Παρέμβαση Ιερώνυμου για το Λάβαρο

Παρέμβαση στην έκτακτη Ψηφιακή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων για τη διπλή υποβάθμιση του Λαβάρου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμο. Ο κ. Ιερώνυμος με την παρέμβασή του αυτή, εξέφρασε έκπληξη και έντονο προβληματισμό διότι στην φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021 για πρώτη φορά το λάβαρο, το οποίο «παρέλασε», δεν ήταν το γνήσιο και αυθεντικό, ενώ απογοήτευση προκάλεσε η θλιβερή διαπίστωση ότι το ιερό μας λάβαρο «παρέλασε» φέτος τελευταίο απ’ όλες τις σημαίες και μάλιστα στον πάνδημο εορτασμό για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, ενώ είναι θεσμοθετημένο «το λάβαρο να ηγείται της παρελάσεως, φερόμενο υπό αγήματος με στολή εποχής. Τέλος σημείωσε ότι επικροτεί τις θέσεις του Δημάρχου Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ζητώντας και από την πλευρά της Μητρόπολης "να διεξαχθεί αρμοδίως έρευνα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και εντολές". Ολόκληρη η παρέμβαση Ιερώνυμου έχει ως εξής:

Παρέμβαση Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου στην έκτακτη Ψηφιακή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων για τη διπλή υποβάθμιση του Λαβάρου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021.

«Με έμπονη θλίψη, έκπληξη και έντονο προβληματισμό διαπιστώσαμε ότι στη φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021 για πρώτη φορά το λάβαρο, το οποίο «παρέλασε», δεν ήταν το γνήσιο και αυθεντικό, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά μας Μονή της Αγίας Λαύρας, ως ανεκτίμητος θησαυρός του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αλλά ένα ακαλαίσθητο αντίγραφο του πρωτοτύπου, ενώ δυστυχώς για την αντιγραφή αυτή του λαβάρου δεν μας ζητήθηκε καμία έγκριση.

Η απογοήτευσή μας διογκώθηκε ακόμη περισσότερο με τη θλιβερή διαπίστωση ότι το ιερό μας λάβαρο «παρέλασε» φέτος τελευταίο απ’ όλες τις σημαίες και μάλιστα στον πάνδημο εορτασμό για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, ενώ είναι θεσμοθετημένο «το λάβαρο να ηγείται της παρελάσεως, φερόμενο υπό αγήματος με στολή εποχής».

Η απαξιωτική αυτή ενέργεια, εκλαμβανόμενη ως έλλειψη σεβασμού προς το ιστορικό μας σύμβολο, προσβάλλει την αξία του, ενώ εγείρει ερωτηματικά για πιθανές μεθοδεύσεις παραποίησης της ιστορικής αλήθειας. Δίκαια οι Καλαβρυτινοί φορείς υψώνουν έντονη φωνή διαμαρτυρίας, διότι οι θυσίες των προγόνων τους στον αγώνα για την Ανεξαρτησία δεν διαγράφονται με την περιστασιακή υποτίμηση του ιερού λαβάρου.

Προς τούτο επικροτούμε τις θέσεις του Δημάρχου Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ζητώντας και από την πλευρά μας να διεξαχθεί αρμοδίως έρευνα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και εντολές. Εφόσον μάλιστα αποδειχθεί ότι πρόκειται για παράβλεψη ή παρατυπία, ζητάμε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια σοβαρά ατοπήματα, που άπτονται άμεσα της εθνικής ευαισθησίας Κλήρου και λαού στην ιστορική μας Μητρόπολη.

+Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
12 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.