Παρατράγουδα και φέτος ανήμερα της Αναλήψεως στο μοναστήρι της Δάφνης! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Δεν έλειψαν και φέτος τα παρατράγουδα από τον εορτασμό της Αναλήψεως στο μοναστήρι της Δάφνης. Οι προσκηνητές ήταν σαφώς πιο λίγοι από κάθε άλλη χρονιά. Τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο από την συμπεριφορά της μοναχής που ζει στην μονή, έχουν αποτρέψει τον κόσμο από το να επισκέπτεται  αυτή τη μέρα το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Εν τούτοις η λειτουργία έγινε κανονικά. Μοιράστηκαν άρτοι και γλυκίσματα και κληρώθηκαν αμνοερίφια που οι ντόπιοι τσοπάνηδες χάρισαν, όπως το έθιμο απαιτεί. Για μια ακόμη φορά ανέβηκαν και τα άλογα.

Οταν όμως αποφάσισαν να αποχωρίσουν άλογα και προσκηνητές, η μοναχή σκέφτηκε να τους ξεπροβοδίσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Παίρνοντας μπουκάλια με λάδι έλουσε στην κυριολεξία άλογα, καβαλάρηδες και όποιον άλλο βρέθηκε μπροστά της ξορκίζοντας έτσι "το κακό που τη βρήκε ανήμερα της Αναλήψεως" στον ιερό χώρο που μόνο αυτή διαφεντεύει.

Η μοναχή, που δεν αντιλαμβάνεται πως με αυτή τη συμπεριφορά απομακρύνει τον κόσμο από την μονή, συνέχισε το έργο της σκορπίζοντας κατάρες παντώς είδους προς όλους τους παρεβρισκόμενους.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν συνέχεια διαπληκτισμοί μεταξύ της μοναχής και του κόσμου. Πέρσι , όπως όλοι θυμόμαστε ο ναός του μοναστηριού είχε παραμήνει κλειστός και οι κάτοικοι γιόρτασαν μόνοι τους στον προαύλιο χώρο. Φέτος κανείς δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά μια που ούτε γλέντια υπήρχαν, ούτε φαγητά, ούτε οινοποσίες όπως παλιότερα.

Δεν είναι δυνατόν όμως ένα έθιμο που κρατάει ολόκληρες δεκαετίες να σβήνει κάτω από την άσχημη συμπεριφορά μιας γερόντισσας.

Ισως θά πρεπε λοιπόν η πολιτεία να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τη Μητρόπολη προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα μια και καλή.

Ας ευχηθούμε λοιπόν του χρόνου ανήμερα της Αναλήψεως το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην πλαγιά της Κορακοφωλιάς να γορτάσει με λαμπρότητα  όπως ακριβώς  τους παλιούς καλούς καιρούς.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Γεωργία Κουτσιουρή
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
14 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.