Πεζοπορία με βλέμμα στο «Βουραίκο» στα Καλάβρυτα με τους ENERGY LIFE – ACTIVE GROUP

Μια ακόμα δράση με επίκεντρο τα Καλάβρυτα.Σημαντική δράση και αυτή γιατί αναφέρεται σε μια μορφή τουρισμού που έχει απεριόριστα περιθώρια να εξελιχθεί και αξίζουν τέτοιοι ανθρωποι της προσοχής μας.Στο site   που καλεί να συμμετέχουν στην πεζοπορία υπάρχουν ενημερωτικά στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή και τα σημαντικά σημεία της.Το ποτάμι,το τρένο Ζαχλωρού Μ.Σπήλαιο.Σπήλαιο Λίμνών,η διαδρομή κ,α΄'

Με τίτλο εκδρομή για πεζοπορία στα Καλάβρυτα

Πεζοπορία με βλέμμα στο «Βουραίκο» στα Καλάβρυτα με τους ENERGY LIFE – ACTIVE GROUP και συνεχίζουμε με βουνό.
Στην Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2014 σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε σε μία μονοήμερη εκδρομική-βόλτα για πεζοπορία στα Καλάβρυτα.

Τα Καλάβρυτα ιστορικά εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα Κυναίθη. Το όνομα φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι. Η Κυναίθη τοποθετείται Ν.Α. των σημερινών Καλαβρύτων εις το χώρο μεταξύ του εξωκλησιού του Αγίου Κωνσταντίνου και του Κάστρου. Το σημερινό τους όνομα που εμφανίστηκε με την φραγκοκρατία οφείλεται στις καλές και δροσερές πήγες που έτρεχαν μέσα και έξω από την πόλη. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων από τη θάλασσα στη σκιά του Χελμού σε προνομιακή θέση γεμάτη από έλατα. Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα. Στα Καλάβρυτα θα φτάσετε εύκολα από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πάτρας. Στο ύψος του Διακοφτού αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος. Ο δρόμος είναι στενός με λίγες στροφές, γι' αυτό θα χρειαστεί προσεχτική οδήγηση. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται μέσα στην πόλη ή στις παρυφές της και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Tα Καλάβρυτα, αποτελούν τη βάση τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο, όσο και για πολλές φυσιολατρικές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. Το χειμώνα φυσικά οι περισσότεροι περνούν τη μέρα τους στο χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14 χλμ. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς περνά μέσα από το ελατόδασος, το οποίο είναι ακόμα πιο όμορφο, όταν είναι χιονισμένο. Αξίζει η επίσκεψη να απολαύσουν μία θαυμάσια βόλτα στα σπήλαια των Λιμνών 

Το πρόγραμμα μας:
Η συνάντηση μας θα γίνει το πρωί 8:00 τη Κυριακή 8/2/2014 στο σταθμό του Μέτρο Εθνικής Άμυνας όπου θα βρίσκεται το πούλμαν εκεί για να αναχωρήσουμε.
Μικρής διαρκείας στάσης επί της εθνικής οδού , για καφέ-νερό WC.
Θα φτάνουμε στο σταθμό του Διακοπτό, επιβιβαζόμαστε στον τρένο του Οδοντωτού και θα αποβιβαστούμε σε ενδιάμεση στάση στον οικισμό Κάτω Ζαχλωρού
Θα ξεκινήσουμε για την ακόλουθη πεζοπορία προς τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου αντίκρυ στο ποτάμι του Βουραικού - διαρκείας 1 ώρας
Ακολουθούν στοιχειά από το τόπο που θα δούμε…
- Αν προλάβουμε θα πάμε να επισκεφτούμε το Σπηλαίο των Λιμνών

Το ποτάμι
Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από τα βουνά των Καλαβρύτων ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερύμανθου και δυτικές του Χελμού και ρέει με βόρεια κατεύθυνση στα δυτικά του νόμου Αχαΐας. Το μήκος του είναι περίπου 40 χλμ. Μετά τα Καλάβρυτα ο Βουραϊκός έχει ανοίξει βαθύ και απόκρημνο φαράγγι μήκους 22 χιλ., μέσα στο οποίο κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό.Κατά τον μύθο ο Ηρακλής αγαπούσε την Βούδα κόρη του Νεφεληγερέτη και της Ελίκης κι άνοιξε το πέρασμα για να φτάσει κάτω στη θάλασσα και να τη συναντήσει. Από αυτήν πήρε και το όνομα του ο Βουραϊκός ποταμός.Στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπάρχει σπήλαιο όπου κατά την μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή. Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης, όπως τους αποκαλούσαν.
Το τρένο 
Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.
Η Διαδρομή
Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής..Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.
Κάτω Ζαχλωρού
Ένα χωριό χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού – Καλαβρύτων και σε απόσταση μόλις 12 χμ από τα Καλάβρυτα. Το όνομα του προήλθε από το Σλαβικό «Ζάγκλορο», που σημαίνει «πίσω από το βουνά». Το χωριό χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από περαστικούς οι οποίοι ήρθαν κυνηγημένοι από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία και τη γεωργία. 
Άνωθεν του χωριού υπάρχει η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού και να επισκεφθεί τον παλιό νερόμυλο, ο οποίος ήταν ιδιοκτησία της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου που σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί. Επίσης, σύμφωνα με τον ιστορικό Τσαπάρα, υπήρχε ο πύργος του Δεσπότη, ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτησία του Αντώνη Πλιατσικούρα.
Ανάμεσα στα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι του Βουραϊκού υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τα τοπικά εδέσματα και την ιδιαίτερη φιλοξενία των κατοίκων της Ζαχλωρούς. Το πρώτο ξενοδοχείο του χωριού λειτούργησε το 1933 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως και σήμερα. Τέλος, πλησίον της Μονής υπάρχει νεοκλασικό κτίριο που λειτουργούσε σαν σχολείο το 1908 και σήμερα είναι ξενώνας του Μεγάλου Σπηλαίου. 

Πεζοπορεια και επίσκεψη στη Μονη Μεγα Σπηλαιο
Από το σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι προς τη Μονή το οποίο χρησιμοποιείτο την εποχή που ο δρόμος προς το Μέγα Σπήλαιο δεν υπήρχε. Η διαδρομή είναι περίπου 1 ώρα

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στη βάση ενός βράχου, βρίσκεται το Μέγα Σπήλαιο, 10χλμ βόρεια των Καλαβρύτων, πάνω στο δρόμο που ενώνει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Το καθολικό είναι χτισμένο μέσα σε ένα μεγάλο κοίλωμα του βράχου. Διατηρεί τις αγιογραφίες του 1653, τα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, έργο του 4ου. Σύμφωνα με την παράδοση, δύο Θεσσαλονικείς μοναχοί, έπειτα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και οράματα, συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ., η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο όπου ανακάλυψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Το Μέγα Σπήλαιο υπήρξε κέντρο της Επανάστασης του 1821 καθώς από αυτό ξεκίνησαν το 1827 οι ντόπιοι για να αποκρούσουν τον Ιμπραήμ. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές. Οι φωτογραφίες που σώζονται μαρτυρούν πόσο όμορφο ήταν το αρχικό κτίσμα συγκρινόμενο με το σημερινό κατασκεύασμα. Η μονή είναι ανδρική και δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται να προσκυνήσουν και να περιηγηθούν το μουσείο με τα κειμήλια του αγώνα του 1821.

Σπηλαίο Λιμνών
Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ΄ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

- Το απόγευμα αφού ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας, θα οδηγηθούμε σε παραδοσιακή ταβέρνα με τοπικά πιάτα της περιοχής για να γευματίσουμε. Οποίος δεν επιθυμεί να πάει σε ταβέρνα μπορεί να πάρει μαζί του κάποιο φαγητό – σνακ. Αφού γευματίσουμε, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτη εμπειρίες και υπέροχες εικόνες από της φύση από την καταπράσινη διαδρομή του μονοπατιού στα Καλάβρυτα της όμορφης της Ελλάδας μας.
Ώρα επιστροφής στην Αθηνά περίπου 8-9 το βραδύ
Απαραίτητος Εξοπλισμός:
Ορειβατικό ζευγάρι μπουτάκια SOS - Αδιάβροχο αναλόγως το καιρός, επίσης μια 2η ανάξια εσωτερικό μπλουζάκι, 

Οι δηλώσεις συμμετοχής για εσάς και την παρέα σας ξεκίνησαν, οι κρατήσεις των θέσεων γίνονται με την καταβολή των χρημάτων, που θα γίνουν μέχρι την Δευτέρα 02/02/2015 στον διοργανωτή του Group.
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΜΟΝΟ: 29,00 €
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
- Μετακινήσεις μας με σύγχρονο πούλμαν
- Εισιτήρια του τρένου οδοντωτού
- Ο οδηγός και ξεναγός από την Μονή 
- Την παρέα μας…
Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται: 
- Το φαγητό, οπού θα γίνει κράτηση σε τοπική ταβέρνα (κατόπιν αιτήματος σας)
- Κακή ενεργεία και διάθεση.
Πληροφορίες διοργανωτή : 6973-464838

ΠΗΓΗ:wherevent.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 16 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.