Περιφέρεια: Προτάσεις για τον νέο Επενδυτικό Νόμο – Επιστολή του Απ. Κατσιφάρα στον Γ. Σταθάκη

Τις προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς επιχειρηματικότητας, ώστε να αποτελέσει ο νέος επενδυτικός νόμος το βασικό πυλώνα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας τονίζει πως «βασική προϋπόθεση σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελεί η βασισμένη στη γνώση αποτίμηση και αναλυτική αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των αποτελεσμάτων των υλοποιούμενων πολιτικών» σημειώνοντας πως οι προτάσεις αυτές απορρέουν εκτός από την διαβούλευση και από μια διαδικασία αξιολόγησης και αποτίμησης της εφαρμογής τόσο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 όσο και του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 που έληξε τον Ιούνιο 2014 και έκτοτε εκκρεμεί η αναμόρφωση και η εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ενίσχυσης επενδυτικών πρωτοβουλιών στην χώρα μας».

Οι προτάσεις της Περιφέρειας περικλείονται στα παρακάτω:

1. Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

2. Ενίσχυση της κάθετης οικονομικής οργάνωσης για την επιτόπια παραγωγή ανταγωνιστικών και εξαγώγιμων προϊόντων.

3. Απλό σαφή, εύληπτο και αντικειμενικό πλαίσιο.

4. Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών – Ελεγκτών, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει: Συστηματική και διαρκή, εξ αποστάσεως, εκπαίδευση των μελών του, τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, καθιέρωση Οδηγού Δεοντολογίας, ετήσια διαγωνιστική διαδικασία εγγραφής νέων μελών στα μητρώα, διαρκή αξιολόγηση των εγγεγραμμένων μελών των μητρώων και καθιέρωση συστήματος βαθμολόγησης – μοριοδότησης, ανεξάρτητη αρχή εσωτερικού ελέγχου τόσο των επιδόσεων των δύο Μητρώων όσο και της εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, κανονιστικές αποφάσεις για τα ήδη υλοποιούμενα επενδυτικά σχέδια και παράταση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του Ν. 3299/2004 για ένα χρόνο σωρευτικά.

«Ο ουσιαστικός και αντικειμενικός σκοπός οποιασδήποτε επενδυτικής δαπάνης είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μίας επιχείρησης. Όλες οι επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους, μέσα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, είναι υποχρεωμένες να είναι ανταγωνιστικές, δηλαδή να παράγουν προϊόντα τεχνολογικά βελτιωμένα ή να παράγουν και να πωλούν σε ανταγωνιστικές τιμές προϊόντα της ίδιας ποιότητας. Η αναγκαιότητα αυτή οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού, στη βελτίωση του επιπέδου οργάνωσης και παραγωγής αλλά και στον προσανατολισμό σε διαδικασίες έρευνας και καινοτομίας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης και καταλήγει: «Ένας επενδυτικός νόμος πρέπει να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της βελτίωσης της απόδοσης, με ίσους όρους και ευκαιρίες, απλούστευση των διαδικασιών και περιορισμό στο ελάχιστο της γραφειοκρατίας και πάνω από όλα με γρήγορη και άρτια αξιολόγηση των υποβαλλομένων επενδυτικών προτάσεων. Θα πρέπει να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, να δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, την περιφερειακή συνοχή, την έρευνα και την καινοτομία, την ανάπτυξη δικτύων και συνεργειών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θα πρέπει να είναι πραγματικά αποκεντρωμένος. Η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και η δημιουργία δυναμικών σύγκλισης με τον μέσο όρο των περιφερειών της ΕΕ αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την μεγέθυνση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας».


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.