Με την παρέλαση των μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και στη Δάφνη.Οι άσχημες καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν τους υπεύθυνους να αλλάξουν το τελετουργικό. Έτσι τελέστηκε επινημόσυνη δέηση και έγινε απαγγελία ποιημάτων μέσα στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδας ενώ η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση έγινε κάτω απο συνεχόμενη βροχή. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους μικρούς μαθητές να παρελάσουν με περηφάνια, και να αποδώσουν έτσι φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να γεννιόμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα στην οικία του στην Κηφισιά , από τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
Ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα τη συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μού είπε ''αυτό σημαίνει πόλεμο''. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε "Όχι". Του πρόσθεσα ότι "αν ο στρατηγός Παπάγος...". Ο Μεταξάς με διέκοψε και επανέλαβε: "Όχι". Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε τη θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με τη λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Κουτσιουρή Γεωργία
Προσθήκη νέου σχολίου