Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Η Διοικητική Εντολή Μετακίνησης γιατρών στη Δυτική Ελλάδα έχει αναχθεί σε σπορ

Με πρωτοβουλία των βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου μαζί με 14 ακόμα βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη με την οποία αναφέρουν ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας (ΥΠΕ) έχει μετατρέψει ...σε σπορ την Διοικητική Εντολή Μετακίνησης των γιατρών σε Νοσοκομεία της Ευρύτερης Περιφέρειας, Πύργου, Κεφαλλονιάς και Αιγίου. Οι βουλετές αναφέρουν ότι ή διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, συγκαλύπτει προκλητικά την απροθυμία της Κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας να προκηρύξει ΟΛΕΣ τις αναγκαίες θέσεις γιατρών που είναι κενές, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας (Πανεπιστημιακό και Αγ. Ανδρέας) που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των ασθενών στις εφημερίες και ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την περίθαλψη των ασθενών στις παθολογικές κλινικές. 

Πρόσφατα οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΓΝΠ), αλλά και ο  Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΦΥ στην 6η ΔΥΠΕ σε ανακοίνωση τους κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι οι μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» από την Πάτρα προς Πύργο και Αίγιο έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο με αποτέλεσμα επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας τόσο των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου, αλλά και των Πατρών λόγω της αποδυνάμωσης τους. Οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Πλεύρη εάν προτίθεται να προχωρήσει σε προκηρύξεις θέσεων γιατρών των ως άνω νοσοκομείων ούτω ώστε και να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών και να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των γιατρών.                                       

                                       

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                                        image.png

 

 
                                                                                                                                                            Αθήνα, 1  Νοεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Η Διοικητική Εντολή Μετακίνησης γιατρών στη Δυτική Ελλάδα έχει αναχθεί σε σπορ».

Η  6η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας (ΥΠΕ) έχει μετατρέψει ...σε σπορ την Διοικητική Εντολή Μετακίνησης των γιατρών σε Νοσοκομεία της Ευρύτερης Περιφέρειας, Πύργου, Κεφαλλονιάς και Αιγίου. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, συγκαλύπτει προκλητικά την απροθυμία της Κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας να προκηρύξει ΟΛΕΣ τις αναγκαίες θέσεις γιατρών που είναι κενές, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας (Πανεπιστημιακό και Αγ. Ανδρέας) που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των ασθενών στις εφημερίες και ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την περίθαλψη των ασθενών στις παθολογικές κλινικές. 

Πρόσφατα οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΓΝΠ) σε ανακοίνωση τους κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι:

 «..Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες μετακινήσεων ιατρών παθολόγων από τα νοσοκομεία Αχαΐας και Αρκαδίας προκειμένου να καλύψουν «έκτακτες» υπηρεσιακές ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου. Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των παθολογικών κλινικών  των νοσοκομείων προέλευσης. Εν προκειμένω για την Παθολογική Κλινική του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Πατρών  τα προβλήματα είναι αυξανόμενα  λόγω της αποδυνάμωσης του ιατρικού της δυναμικού, ειδικά σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε από την πανδημία της Covid λοίμωξης και την συνεχιζόμενη κατακόρυφη αύξηση στην προσέλευση ασθενών που συρρέουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης ιατρός Διευθυντής ΕΣΥ της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ μετακινείται, κατόπιν εντολής της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, επί 3,5 χρόνια προκειμένου να καλύπτει εφημεριακές ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείο Αιγίου. Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεδομένων των προβλημάτων της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου και της μετακίνησης των ασθενών από την περιοχή του νομού Ηλείας προς εξέταση και νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Πατρών αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Πατρών προκειμένου να ανταποκριθεί στην πληθώρα των ασθενών. Όμως συνέπεια της ως άνω κατάστασης είναι παραιτήσεις από το ΕΣΥ έμπειρων και μάχιμων Παθολόγων όπως τριών (3) στο ΠΓΝΠ και αναμένεται ένας (1) ακόμα και ένας (1)  στον Άγιο Ανδρέα.  Όσον αφορά το νοσοκομείο του Πύργου, η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής μιας και κάθε ημέρα καλείται διαφορετικός ιατρός να αποφασίσει για την νοσηλεία και θεραπεία 65-100 ασθενών, γεγονός άκρως επικίνδυνο, εφόσον δεν υπάρχει συνεχόμενη παρακολούθηση στην νοσηλεία κάθε ασθενούς. Εξάλλου όσον αφορά τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο του Πύργου ο εκάστοτε εφημερεύων Παθολόγος, κατόπιν εντολής μετακίνησης της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, είναι δραματικές και στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής. Καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά 60-100 ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και να διεκπεραιώσει περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.  Επίσης μετά το πέρας της 24ωρης εφημερίας καλείται να ανταπεξέλθει στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εγκυμονούν στον δρόμο επιστροφής στην Πάτρα (100 χλμ οδήγησης με δικό του μεταφορικό μέσο) όντας εξουθενωμένος..»

Μόλις πρόσφατα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΦΥ στην 6η ΔΥΠΕ κατήγγειλε την  μακροχρόνια μετακίνηση γενικού ιατρού ΕΣΥ, πολύπαθης περιοχής με γνωστά προβλήματα και αδυναμίες εξυπηρέτησης των πολιτών , από το ιατρείο του σε υπηρεσία εκτός (!) των φορέων ευθύνης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επιπρόσθετα δε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος καταρτίσθηκε, προσλήφθηκε και κρίθηκε για την παροχή δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετακινήθηκε πλέον σε … νοσοκομείο!

     Επειδή η  «έκτακτη» κατάσταση, που επικαλούνται οι ιθύνοντες, παύει να ευσταθεί σαν επιχείρημα μετά από 16 μήνες μετακινήσεων ιατρών και μετατρέπεται σε παγιωμένη κατάσταση με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ.

    Επειδή τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να παρέχουν σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, γεγονός που καταστρατηγείται με τις συνεχείς μετακινήσεις και την υποστελέχωση των νοσοκομειακών δομών.

     Επειδή είναι αποκλειστική ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, εξασφαλίζοντας τη στελέχωση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου με μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες της Ηλείας και της Αιγιάλειας να μην είναι 2ης κατηγορίας όσον αφορά την υγειονομική τους φροντίδα.

   Επειδή επιβάλλεται να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών «νομάδων» από διαφορετικές πόλεις στα συγκεκριμένα νοσοκομεία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:

 Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις με άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων (10 κενές θέσεις στο ΠΓΝΠ και τον Αγ. Ανδρέα) προκειμένου να βελτιωθεί η στελέχωση τους με ιατρικό προσωπικό.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com