Δεν πτοείται από το χάος ο καλαβρυτινός εφοπλιστής Καλλιμανόπουλος

Ο Ελληνας εφοπλιστής Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος δεν πτοείται από τίποτα. Ούτε από την κρίση στην ελληνική οικονομία, ούτε από την κρίση στις ναυλαγορές, ούτε από όσα του προσάπτουν διάφοροι κακόβουλοι ή μη επικριτές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ετσι η ναυτιλιακή εταιρία του Trade & Transport Inc (T&T) οριστικοποίησε μόλις πριν από λίγες μέρες παραγγελία έως και δέκα τάνκερ στα ναυπηγεία CIC, στο Jiangsu της Κίνας.

Πρόκειται καταρχάς για τέσσερα δεξαμενόπλοια και άλλα έξι σε δεύτερη φάση. Η T&T δεν έχει αποκαλύψει την τιμή, αλλά ναυλομεσιτικές πηγές εικάζουν ότι τα νέα τάνκερ θα κοστίσουν κατά μέσο όρο περί τα 55.000.000 δολάρια έκαστο, κάτι που σημαίνει ότι για το σύνολο της παραγγελίας το ύψος της δαπάνης του 77χρονου εφοπλιστή από τα Καλάβρυτα θα φτάσει τα 550.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με τη Marine Management Services, τον ελληνικό βραχίονα του ναυτιλιακού ομίλου T&T του εφοπλιστή, που εδρεύει στον Πειραιά, τα τάνκερ είναι καινούργιας τεχνολογίας, ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον και οικονομικά στη λειτουργία τους.

Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς, ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι άνθρωπος με πολλές πτυχές. Πρόσφατα βρέθηκε δύο φορές κάτω από τα εξονυχιστικά φώτα της δημοσιότητας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τη μία φόρα με αφορμή μια «ροζ» υπόθεση και την άλλη εξαιτίας ισχυρισμών για εμπόριο με ύποπτες ή έστω αμφιλεγόμενες οντότητες της Μέσης Ανατολής. Ομως αυτές οι φήμες υποκρύπτουν μάλλον αδίκως το γεγονός πως στα Καλάβρυτα, τόπο καταγωγής της οικογένειας, είναι ο μεγάλος ευεργέτης της περιοχής. Το Καλλιμανοπούλειο Ιδρυμα στέκεται αρωγός σε δεκάδες γέροντες παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική παρακολούθηση και στέγη, η δε συνεχής συνεισφορά με το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων, το Γηροκομείο και το Διακονικό Κέντρο έχει βοηθήσει πολλούς συμπατριώτες του. Για το μεγάλο και συνεχές φιλανθρωπικό έργο του έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι σήμερα παντρεμένος με την Τατιάνα Καλλιμανοπούλου. Υπήρξε όμως στο παρελθόν παντρεμένος και με την Ανέτ Στρόιμπεργκ, την καλλονή Δανή ηθοποιό και πρώην σύζυγο του Γάλλου σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, με την οποία απέκτησε το ένα από τα δύο παιδιά του. Ο γιος του Περικλής (Πέρι) συχνά εκπροσωπεί τον πατέρα του επαγγελματικά και κοινωνικά, δεν φείδεται δε εμφανίσεων σε συγκεντρώσεις της υψηλής κοινωνίας στη Νέα Υόρκη, όπου περνά τον περισσότερο χρόνο του.

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος άρχισε την επιχειρηματική δραστηριότητά του το 1960 στη Νέα Υόρκη ιδρύοντας την T&T Inc. Είναι πετυχημένος, τολμηρός (έως και παράτολμος), χαίρει του σεβασμού του ναυτιλιακού κόσμου και στην πλειονότητά τους τα πλοία του (τα εννέα από τα δεκατέσσερα του στόλου του) πλέουν με ελληνική σημαία - τα υπόλοιπα έχουν σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Συνεχίζει έτσι την παράδοση του πατέρα του, μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δράσης του οποίου αφορούσε τη δημιουργία εταιρίας διεθνών τακτικών γραμμών που θα υπηρετούσε την ελληνική οικονομία.

Ο Περικλής Γρ. Καλλιμανόπουλος, γεννημένος το 1892 στην Πάτρα αλλά μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, άρχισε να ασχολείται με τα ναυτιλιακά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ανοίγοντας ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά. Το 1924 αγόρασε το πρώτο του (παλιό) φορτηγό πλοίο. Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρία του Hellenic Lines είχε στόλο οκτώ πλοίων, όμως επτά από αυτά βυθίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Το 1945 η οικογένεια μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και η εταιρία κάνει νέα αρχή αγοράζοντας πέντε πλοία Liberty. Το 1951 ο στόλος αριθμεί δέκα Liberty και τρία δεξαμενόπλοια. Η πορεία της ναυτιλιακής συνεχίστηκε θριαμβευτικά και από το 1962 ιδρύθηκαν θυγατρικές σε Αμβούργο, Νέα Ορλεάνη και Κωνσταντινούπολη.

Μετά τον θάνατό του, τον Σεπτέμβριο 1979, την Hellenic Lines διαχειρίζεται πλέον ο γιος του Γρηγόρης (είχε ήδη ιδρύσει την T&T). Λόγω της κρίσης της δεκαετίας του '80, η πατρική εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση. Για τις υπηρεσίες του στην ελληνική ναυτιλία (και τα 69 πλοία της Hellenic Lines είχαν ελληνική σημαία και Ελληνες ναυτικούς) ο Περικλής Καλλιμανόπουλος τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και με το μετάλλιο του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α'.

Το 1959 ο Περικλής είχε λάβει το κλειδί της πόλης της Νέας Ορλεάνης, λόγω της εκτενούς χρήσης του λιμένα της. Η επαφή με τον αμερικανικό Νότο συνεχίζεται και στα χρόνια του Γρηγόρη, ο οποίος αγόρασε τη φυτεία των 6.200 στρεμμάτων στη Νότια Καρολίνα, αξίας 11.000.000 δολαρίων, το ιστορικό Medway Plantation. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, θα παραθερίζει εκεί, ώστε να μπορεί να επιδίδεται και στο κυνήγι, το αγαπημένο του χόμπι. Στον χώρο υπάρχουν τέσσερα κτίσματα: η κεντρική έπαυλη και τα σπίτια για το προσωπικό. Πρώτη φορά η κατοικία καταγράφηκε το 1686, θεωρείται δε η παλαιότερη στην πολιτεία. Διαθέτει προβλήτα στο ποτάμι, στάβλο και τεράστιο κήπο. Με νομικά έγγραφα η περιοχή είναι προστατευμένη από μελλοντική εμπορική ανάπτυξη, αλλά και περιβαλλοντικά, λόγω των σπάνιων ειδών πτηνών που ζουν εκεί.

 

πηγή: espressonews.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.