Περιφέρεια, Δήμος Καλαβρύτων, Σύλλογοι και φορείς για το θάνατο της Μαρίας Μασσαρά-Δαφαλιά

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Μαρία Μασσαρά – Δαφαλιά ανήκει στη χορεία εκείνων που το έργο τους ξεπερνάει τα όρια ζωής ενός ανθρώπου»

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια της Μαρίας Μασσαρά - Δαφαλιά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Ένας άνθρωπος που μετουσίωσε σε έργο ζωής τη συμμετοχή στα κοινά και την προσφορά στον συνάνθρωπο δεν είναι πια μαζί μας. Η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά θα μας λείψει. Θα λείψουν σε όλους μας οι μητρικές συμβουλές της και ο μοναδικός τρόπος που πάντοτε αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και ειδικά των αδυνάμων. Ανήκει όμως στη χορεία εκείνων που το έργο τους ξεπερνάει κατά πολύ τα χρονικά όρια ζωής ενός ανθρώπου. Το Ίδρυμα και ο Ξενώνας “Ελπίδα” θα θυμίζουν πάντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικηθεί η ανθρώπινη φθαρτότητα είναι η αλληλεγγύη προς τον ευάλωτο και ασθενή συνάνθρωπο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτή τη μοναδική γυναίκα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΣΑΡΑ «‘Έφυγε» χθες η Μαρία Μασσαρά. Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα γέννημα - θρέμμα της μαρτυρικής Καλαβρυτινής γης. Οι ρίζες της οικογένειας της ανιχνεύονται στον προηγούμενο αιώνα και πρόγονοι της είχαν μετάσχει ενεργά στις επαναστατικές δράσεις της Εθνικής παλιγγενεσίας. Βαθειά δημοκράτισσα και ακούραστη αγωνίστρια μέχρι τη τελευταία της στιγμή. Άφησε σαφές προσωπικό και πολιτικό ίχνος πάντοτε παρούσα στους δημοκρατικούς αγώνες.  Υπήρξε η ψυχή της μακρόχρονης προσπάθειας της δημιουργίας του  Ογκολογικού Ξενώνα «Ελπίδα» στην Πάτρα, του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος. Θα τη θυμόμαστε με τιμή και σεβασμό. ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ Βουλευτής Αχαΐας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Έφυγε σήμερα από τη ζωή μια εξαίρετη Καλαβρυτινιά, η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά.

Η εκλιπούσα εργάστηκε, σε όλη της τη ζωή, με πάθος για το κοινωνικό σύνολο. Είχε διετελέσει Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας και Αντινομάρχης Υγείας και Πρόνοιας επι θητείας του Νομάρχη Αχαΐας, Στάθη Σερέτη. Κορωνίδα του έργου της αποτελεί το Ιδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» μία, δομή που η ίδια εμπνεύστηκε, συνέβαλε δε τα μέγιστα στην υλοποίηση της και διετέλεσε Πρόεδρος της έως πριν λίγο καιρό.

Δεν πτοήθηκε ποτέ – ούτε από τα χτυπήματα της μοίρας – και ο αγώνας της συνεχίσθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα Καλάβρυτα, ο τόπος της, ήταν η μεγάλη αγάπη της. Η συνεισφορά της για την δημιουργία της Παγκόσμιας Ενωσης Καλαβρυτινών Αποδήμων (Π.Ε.Κ.Α.) το 2000, και η πραγματοποίηση των συνεδρίων που ακολούθησαν ήταν καθοριστική. Η επαφή της με τους ομογενείς Καλαβρυτινούς, ως Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Κ.Α., ήταν διαρκείς και κράτησε μέχρι τέλους της ζωής της.

Συμμετείχε ενεργά για τον εορτασμό από το Δήμο μας, για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είχε ενημερώσει, με επιστολές, κάθε σύλλογο, μικρό και μεγάλο των αποδήμων συμπατριωτών μας, για τον επικείμενο εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821 και είχε απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όλους για την επέτειο του σημαντικού αυτού γεγονότος. Οι επαφές, οι δράσεις και οι προτάσεις της ήταν τόσες, που θαύμαζες τη δύναμη και το κουράγιο της. Ως απόγονος αγωνιστών του 1821 αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στο ρόλο της επαρχίας των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας στην επανάσταση του Εθνους, άφησε σημαντικό έργο και προτάσεις ως παρακαταθήκη στο Δήμο μας.

Φαίνεται πως τα Καλάβρυτα, που για αυτά αγωνίσθηκε σε όλη της τη ζωή, της έδωσαν σκοπό, νόημα και συντροφιά μέχρι το τέλος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της, στα ανίψια της, στα εγγόνια της και τους λοιπούς συγγενείς .

Σε ευχαριστούμε Μαρία για όσα προσέφερες στην κοινωνία, στα Καλάβρυτα και σε όλους εμάς.

Αιωνία η μνήμη σου.

Ο Κ. Σπηλιόπουλος αποχαιρετά τη Μαρία Μασσαρά – Δαφαλιά: «Περήφανοι για τη συμπόρευση και της φιλία μας»

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος αποχαιρετά τη Μαρία Μασσαρά – Δαφαλιά, η οποία έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Απριλίου, σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία της Αχαΐας και όχι μόνο. Υπήρξε ένα από δυναμικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Αντινομάρχης και Πρόεδρος του Ογκολογικού Ξενώνα «Ελπίδα» στην Πάτρα, όπου έδωσε τα πάντα. Το συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Σπηλιόπουλου: «Χθες έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μασσαρά Δαφαλιά. Η Μαρία, η φίλη μας, η επιστήμονας, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αχαΐας. Πολιτικοποιημένη με σταθερές θέσεις και απόψεις.Πατριώτης και Καλαβρυτινιά, όπως έλεγε, όσο λίγοι στην εποχή μας. Διήνυσε δεκαετίες μαχόμενη για τις ιδέες της, την πατρίδα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ασυμβίβαστη και ακούραστη. Η προσφορά για τον ανήμπορο συνάνθρωπο για την Μαρία ήταν καθημερινή πράξη. Η δημιουργία του Ογκολογικού Ξενώνα ήταν η ανεπανάληπτη προσφορά της στην περιοχή μας. Τον οραματίστηκε, αγωνίστηκε με πάθος και κατάφερε να τον ολοκληρώσει. Και ευτύχησε να τον διοικήσει και να τον δει να λειτουργεί και να βοηθά πλήθος βασανισμένων ανθρώπων. Λίγοι άνθρωποι φεύγοντας από τον κόσμο τούτο, αφήνουν τέτοιο στίγμα και τόση προσφορά όσο η Μαρία. Η μοίρα όμως ήταν σκληρή για την ίδια . Έχασε τον σύζυγο της και τα αδέλφια της. Εχασε όμως και την πολυαγαπημένη της μοναχοκόρη. Το πλήγμα αυτό ήταν ο κεραυνός που την χτύπησε και την πλήγωσε όσο τίποτα άλλο. Έδειχνε όμως δυνατή και αγωνιούσε συνεχώς για τον Ογκολογικό Ξενώνα. Μιλούσαμε τακτικά και έδειχνε δυνατή, παρά τα μεγάλα προβλήματα της υγείας της, την ηλικία της και τις μεγάλες στεναχώριες της. Ο Τάκης, ο Γιάννης και πλήθος φίλων και συνοδοιπόρων της αισθανόμαστε βαθειά θλίψη για την απώλεια της. Αλλά και υπερηφάνεια, γιατί συμπορευτήκαμε σε ιστορικές στιγμές και γιατί είμαστε οι φίλοι της... Καλό ταξίδι Μαρία...»

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ» για την απώλεια της τ. Προέδρου του Ιδρύματος Μαρίας Δαφαλιά –Μασσαρά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ» συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, μετά το άγγελμα του θανάτου της τ. Προέδρου του Ιδρύματος Μαρίας Δαφαλιά – Μασσαρά.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού άκουσαν την Πρόεδρο Ζωή Καζαντζή, η οποία εξήρε την εξαίρετη προσωπικότητα, το ήθος, την ανιδιοτελή προσφορά της εκλιπούσης και την αμέριστη συνεισφορά της στη σύσταση και λειτουργία του Ιδρύματος, αποφάσισαν τα εξής:

1) Να εκδώσουν το παρόν ψήφισμα.

2) Να εκφράσουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια της εκλιπούσης και να της επιδώσουν το παρόν ψήφισμα.

3) Να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη της.

4) Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο και την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΖΩΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ

Ψήφισμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας για το θάνατο της Μαρίας Μασσαρά-Δαφαλιά

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου της  Μαρίας Μασσαρά-Δαφαλιά, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ με ανακοίνωσή του αφού έλαβε υπόψη του:

  1. Την ιδιότητα της  εκλιπούσας ως  Επίτημη Πρόεδρος, που επί σειρά ετών προσέφερε  τις υπηρεσίες της στον ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.

  2. Το γεγονός ότι με την καθοριστική σεβαστή παρουσία της τίμησε την Καλαβρυτινή κοινωνία.

Αποφάσισε

  1. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη για την απώλεια της εκλιπούσας.

  2. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά του προς τους οικείους της.

  3. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

  4. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους της εκλιπούσας.

  5. Να καταθέσει στη μνήμη της, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό στο Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ».

Για το Δ.Σ.

Παπαθεοδώρου Φώτιος Παλούμης Αθανάσιος Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων αποχαιρετά την ακούραστη Καλαβρυτινή Μαρία Μασσαρά – Δαφαλιά

Μια γυναίκα – σύμβολο της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της μαχητικότητας, μια Καλαβρυτινή δραστήρια και στοχοπροσηλωμένη, μέχρι το τέλος, στην προσφορά προς το συνάνθρωπο, ένας σπάνιος άνθρωπος με όραμα και επιμονή στον αγώνα για όσα άλλοι μπορεί να θεωρούσαν δύσκολα ή ακατόρθωτα, η ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΣΑΡΑ – ΔΑΦΑΛΙΑ, δεν βρίσκεται πια κοντά μας!

Τα Καλάβρυτα από χθες είναι φτωχότερα… η Πάτρα, η Αχαΐα, επίσης. Η μνήμη μας, όμως, πλούσια από το φωτεινό παράδειγμα της γυναίκας που, όχι μόνο, συμμετείχε δυναμικά, από τη θέση της νομαρχιακής συμβούλου, για τη βελτίωση και ανάδειξη του τόπου μας, αλλά – ακόμη πιο σπουδαίο – αποτέλεσε την ψυχή, την κινητήριο δύναμη, τον στυλοβάτη ενός μοναδικού έργου που δημιουργήθηκε, μετά από πολλούς αγώνες, στην Πάτρα… το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ», που φιλοξενεί και στηρίζει ογκολογικούς ασθενείς από ολόκληρη την Ελλάδα, έχει την υπογραφή της. Ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στην επιμονή της ολοκληρώθηκε αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Μια επιμονή γόνιμη και θαυμαστή, που τη διέκρινε και στον πολιτικό στίβο, ο οποίος ήταν και παραμένει, ως ένα βαθμό, δύσκολος και απαιτητικός για μία γυναίκα… Αλλά εκείνη δε δίστασε στιγμή να σηκώσει το ανάστημά της και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να καινοτομεί με τις προτάσεις της.

Το όνομά της έχει γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορία του τόπου και η ακούραστη θέλησή της να προσφέρει τις δυνάμεις, τις γνώσεις, τον εαυτό της, σε ευγενείς σκοπούς, πρέπει να αποτελέσει φάρο για τις μελλοντικές μας διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο, για τη διατήρηση της ιστορίας και της ανθρωπιάς μας. Οι λέξεις είναι λίγες για να αποδώσουν το φόρο τιμής που αξίζει στην Γυναίκα, στην Κυρία Μαρία Μασσαρά – Δαφαλιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Αιωνία της η μνήμη!

Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Η Πρόεδρος

Χρύσα Παπαδάτου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.