Πένθος-Πόνος-Παρακμή !!!!

Το άρθρο αφορά την προσπάθεια ενημέρωσης των διερχόμενων απο το μετρό με διαφημιστικό μήνυμα που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στους σταθμούς του .Ο τίτλος είναι δανεισμένος απο έναν Καλαβρυτινό που η μόρφωση,η καλλιέργεια και η εαισθησία που έχει για το θέμα του επιβάλουν να βλέπει τα πράγματα με τρόπο που λίγοι μπορούν. Το σχόλιό του συνεχίσει ως εξής: Η μνήμη και ως ρεκλάμα (Η αείμνηστη Διστομίτισσα Μαρία Παντίστα ως "φωτομοντέλο")

Το κύριο άρθρο της έντυπης έκδοσης σχολιάζει :Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι μια σοβαρή υπόθεση, που πρέπει το ελληνικό κράτος να τη χειρισθεί με υπευθυνότητα και τόλμη. Δεν είναι, άλλωστε, η σημερινή η πρώτη κυβέρνηση που έχει προετοιμασθεί γι’ αυτό και έχει κινηθεί νομικά. Αλλο, όμως, σοβαρή διεκδίκηση και άλλο το σόου που έχει στηθεί γύρω από το θέμα για εσωτερική κατανάλωση και προς άγραν ψήφων. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κινηθεί με επαγγελματισμό και τεχνοκρατική τεκμηρίωση σε διεθνή φόρα και δικαστήρια. Τα υπόλοιπα και τα παρελκόμενα αυτής της υπόθεσης, όχι απλά δεν βοηθούν, κάνουν τη χώρα να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη για τους λάθος λόγους...

Το ίδιο το γεγονός εχει ως εξής:

Επεκτείνεται η δράση του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), το μήνυμα του οποίου παρακολουθούν πλέον και οι επιβάτες του μετρό. Εδώ και μερικές ημέρες προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό ένα διαφημιστικό μήνυμα, που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Με απόφαση τεσσάρων υπουργείων που συνεργάζονται με το Εθνικό Συμβούλιο, οι επιβάτες του μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) κατά την αναμονή τους στους σταθμούς μπορούν να απολαύσουν ακόμη ένα μήνυμα του ΕΣΔΟΓΕ.


Πρόκειται για μια συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών με το ΕΣΔΟΓΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) δόθηκε γραπτώς από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και στη συνέχεια το αίτημα χρήσης του εξοπλισμού (οθόνες, διαφημιστικά πλαίσια και χώρος εκδηλώσεων) εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που συνεδρίασε στις 17 Απριλίου.

Η ΣΤΑΣΥ παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος 62 πλαίσια σε σταθμούς των γραμμών 1 και 2 αλλά και ενδεδειγμένους χώρους σε 50 σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 (συνολικά 100 σημεία), όπου θα αναρτηθούν από 2 αυτοκόλλητες αφίσες. Παράλληλα, στη διάθεση του ΕΣΔΟΓΕ είναι οι οθόνες των σταθμών στις γραμμές 1, 2 και 3, όπου προβάλλεται ήδη το, διάρκειας λίγο άνω του ενός λεπτού, ενημερωτικό μήνυμα. Από τη ΣΤΑΣΥ ζητήθηκε, κι εκείνη δέχτηκε, να παραχωρήσει τους χώρους των σταθμών «Σύνταγμα» και «Κεραμεικός» για τον προγραμματισμό σχετικής εκδήλωσης.

Στο βίντεο, που προβάλλονται πλάνα από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, ακούγεται ο δημοσιογράφος Κώστας Σταυρόπουλος στην τελευταία ελεύθερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας να προσφωνεί: «Οι Γερμανοί ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέρφια, κρατείστε καλά μέσα εις την ψυχήν σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Ελληνες, ψηλά τις καρδιές. Προσοχή: ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός, θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Ελληνες, μην τον ακούτε. Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης». Στο τέλος του σποτ αναγράφεται στην οθόνη η φράση «Χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό». Το σποτ προβλήθηκε –πριν από τις οθόνες του μετρό– για πρώτη φορά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Κώστα Ησυχο.

Στο μεταξύ, στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης θέτει η Ρωσία μέρος των κρατικών της αρχείων που αφορούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλους των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο κ. Ησυχος κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Μ. Σοκόλοφ.

Θέματα προγραμματισμού εργασιών αλλά και προετοιμασίας ειδικής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εξετάστηκαν στη χθεσινή, σύντομης διάρκειας, συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις Γερμανικές Οφειλές. Ορισμένα από τα επιμέρους θέματα λειτουργίας της Επιτροπής, ωστόσο, προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και των Νικ. Κακλαμάνη (Ν.Δ.) και Διαμάντως Μανωλάκου (ΚΚΕ)· εντάσεις οι οποίες προκάλεσαν την αποχώρησή τους. Από την εξέλιξη της συζήτησης προκύπτει ότι το ΚΚΕ πιθανώς θα επανεξετάσει την απόφασή του να συμμετέχει στην Επιτροπή.

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.