Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κελίνοντας την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ο.Δ. της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

«Ξέρω πάρα πολύ καλά και είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο πράξατε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Γκάουκ.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς.

Το έχω τονίσει πάντοτε. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θ’ ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα αισθάνεται φίλη χώρα την Γερμανία και το κυριότερο αισθάνεται αυτήν την στιγμή την Γερμανία σαν τη δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία της Ευρώπης» προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε:

Σε αυτήν την κατεύθυνση να είστε βέβαιος ότι εγώ προσωπικά, η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας –η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον– θα είμαστε προσανατολισμένοι έτσι ώστε να μην ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Και κυρίως όταν προγραμματίζουμε μια επίσκεψη, να μην χρειάζεται να αναβάλλουμε για τέτοιους λόγους που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε αυτό που και οι δυο μας επιδιώκουμε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
10 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.