Έλλειψη φαρμάκων: «Μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη»

*Κατερίνα Σολωμού

Η έλλειψη φαρμάκων είναι γεγονός και αποτελεί μείζον πρόβλημα σήμερα.

Κατά την άποψη μου οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών στη διεθνή αγορά, στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά και στην πιθανή τεχνική έλλειψη λόγω χαμηλών τιμών ορισμένων φαρμάκων.

Η έλλειψη πρώτων υλών είναι δεδομένη για κάποια φάρμακα. Η διάρκεια της πανδημίας, με το κλείσιμο ή την υπολειτουργία των εργοστασίων τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν η κύρια αιτία. Με τη λήξη των περιορισμών ο κόσμος απελευθερώθηκε. Την εποχή αυτή έχουμε όπως κάθε χρόνο έξαρση των ιώσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιβιοτικά και άλλα, με αποτέλεσμα να μειωθούν ή να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ παραγωγής πρώτων υλών, παραγωγής φαρμάκων και διάθεση στην αγορά.

Επίσης, η χαμηλή τιμή των παρασκευαζομένων φαρμάκων στην Ελλάδα οδηγεί τις φαρμακαποθήκες σε εξαγωγές, με αποτέλεσμα να λείπει μεγάλο ποσοστό παραγωγής από τη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Κι εδώ είναι η ευθύνη που αποδίδουμε στην κυβέρνηση, διότι το υπουργείο πρέπει πάντα να παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και να παρεμβαίνει έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής στον έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμάκων.

Βεβαίως θα πρέπει να θίξουμε κι ένα άλλο ζήτημα. Το γεγονός πως κάποια φάρμακα έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με το Clowback και Rebate γίνεται ακόμη πιο χαμηλή, ωθεί τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στη απόσυρση των φαρμάκων από την αγορά, τα οποία επανεμφανίζονται μετά από καιρό με άλλο όνομα αλλά με την ίδια δραστική ουσία, προσδοκώντας να πάρουν καλύτερη τιμή. Κι εδώ πάλι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί με το Clowback και Rebate οξύνεται το πρόβλημα.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει περαιτέρω να οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης θα πρέπει το υπουργείο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να ενημερώνει τους γιατρούς για τα φάρμακα που υπάρχει έλλειψη ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν κάποιο γενόσημο.

Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον Ε. Ο. Φ. είναι αυτονόητες ενέργειες και αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης.

 

Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής και αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com