Παρέμβαση Κατσιφάρα για την προστασία της τοπικής παραγωγής από τις επιπτώσεις του Ρώσικου εμπάργκο

Παρέμβαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, και τον Αναπληρωτή Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο, κάνει με σημερινή επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, με την οποία ζητά να υπάρξει άμεση προστασία και υποστήριξη της τοπικής παραγωγής, η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα από το Ρωσικό εμπάργκο.

«Συμμεριζόμαστε τη μεγάλη αγωνία που επικρατεί στους παραγωγούς, συνεταιρισμούς και εξαγωγείς της Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους και τα προϊόντα τους να μένουν στα ‘αζήτητα’ μετά την απόφαση της Μόσχας για αντίμετρα στην ΕΕ και αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από αυτή» ανέφερε ο Περιφεριάρχης και συμπλήρωσε «Σχεδόν το 80% της παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας σε φράουλα, ακτινίδιο και ψάρια, εξάγεται προς Ανατολάς. Η απόφαση της Μόσχας δεν αφορά μόνο τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Δεν είναι μόνο ο φόβος χιλιάδες τόνοι προϊόντων μας να μείνουν στα ψυγεία και τις αποθήκες, αλλά και η πτωτική πορεία που θα πάρουν οι τιμές και στις λοιπές διεθνείς αγορές».

Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας «Η ζημία γίνεται ανεπανόρθωτη. Πρέπει να ληφθούν άμεσα έκτατα μέτρα για να προστατευτούν τα προϊόντα που πλήττονται. Πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο χώρας».


 

Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα έχει ως εξής:


 

«Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,

Οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της Ρώσικης Κυβέρνησης για εμπάργκο σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα από την ΕΕ, τους φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα της καταστροφής.

Ιδιαιτέρα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, πλήττονται ανεπανόρθωτα από τα πιο σημαντικά και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής της, όπως η φράουλα, το ακτινίδιο και τα ιχθυοπροϊόντα (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μας, συνυπολογίζοντας τις άμεσες εξαγωγές μαζί με τις έμμεσες εξαγωγές μέσω άλλων περιοχών της Ελλάδας, η Περιφέρειά μας εξάγει ετησίως προς τη Ρώσικη αγορά, 40.000 τόνους φράουλας (ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% της τοπικής παραγωγής), 5.000 τόνους ακτινιδίου (ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 35% της τοπικής παραγωγής) και περίπου 730.000 κιλά ιχθυοπροϊόντων.

Οι επιπτώσεις από την απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης είναι καταστροφικές καθώς:

  • Η απόφαση δεν αφορά μόνο τη Ρωσία αλλά όλα τα κράτη της Ρώσικης Ομοσπονδίας, καθώς και τα κράτη που σχετίζονται στενά με αυτή.

  • Οι φετεινές σοδειές, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (νεροποντές, χαλαζοπτώσεις, κλπ.), κινδυνεύουν άμεσα να σαπίσουν σε αποθήκες και ψυγεία.

  • Η συρρίκνωση της ζήτησης λόγω του κλεισίματος της Ρώσικης αγοράς, οδηγεί σε κατρακύλισμα των τιμών διεθνώς λόγω υπερπροσφοράς.

  • Η κάλυψη της Ρώσικης ζήτησης από χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. Τουρκία), κάνει αβέβαιο το μερίδιο των προϊόντων μας στην εν λόγω αγορά και για το μέλλον.

  • Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις και στο τουριστικό προϊόν ενώ υποβαθμίζεται διεθνώς και η γαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω συνθέτουν «λόγους εθνικού συμφέροντος» και «λόγους έκτακτης ανάγκης» και θα πρέπει να υπάρξουν επειγόντως ενέργειες για την άμεση εξαίρεση από το εμπάργκο των προϊόντων που πλήττονται, όπως συμβαίνει με το κρασί και το ελαιόλαδο.

Για αυτό σας καλούμε να εξαντλήσετε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλά και σε επίπεδο χώρας, ώστε να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας, ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Με τιμή,

Απόστολος Κατσιφάρας,

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας».

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.