Προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Λυκούριας για τη σωστή συντήρηση και μεταφορά του γάλακτος

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλο Σατολιά, με τις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Λυκούριας σχετικά με την σωστή συλλογή, συντήρηση και μεταφορά του γάλακτος σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και την κείμενη νομοθεσία, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λυκούριας, κ. Σοφοκλής Κοντογιάννης.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ


Πρόεδρος Κοινότητας: Σοφοκλής Α. Κοντογιάννης τηλ επικοινωνίας: 6974 079389 e-mail: agupiela@gmail.com

Λυκούρια, 3/3/2016

ΠΡΟΣ: κ. Σατολιά Παύλο, Πρόεδρο του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Μηλιτσόπουλο Παναγιώτη, Ιδιοκτήτη Τυροκομικής Μονάδας Κ. Κλειτορίας
κ. Ντακόλια Παναγιώτη, Ιδιοκτήτη Τυροκομικής Μονάδας Λυκούριας

ΘΕΜΑ: Συντήρηση παραγόμενου γάλακτος

 

Αξιότιμε κ. Σατολιά,

Η σωστή συλλογή, συντήρηση και μεταφορά του γάλακτος σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και την κείμενη νομοθεσία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η βασική απασχόληση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Λυκούριας είναι η κτηνοτροφία με ζωικό κεφάλαιο 7000 ζώα με την ημερήσια παραγωγή γάλακτος να ξεπερνά τους 4 τόνους.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας στην καθημερινότητά τους έχουν ήδη κοινοποιηθεί στο Δήμο Καλαβρύτων και προσβλέπουμε σε αποτελεσματικές δράσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Από τα προβλήματα που χρήζουν όμως αμεσότατης διαχείρισης είναι το ζήτημα της υγιεινής συντήρησης του παραγόμενου γάλακτος σε θερμοκρασία <6oC. Φρονούμε πως η τοποθέτηση των ατομικών παγολεκανών στην οικία, το στάβλο ή σε κοινοτικό χώρο μάλλον προβλήματα δημιουργεί παρά ποιοτική αναβάθμιση του γάλακτος.

Γι αυτό, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας στη συνεδρίασή του στις 19/2/2016 προτείνει όπως γίνει εγκατάσταση ενιαίας κεντρικής μονάδας ψύξης σε κοινόχρηστο χώρο, εύκολα προσβάσιμο σε βυτιοφόρο γάλακτος με το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας της να το αναλαμβάνουν από κοινού οι τυροκομικές μονάδες της περιοχής μας.

Είναι βέβαιο πως η παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας εξυπηρετεί πολλαπλά οφέλη: θα ανταμείψει τον κτηνοτρόφο ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά, θα αποφέρει στον τυροκόμο την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και θα ισχυροποιήσει την  περιοχή μας που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον καταναλωτή με προϊόντα ονομασίας προέλευσης.


Με εκτίμηση,
Σοφοκλής Α. Κοντογιάννης
Πρόεδρος Κοινότητας Λυκούριας
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
12 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.