ΠΑΤΡΑ: Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο 400 περίπου εργαζόμενοι

«Πυρετώδεις» είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και των εμπλεκομένων στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour.

Αποτελεί κοινό μυστικό εξάλλου πως αν οι συζητήσεις αυτές δεν ευοδωθούν και δεν αποφευχθεί το «λουκέτο», αυτό θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο στην ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και την τοπική οικονομία της Πάτρας, καθώς θα χαθούν 400 περίπου θέσεις εργασίας τόσο στα πρώην Carrefour στην Περιβόλα, όσο και στην πρώην επιχείρηση «Κρόνος»,  ενώ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον ήδη «χτυπημένο» χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τα ανοίγματα της Μαρινόπουλος κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ αν και ορισμένοι -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί τα τελευταία χρόνια- ανεβάζουν τη... «μαύρη τρύπα» μέχρι και στο 1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από μερίδα προμηθευτών οι οποίοι δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους μετά το deal που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Υστερα από την πρώτη δόση που τους δόθηκε έναντι των οφειλομένων (ποσό που δεν ήταν παραπάνω από το 20% της συνολικής οφειλής), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί είτε δεν έλαβαν τίποτε.

Προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για ματαίωση του deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η Μαρινόπουλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης».

Εκτός από τις ανησυχίες των προμηθευτών, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, το deal φαίνεται να «σκοντάφτει» και σε ορισμένα σοβαρά νομικά και τεχνικά κωλύματα, τα οποία προτάσσει προς άμεση επίλυση η πλευρά Σκλαβενίτη.

Τα ζητήματα που ανησυχούν τον όμιλο Σκλαβενίτη αφορούν μεταξύ άλλων τη μη καταβολή της δόσης Μαΐου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προμηθευτές της -όπως αυτή είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών της- καθώς και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η «Μαρινόπουλος» φέρεται να έχει σε εκκρεμότητα περίπου 2.000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις (εξώδικα) με προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ.

Εκτός αυτού, ανοιχτά παραμένουν θέματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει ζητήσει να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρείας «Σκλαβενίτη»-«Μαρινόπουλου» μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου ή κάποιου στελέχους της εταιρείας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη πάντως δεν προτίθεται να εξαγοράσει το σύνολο της «Μαρινόπουλος» -όπως προτάθηκε σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι το deal προέβλεπε τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία θα διαχειριζόταν κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και στο μέλλον να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου.

ΠΑΤΡΑ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ της «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και "ΚΡΟΝΟΣ - ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Ν. ΑΕΒΕ"

Η ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και η απάντηση των εργαζομένων της Πάτρας, θα απασχολήσει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Πάτρα.

Όπως ενημερώνει το Δ.Σ. του σωματείου εργατουπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας:

«Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης Μαρινόπουλος Α.Ε. και ΚΡΟΝΟΣ - ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Ν. ΑΕΒΕ, στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 19:30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, πλ. Γεωργίου, Πάτρα.

Θέματα:

1. Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και η απάντηση των εργαζομένων.

2. Συμπεράσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

3. Οι επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά μέσω νέων μέτρων καταιγίδα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές και η απάντηση των εργαζομένων.»

 

πηγή: patrastimes.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.