σφύριγμα του οδοντωτού στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ο οδοντωτός είναι έργο του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, η σύμβαση της κατασκευής του υπογράφηκε το 1889 και τελείωσε μετά από επτά χρόνια. Σημαντικός είναι ο ρόλος του οδοντωτού στην τουριστική ανάπτυξη και κίνηση των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και των γειτονικών χωριών, καθώς συνδυάζει ένα άνοιγμα στην ιστορία, στην ομορφιά και στη φύση.
Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.
Στα αρχικά σχέδια της γραμμής προβλεπόταν η επέκταση της γραμμής του Οδοντωτού από τα Καλάβρυτα στην Τρίπολη, όμως αυτή ματαιώθηκε για οικονομικούς λόγους κατά τη φάση κατασκευής της γραμμής έως τα Καλάβρυτα, προτού ξεκινήσουν οποιαδήποτε έργα. Για το μέλλον προβλέπεται από τον ΟΣΕ επέκταση της γραμμής από τα Καλάβρυτα προς τη μονή Αγίας Λαύρας και το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ
Copyright © 2021 Β. Αποστολόπουλος All Rights Reserved
Προσθήκη νέου σχολίου