Προβλήματα σε επιστροφές φόρων και φορολογική ενημερότητα λόγω ΕΝΦΙΑ

Μπλόκο στις επιστροφές φόρου εισοδήματος αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση φορολογικών ενημεροτήτων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, είναι μια ακόμη από τις επιπτώσεις του αλαλούμ που έχει επικρατήσει στο «μέτωπο» του ΕΝΦΙΑ.

Εν αναμονή της νομοθετικής παρέμβασης, μετά τις 26 Αυγούστου, με την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει μια λύση στα προβλήματα που προέκυψαν σε πολλές περιοχές της χώρας με τον υπολογισμό του νέου φόρου, οι φορολογούμενοι έρχονται διαρκώς προ αρνητικών εκπλήξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Ημερήσια», όσοι φορολογούμενοι έχουν επιστροφές φόρου εισοδήματος, ενώ παράλληλα είναι και ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα πάρουν επιστροφές φόρου, αφού για να γίνουν επιστροφές φόρου θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο νόμος προβλέπει ότι εάν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες δεν γίνεται καμία επιστροφή φόρου.

Αντίθετα συμψηφίζονται τα σχετικά ποσά και διευθετείται το ζήτημα σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, με δεδομένο ότι από την 31η Ιουλίου έχει γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές και έτσι αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, το πιθανότερο είναι να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να γίνει ο όποιος συμψηφισμός.

Ουρές στις εφορίες

Προβλήματα, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκύπτουν και στο πεδίο της ηλεκτρονικής έκδοσης φορολογικών ενημεροτήτων, αφού σύμφωνα με τον νόμο δεν χορηγείται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές, ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Έτσι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται κοσμοσυρροή στις εφορίες από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες που θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα (η ηλεκτρονική ενημερότητα είναι δίμηνη).

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο η διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για περίπου 4.000 οικισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, στόχος είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τις προβληματικές περιπτώσεις.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζεται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για όλους αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και όχι στα τέλη Αυγούστου, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η εξόφληση του φόρου να γίνει τελικά τον Φεβρουάριο του 2015.

Real.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.