Προληπτική ιατρική - Ηλεκτρονικός επαναπροσδιορισμός

του ιατρού Πέτρου Αγγελόπουλου

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Κάτι τέτοιο φάνηκε από την αρχή της εμφάνισης των λοιμωδών νοσημάτων, ή γενικότερα των μεταδοτικών νοσημάτων. Για αυτό και τα μικρά παιδιά εμβολιάζονται με τα κατάλληλα εμβόλια χωρίς βέβαια, να παραλείπουν ούτε ένα, όπως παραδείγματος χάριν της πολιομυελίτιδας. Το ζήτημα βέβαια στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ή όχι, χωρίς, να βλέπουμε τη γενικότερη έννοια ενός μεταδοτικού νοσήματος.

εικόνα1

Όπως φαίνεται και παραπάνω, οι ηλικίες εμφάνισης ενός μεταδοτικού νοσήματος είναι οι άνω των 65 ετών, ενώ οι θάνατοι εμφανίζονται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Εξαιρέσεις στον κανόνα υπάρχουν πάντα αφού δεν γίνεται να ξέρει η ιατρική κοινότητα εξ αρχής ένα μεταδοτικό νόσημα, όπως ο κορονοϊός.

εικόνα2

 

ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ

Και αυτό γιατί τα μεγάλα ηλικίας άτομα με προβλήματα υγείας, ή αλλιώς τα βιολογικά γερασμένα άτομα καταλήγουν στον θάνατο. Άρα εμβολιαζόμαστε όλοι; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι εφόσον τηρούνται τα μέτρα πρόληψης όποια και αν είναι αυτά. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με αργό ρυθμό, και τα εμβόλια των δύο δόσεων δουλεύουν καλά. Τα μονοδοσιακά εμβόλια ίσως είναι ένα πρόβλημα, αλλά κανείς δεν ξέρει τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε τι κάνει ο κορονοϊός στο σώμα μας, ή καλύτερα στους πνεύμονές μας. Και αυτό κρίνεται με το τι κάνει ο κορονοϊός στην άμυνά μας. Τι αντισώματα προκαλεί και πόσα για παράδειγμα. Για αυτό και έως τώρα οριστικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός και οριστική θεραπεία η υποστήριξη με οξυγόνο και κορτιζόνη. Πέραν αυτών δεν φαίνεται να έχουμε προχωρήσει. Σε πειραματικό στάδιο, βρίσκονται «μοριακά φάρμακα» ή εισπνεόμενα φάρμακα κατά λοιμωδών νοσημάτων όπως του κορονοϊού, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Σε στάδιο κλινικών δοκιμών ήδη βρίσκονται μονοδοσιακά εισπνεόμενα εμβόλια.

εικόνα3

 

Ή σκεπτόμενοι ακόμα πιο παλιά, την εισπνεόμενη μορφή της ινσουλίνης και όχι την ενέσιμη. Ομοίως, το χάπι της χοληστερίνης κάθε βράδυ, ή καλύτερα μία δόση ενέσιμης αντι-λιπιδικής αγωγής; Βέβαια, επανερχόμενοι στο θέμα του κορονοϊού, η άποψή μου για τον εμβολιασμό είναι ίδια. Είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων, ακόμα και των παιδιών με προβλήματα υγείας. Με στόχο την πρόληψη και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Παραδείγματος χάριν, ο ιός του AIDS δεν είναι στίγμα πλέον γιατί θεραπεύεται, ή καλύτερα είναι χρόνιο νόσημα με τις νεότερες θεραπείες. Η άγνοια της ιατρικής κοινότητας σε μοριακό επίπεδο ευθύνεται λόγω σχετικής καθυστέρησης της τεχνολογίας, αλλά η πρόληψη ως δεδομένο δεν αλλάζει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.