Δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα από την Περιφέρεια

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιου Στύλιου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο «Πολύκεντρο» Αιγίου η Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία» και η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης των δράσεων της ΠΔΕ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας ως επίκεντρο το νέο γεωργό αλλά και τον επαγγελματία αγρότη.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας ο κ. Στύλιος τόνισε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα. «Καθημερινά εργαζόμαστε για να κάνουμε πράσινο και ψηφιακό τον πρωτογενή τομέα, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα αναζωογόνησης της ελληνικής υπαίθρου. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τους επαγγελματίες του αύριο, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάκαμψη που όλοι τόσο πολύ επιθυμούμε», είπε ο Υφυπουργός γεωργικής Ανάπτυξης.

Ακολούθως έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχει» η ελληνική Πολιτεία. Το μεν πρώτο είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου ο Έλληνας αγρότης μπορεί να δανειστεί από 10.000 έως 5 εκατομμύρια ευρώ, με πολύ μικρά επιτόκια στα οποία συμβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων, μέσω του οποίου οι παραγωγοί μπορούν να δανειστούν από 3.000 έως 20.000 ευρώ, χωρίς καμία εγγύηση, καθώς το Υπουργείο είναι ο εγγυητής για αυτά τα μικρά δάνεια.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για δύο πολύ καλά εργαλεία και αναμένουμε από τις τράπεζες να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα που θα είναι ελκυστικά για τον παραγωγό και τον αγρότη, με στόχο να έχουμε μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας. Με πολλή δουλειά, αλλά, κυρίως, με σεβασμό και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!», κατέληξε ο Γεώργιος Στύλιος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει, αρκεί να υπάρξει εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ενσωματώνοντας την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις στους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα λειτουργίας τους όπως οι ομάδες παραγωγών, να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, λοιπούς φορείς και τους αγρότες για τη συνδιοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για τα Π.Α.Α., εκδηλώσεων και γιορτών αγροτικών προϊόντων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση, την ανάδειξη των προϊόντων μας, αλλά και την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος, οι συνεργάτες του αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα κινηθούν στο μέλλον με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς και, εκμεταλλευόμενοι κάθε χρηματοδοτικό πόρο, θα συνεχίσουν να δείχνουν στους πολίτες το καλό και εξωστρεφές πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής.

Και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε με τα εξής λόγια: «Καμία κυβέρνηση, κανένας Περιφερειάρχης και κανένας δήμαρχος δεν είναι σωτήρας… Γι’ αυτό και επιθυμούμε από κοινού να σχεδιάσουμε το μέλλον, να δράσουμε με το σχέδιο που έχει ήδη μπει στις… ράγες τα τελευταία τρία χρόνια. Πιστεύω, δε, ακράδαντα ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από τις τεράστιες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα και από την υπεραξία που έχουν τα προϊόντα μας!».

Στην Ημερίδα είχε προσκληθεί και επρόκειτο να απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Με μήνυμά του, που ανέγνωσε ο συντονιστής, Αιγιώτης δημοσιογράφος Μιχάλης Μπέσκος, χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα με την παράλληλη ανάδειξη των αγροδιατροφικών μας θησαυρών. Υπενθύμισε, δε, ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις, ιδέες και παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας.

Την Α΄ Συνεδρία με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης» άνοιξε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, συντονισμού των παραγωγικών τάξεων για θέματα συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ο πρωτογενής μαζί με τον τριτογενή τομέα είναι εκείνοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.

«Γι’ αυτό κι εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε ως στρατηγική επιλογή να καταστήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα ελκυστικό για νέες επενδύσεις αλλά και βιώσιμο για τις ήδη υπάρχουσες.

Βασικό μας εργαλείο σε αυτή τη στόχευση είναι η επιμονή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, με ισχυρό brand name που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές», είπε εισαγωγικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμα που έχουν ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του έτσι ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελεί στο εξής επιχειρηματική επιλογή και όχι ανάγκη για επιβίωση. Αυτό περιλαμβάνει α) τη σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και την εμπορία, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name πάνω σε αγροτικά τοπικά προϊόντα και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, β) τη δημιουργία ενός σύγχρονου προφίλ του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας που θα διαθέτει κατάρτιση και γνώση, γ) την ανάδειξη του αγροτικού επαγγέλματος σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογή ανάγκης για επιβίωση, δ) τη σύνδεση των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης με την υγεία, την ευζωία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, ε) την αξιοποίηση στο μέγιστο των ενωσιακών πόρων δημιουργώντας συνέργειες με εθνικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών.

Και ο εντεταλμένος σύμβουλος / βοηθός Περιφερειάρχη ολοκλήρωσε ως εξής: «Είναι σαφές ότι επιδιώκουμε να επιτύχουμε την αναγέννηση της Αγροτικής Οικονομίας στην Δυτική Ελλάδα. Να φέρουμε περισσότερους νέους στην αγροτική παραγωγή, να γίνει η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα θελκτική για τα νέα παιδιά και να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζωή στην ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε να αναδείξουμε το αγροτικό επάγγελμα σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογής ανάγκης για τους νέους. Να κάνουμε τους παραγωγούς να νιώθουν ασφαλείς προστατεύοντας τους με αυστηρούς αλλά δίκαιους ελέγχους και εξορθολογισμένο σύστημα, φιλικό και συνεργατικό. Να κάνουμε την παραγωγή μας και την ελληνική διατροφή εξωστρεφή και ελκυστική στις παγκόσμιες αγορές.

Οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές, οι καιροί δύσκολοι αλλά με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε! Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε θέσει είναι: Χρόνος – ταχύτητα – αποτέλεσμα!

Απέχουμε από την αριστεία αλλά οι πολίτες μάς βαθμολογούν καλά και αυτό μας δίνει δύναμη και πείσμα να διεκδικούμε και να καταφέρνουμε ακόμη πιο πολλά!».

Δεύτερος ομιλητής στην Α΄ Συνεδρία ήταν ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευθύμιος Τσιατούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε, Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, δηλ. στο Μέτρο των Νέων Γεωργών και το Μέτρο Σχεδίων Βελτίωσης.

Ως προς το πρώτο Μέτρο, διευκρίνισε ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα γεωργικό startup καθώς για πρώτη φορά στην πρόσκληση που αξιολογείται αυτόν τον καιρό δόθηκαν από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ παλιότερα το ποσό κυμαινόταν από 17.500 έως 22.500 ευρώ. Αυτό έγινε προκειμένου ο Νέος Γεωργός να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούνται για να στήσει την εκμετάλλευσή του. Επίσης, για πρώτη φορά η Πολιτεία έδωσε 525 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που δημιουργήθηκε από τους Νέους Γεωργούς.

Ως προς τα Σχέδια Βελτίωσης, έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζεται η πρόσκληση με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των Νέων Γεωργών. Επιλέξιμοι είναι όσοι Γεωργοί μπορούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση από το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ότι είναι επαγγελματίες Γεωργοί. Οι επενδύσεις που καλύπτονται αφορούν οτιδήποτε είναι απαραίτητο σε μία γεωργική εκμετάλλευση, εκτός από την αγορά ζώων και τον ΦΠΑ, ενώ για πρώτη φορά υπό όρους που θα ανακοινωθούν σύντομα θα είναι επιλέξιμη και η αγορά γης μέχρι ένα ποσοστό του Σχεδίου Βελτίωσης.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρόσκληση θα έχει μεγάλη επιτυχία καθώς θα υπάρχουν 14.000 Νέοι Γεωργοί εγκεκριμένοι με σημαντική ιδία συμμετοχή.

Επόμενος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, που χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο των επενδύσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα της χώρας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη Περιφέρεια που ανακοίνωσε αποτελέσματα – πορίσματα των Σχεδίων Βελτίωσης και η δεύτερη Περιφέρεια που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τους Νέους Γεωργούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μας όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά και μπορούν να υλοποιούν με υπευθυνότητα και συνέπεια τέτοιου είδους Προγράμματα.

Τέταρτος και τελευταίος ομιλητής της Α΄ Συνεδρίας ήταν ο Βασίλειος Παπαθανασίου (Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), που αναφέρθηκε κυρίως στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που ως αποτέλεσμα έχει, όχι μόνο να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να έχουν ήδη ξεπεραστεί!

Ενδεικτικά ανέφερε: 1) Για τα Σχέδια Βελτίωσης: Το 2021 πληρώθηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ σε 300 δικαιούχους επενδυτές, ενώ από τις αρχές του 2022 έως και σήμερα έχουν ήδη πληρωθεί πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε 250 επενδυτές δικαιούχους. 2) Για τους Νέους Γεωργούς του 2016: Έχουν ήδη καταβληθεί 30 εκατομμύρια ευρώ σε 1.726 δικαιούχους. 3) Για τους Νέους Γεωργούς του 2021: Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 63,1 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 19 εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα είναι η τρίτη Περιφέρεια σε αιτήσεις στήριξης καθώς έχουν κατατεθεί 2.242.

«Εάν λάβουμε υπ’ όψιν όλα τα προγράμματα «έτρεχαν» ταυτόχρονα και κάποια από αυτά «τρέχουν» ακόμα και σήμερα, σε συνδυασμό με όλες τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα των υπηρεσιών. Εμείς μιλάμε με νούμερα και λέμε την αλήθεια! Και η αποστολή μας είναι μία: Η ευημερία των αγροτών μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Διότι, όπως έλεγε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, όταν οι αγρότες ευημερούν ευημερεί και η χώρα, ενώ όταν οι αγρότες έχουν προβλήματα, έχει προβλήματα και η χώρα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Ακολούθησε η Β΄ Συνεδρία με θέμα «Ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία», με τέσσερις προσκεκλημένους ομιλητές, πρώτος εκ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, που αναφέρθηκε κυρίως στις προωθητικές ενέργειες που κάνουν από κοινού Περιφέρεια και Επιμελητήριο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. «Δείξαμε, δείχνουμε και θα εξακολουθούμε να δείχνουμε ένα πολύ καλό πρόσωπο σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδιώκοντας διαύλους επικοινωνίας με νέες αγορές, έτσι ώστε τα τοπικά προϊόντα να… ταξιδέψουν παντού! Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα προώθησης των εξαιρετικών οίνων μας σε Ιαπωνία και Κορέα. Θέλω να πιστεύω πως, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν και οι συνεργασίες με τις δύο αυτές μακρινές χώρες», επισήμανε ο κ. Μαρλαφέκας, εκφράζοντας, τέλος, την αναγκαιότητα σύνδεσης της παραγωγής με τον Τουρισμό, ο οποίος, όπως είπε, είναι η κινητήρια δύναμη εκτόξευσης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Τη «σκυτάλη» στο βήμα ακολούθως έλαβε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Βλάχος, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη υπηρεσία ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του Υπουργείου. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε γίνει «ένα» με τους παραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους μοιραζόμαστε τη χαρά μα και τους προβληματισμούς τους. Είναι χαρά όλων των υπαλλήλων να δημιουργείτε επιχειρήσεις. Εμείς, ως υπηρεσίες της Περιφέρειας, χαιρόμαστε και συγκινούμαστε όταν έχουμε βοηθήσει, έστω και στο ελάχιστο, να ορθοποδήσετε. Είναι μεγάλο πράγμα οι νέοι να μένουν στον τόπο μας, κάτι που σημαίνει ότι και τα χρήματα μένουν στον τόπο μας! Στόχος όλων μας είναι να εξακολουθεί να υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο. Μόνο έτσι θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος.

Επόμενος εισηγητής ήταν ο Αθανάσιος Καλογεράς (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων), ο οποίος παρουσίασε (μέσω power point) την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Ελλάδας, το εργαλείο δηλ. προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων ΠΟΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επισήμανε ότι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι αστική και μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διοικείται από 9μελές Δ.Σ., μέλη της έχει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και επιμελητηριακούς - ερευνητικούς φορείς, ενώ μπορεί να δεχθεί νέες ιδέες και προτάσεις με στόχο την προώθηση ακόμα περισσότερων προϊόντων.

Την Ημερίδα έκλεισε η οινοποιός Εριφύλη Παρπαρούσση που έκανε γνωστές τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και υλοποίησαν από κοινού η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και η ελληνική Πρεσβεία και οι οποίες είχαν να κάνουν με την προώθηση των τοπικών οίνων σε Ιαπωνία και Κορέα. «Είμαστε στην αρχή ακόμα για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, τις ιδιαιτερότητες της οποίας ανακαλύπτουμε σιγά – σιγά. Αλλά, όμως, έχει και πολλές προκλήσεις! Θεωρώ ότι με τον… καλοκουρδισμένο μηχανισμό που έχουμε μεταξύ μας αναπτύξει, το εγχείρημα θα πετύχει!», είπε η κ. Παρπαρούσση.

Στην Ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραϊσκος, Στράτος Βαρδάκης και Μαρία Σταυροπούλου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Δημήτρης Ντερντές, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγίου Θανάσης Γεωργάκης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
19 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com