Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Όταν στις 22 Μαΐου 1963, οι παρακρατικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης (καρφίτσα κλπ) δολοφόνησαν τον Βουλευτή  της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο τότε πρωθυπουργός, πανίσχυρος  Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφώνησε εξοργισμένος:

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Έτσι εξέφρασε την αγωνία και το τρόμο της διακυβέρνησης έναντι αυτών που τάχα στο όνομα και την ιδεολογία της, εκφράζουν κατά οποιοδήποτε μέτρο την παραβατικότητα και αναιρούν την κανονικότητα.

Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις , ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τα παρακάτω :

 Στις 9 Μαΐου 2020, απέστειλα δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ κ Ιερώνυμο το ακόλουθο έγγραφο:

Προς τον

Σεβασμιώτατον   Μητροπολίτην

Της Ιερας Μητροπολεως Καλαβρυτων και Αιγιαλείας

κκ  Ιερωνυμο

Σεβασμιώτατε ,

Ως τυγχάνει Υμίν γνωστόν , διαχειριζόμεθα τον  ενημερωτικού χαρακτήρα ιστότοπο kalavrytanet.com .

Σήμερον, αναρτήθηκε στον υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Κυριαζή, Θεολόγου, ιστότοπο, κείμενο κατ ημών έχον ως ακολούθως :

Εγκάλεσαν τον Δήμαρχο, γιατί... "διέρρευσε" η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Δημάρχου και κας Αγγελοπούλου, (λές και ήταν κάτι κρυφό) σε ένα μόνο μέσο (το kalavrytanews) και με ύφος "χιλίων καρδιναλίων" τον εγκαλούν αν τούτο έγινε από πλευρά του και ρωτούν για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε και δεν ενημερώθηκε και το kalavrytanet.....https://www.kalavrytanews.com/2020/05/blog-post_86.html

Πλήθος αναγνωστών μας μας ηρώτησαν, άν η έκφραση “ύφος χιλίων καρδιναλίων“ είναι υποτιμητική των προκαθημένων της Δυτικής Εκκλησίας και αν αυτή εκστομιζόμενη από Θεολόγο του Ανατολικού Δόγματος, χαίροντος της ιδιαιτέρας στοργής και εκτιμήσεως  της καθ Υμάς Ιεράς Μητροπόλεως, είναι υποβολιμαία προκειμένου να διαταράξει τας σχέσεις των Αγιοτάτων Εκκλησιών.

Υπήρξαν δε και πιστοί οι οποίοι επ ευκαιρία, μας υπενθύμισαν την προσαρτωμένη ωδε πρόσφατη, απο 21/4/2020 ανάρτησιν  του ανωτέρω ιστοτόπου kalavrytanews.com υπο τον τίτλο :

Το "Καλαβρυτινό Αρχονταρίκι" με τον π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό, ξεκινά μια σειρά εκπομπών, εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου με περιοδική μετάδοση.

Η πρώτη εκπομπή το "Καλαβρυτινό Αρχονταρίκι" φιλοξενεί το πρωτοπρεσβύτερο του μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων π.Κωνσταντίνο Μητρόπουλο σε μια συζήτηση με φόντο τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. https://www.kalavrytanews.com/2020/04/blog-post_34.html

και μας ζήτησαν την γνώμη μας, αν τούτο συνάδει με την εκκλησιαστικήν τάξιν, πολλώ δε μάλλον αν ήτο επιτρεπτόν να ληφθεί η συνέντευξις καθ' ημέραν Μεγάλης Παρασκευής, εντός του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, επωνομασθέντος “αρχονταρίκι“, ενώπιον του συμβολίζοντος τα Αγια Πάθη επιταφίου, όν δεν ηδυνήθησαν να προσκυνήσουν, λόγω της σχετικής εκκλησιαστικής εγκυκλίου ως μέτρου προστασίας από τον κορονοϊο.

Δεδομένων των εν λόγω εκτεθέντων λεπτοτάτων, κατα την γνώμην μας θεμάτων, θεωρήσαμε σκόπιμον, προ πάσης δημοσιεύσεως απόψεων, να έχομεν την επίσημην θέσιν της καθ Υμάς Ιεράς Μητροπόλεως, την οποίαν ευσεβάστως επιζητούμεν να μας γνωρίσετε.

Με τον δέοντα Σεβασμόν

Β. Αποστολόπουλος

Σήμερα το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος με ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να μου αποσταλεί απάντηση επί της επιστολής μου  και  αιτιολόγησε  ότι, η μεν αναφορά του κ. Κυριαζή στο ύφος των 1000 καρδιναλίων δεν είναι δεκτική τοποθετήσεως  και κριτικής από την Ιερά Μητρόπολη,  το θέμα δε  της συνέντευξης εντός του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώπιον του Επιταφίου, έχει τακτοποιηθεί εσωτερικώς .

 Εύχομαι ειλικρινά στον Σεβασμιώτατο να μη αναγκαστεί ποτέ του να αναρωτηθεί ποιος κυβερνά.

Για να συμβεί όμως αυτό, οφείλει να έχει και να εκφράζει ανοιχτά την θέση της Μητροπόλεως μας, σε ερωτήματα και ζητήματα που αφορούν πρωτίστως το ποίμνιο, αλλά και τους εν γένει δημότες.

Για το υφος των 1000 καρδιναλίων :

 Διαβάζουμε στην Εγκυλοπαίδεια :

Ένας καρδινάλιος είναι ένας εκκλησιαστικός αξιωματούχος, συνήθως ένας χειροτονημένος Επίσκοπος, και εκκλησιαστικός πρίγκιπας της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο όρος καρδινάλιος κάποτε αναφερόταν σε κάθε ιερέα o οποίος έχει μόνιμα ανατεθεί ή εγκαρδιωθεί σε μια εκκλησία, ή συγκεκριμένα στον πρεσβύτερο ιερέα μιας σημαντικής εκκλησίας, βάσει του Λατινικού cardo (κέντρο, βάση, κεφαλή), που σημαίνει "κύριος" ή "κορυφαίος". Ο όρος χρησιμοποιείτο με αυτή την έννοια από τον ένατο αιώνα για του ιερείς των tituli (ενορίες) της επισκοπής της Ρώμης.[1] Κατάλοιπα αυτών των πρώιμων καρδιναλίων διατηρούνται από την Εκκλησία της Αγγλίας, όπου ο τίτλος του "καρδιναλίου" διατηρείται ακόμη από τα δύο πρεσβύτερα μέλη του Κολλεγίου των Μικρών Κανονικών του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου. Τον δωδέκατο αιώνα εγκαινιάσθηκε η πρακτική τoυ διορισμού εκκλησιαστικών εκτός της Ρώμης ως καρδιναλίων, με έκαστον να λαμβάνει μια εκκλησία στη Ρώμη ως εικονική εκκλησία, ή να συνδέεται με μία από τις περιαστικές (suburbicarian) επισκοπές, ανήκοντας ακόμα σε μια επισκοπή διαφορετική από αυτή της Ρώμης.

Το κυριότερο καθήκον ενός καρδιναλίου ειναι η ποίμανση μιας Επισκοπής ή Aρχιεπισκοπής ή η λειτουργία ενός τμήματος της Ρωμαϊκής Κούρια.Η άλλη κύρια δραστηριότητα ενός καρδιναλίου είναι η εκλογή του Πάπα όποτε, λόγω θανάτου ή παραίτησης, η έδρα μείνει κενή. Το 1059 το δικαίωμα της εκλογής του πάπα περιορίσθηκε στον κύριο κλήρο της Ρώμης και τους επισκόπους των επτά περιαστικών επισκοπικών εδρών.Το δικαίωμα συμμετοχής των καρδιναλίων στο κονκλάβιο για να εκλέξουν τον πάπα περιορίζεται σήμερα σε εκείνους που δεν έχουν φθάσει ακόμη την ηλικία των 80 ετών την ημέρα του θανάτου ή της παραίτησης του πάπα.

Οι καρδινάλιοι μετέχουν συλλογικά στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, το οποίο ως σώμα εκλέγει τον καινούργιο Πάπα. Τα καθήκοντα των καρδιναλίων περιλαμβάνουν την προσέλευση στις συναντήσεις του Κολλεγίου και την διαθεσιμότητά τους ατομικά ή σε ομάδες για τον πάπα εάν εκείνος ζητήσει την συμβουλή τους. Κατά την sede vacante, την περίοδο μεταξύ του θανάτου ενός πάπα και της εκλογής του διαδόχου του, η μέρα προς μέρα διακυβέρνηση της Εκκλησίας ως συνόλου είναι στα χέρια του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.

Αυτό το εκκλησιαστικό αξίωμα χλευάζει ο κ. Κυριαζής,  αποδίδοντας του ότι ενεργεί με ύφος, αφ' υψηλού και κατ επέκταση αυταρχικά και με έλλειψη της επιβαλλόμενης στην Χριστιανική Πίστη  σεμνότητας.

Αν λοιπόν αύριο Σεβασμιώτατε μεταβείτε σε ένα κράτος που δεν είναι κρατούσα η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι η Καθολική, ή η Προτεσταντική Εκκλησία και ζητήσετε από έναν ομόλογό σας (καρδινάλιο) να συνδράμει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως, πως τάχα θα νιώσετε αν σας υπενθυμίσει την άρνησή σας να προστατεύσετε δημόσια το εκκλησιαστικό του αξίωμα;;

Για την συνέντευξη στην εκκλησία :

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα Σας έλεγε “και οι κρίνοντες κρίνονται“

Όλοι δίνουμε εξετάσεις Σεβασμιώτατε.

Η απάντηση  “το θέμα τακτοποιήθηκε εσωτερικώς“ δεν είναι η προσήκουσα.


Β. Αποστολόπουλος

Μηχανικός Πληροφορικής - Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Β. Αποστολόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 17 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.