Πανελλαδικές εξετάσεις: Συμβουλές για καλή επιτυχία

Σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων

Επικεντρώνεστε στα σημαντικά, με τη βοήθεια των καθηγητών σας. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε σε μία μέρα όλη τη δουλειά που κάνατε τον προηγούμενο χρόνο. Κοιμάστε νωρίς το βράδυ και ξυπνάτε κανονικά το πρωί, ούτε πολύ νωρίς ούτε αργά.

Την ημέρα της εξέτασης

Έχετε ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσετε(επιλέξτε άνετα ρούχα), την κάρτα του υποψηφίου, στυλό (2), μολύβι (2), χάρακα, διαβήτη, γόμα, νερό και σοκολάτα. Τρώτε ένα καλό πρωινό.

Αποφύγετε πολλές συζητήσεις πριν την εξέταση

Ούτε πριν εξεταστείτε είναι καλό να μιλάτε με συμμαθητές σας για πιθανά θέματα, ή για τα SOS, ή και για το τι διάβασε ο καθένας, αλλά ούτε και μετά να επηρεάζεστε από τις λύσεις που έδωσε ο διπλανός σας. Υπεύθυνα μπορεί να σας απαντήσει ο καθηγητής σας στο φροντιστήριο.

Ο πλήρης οδηγός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2014

 

Την ώρα της εξέτασης

- Καλή εμφάνιση γραπτού

Μη ξεχνάτε ότι οι βαθμολογητές είναι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να διορθώσουν πολλά γραπτά κάθε μέρα, που είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίμονη. Ένα γραπτό καλογραμμένο, καθαρό, ευανάγνωστο, όπου οι ερωτήσεις είναι απαντημένες με ακρίβεια και σαφήνεια κερδίζει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις. Αντιθέτως, ένα πρόχειρο γραπτό "εκνευρίζει" τον βαθμολογητή και τον προδιαθέτει άσχημα από την πρώτη στιγμή. Περιορίστε όσο μπορείτε τις μουτζούρες. Τα γράμματα σας να είναι ευδιάκριτα(ο διορθωτής αν δεν καταλάβει κάτι το θεωρεί λάθος) και το γραπτό σας επιμελημένο. Χρησιμοποιήστε το πρόχειρο για πράξεις και σχεδιαγράμματα. Να γράφετε οριζόντια (στη γραμμή) και όχι κάθετα (σε στήλες). Να προσέχετε να μην απαντάτε τηλεγραφικά (π.χ. γράφοντας μόνο τύπους).

- Διαβάστε καλά τα θέματα πριν ξεκινήσετε

Η πρώτη ανάγνωση δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος για να ξεκινήσετε να απαντάτε. Γιατί είτε θα νομίζετε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα, είτε δεν θα έχετε κατανοήσει καλά τα ερωτήματα που σας τίθενται. Απαιτείται ψυχραιμία! Αφιερώστε ειδικό χρόνο ώστε να διαβάσετε (τουλάχιστον 2-3 φορές) με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Στο τέλος πάντα απαιτείται να γίνει ένας τελικός έλεγχος. Ελέγξτε αν έχετε μεταφέρει όλες τις απαντήσεις στο καθαρό. Αφού διαβάσετε όλα τα θέματα ορίζετε χρόνους για αυτά. Προσοχή η κατανομή του χρόνου δεν είναι ίδια σε όλα τα θέματα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε απαντήσει σε όλα τα υποερωτήματα όταν τελειώσετε ένα θέμα. Όσο εύκολα ή δύσκολα και να είναι τα θέματα δεν εφησυχάζετε ούτε απογοητεύεστε. Να θυμάστε ότι τα θέματα είναι ίδια για όλους. Δεν αυτοσχεδιάζουμε. Ειδικά στα θέματα θεωρίας απαντάμε με βάση το σχολικό βιβλίο. Προσπαθούμε να πάρουμε όσο το δυνατό περισσότερα μόρια. Δεν χαρίζουμε κανένα μόριο! Εξαντλούμε όλο το χρόνο της εξέτασης για να μπορέσουμε να τα ελέγξουμε όλα. Ελέγχουμε ακόμα και το πρόχειρο για να δούμε αν τα έχουμε μεταφέρει όλα σωστά.

- Δεν επιμένουμε στα δύσκολα ερωτήματα

Ξεκινήστε από θέματα και ερωτήματα που σας φαίνονται ευκολότερα. Ένα θέμα ή ερώτημα που σας δυσκολεύει δεν πρέπει να σας απογοητεύει. Προχωρήστε στο επόμενο θέμα ή ερώτημα και μην σπαταλάτε χρόνο. Στο τέλος θα πρέπει να προσπαθήσετε ξανά σε αυτά που δεν μπορέσατε αρχικά.

- Δεν απογοητευόμαστε

Κάποια μαθήματα είναι τα δυνατά σας σημεία και κάποια όχι. Αν σε κάποια εξέταση τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, οφείλετε να συνεχίσετε το ίδιο δυνατά και στα επόμενα μαθήματα. Έτσι και αλλιώς τα μαθήματα είναι αρκετά οπότε αν σε κάποιο μάθημα έχετε κάποια απώλεια, μπορείτε να αναπληρώσετε στα επόμενα μαθήματα. Μη ξεχνάτε πως κάθε χρόνο οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οπότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

- Μη διαβάζετε μέχρι την τελευταία στιγμή

Να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορείτε να μάθετε το τελευταίο 12ωρο πριν την τελική εξέταση. Ξεκουράστε το μυαλό σας πριν το επόμενο πρωινό και μην προσπαθήσετε να μάθετε παραπάνω ύλη ή να λύσετε καινούργιες ασκήσεις. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το βράδυ και ένα πρωινό που να σας ευχαριστεί.

- Ασχοληθείτε μόνο με το γραπτό σας

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καθορίσουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τη σταδιοδρομία σας. Μην ασχολείστε με το τι γίνεται γύρω σας και αφιερώστε όλη την προσοχή στο γραπτό σας. Θυμηθείτε ότι ούτε εσείς μπορείτε να αντιγράψετε, αλλά ούτε έχετε το χρόνο μέσα σε τρεις ώρες να βοηθήσετε κάποιον φίλο ή συμμαθητή σας. Σε τέτοια περίπτωση μόνο κακό στον εαυτό σας θα κάνετε.

Πηγη: news.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.