Όταν ''σώπασαν'' οι κάμερες... (Γράφει ο Θεόδ. Παπαδόπουλος)

Γιατί ένα ωραίο ρεπορτάζ να το χαλάσει η αλήθεια ; ΤΊΠΟΤΑ δεν μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι ενός μικρού ορεινού και βασανισμένου Ελληνικού χωριού που έχει την υποχρέωση κάθε χρόνο να κάνει το μόνο που μπορεί....ένα απλό μνημόσυνο, ούτε καν αυτό !!. Όταν οι ''καλεσμένοι'' είναι πολλοί και υψηλού επιπέδου η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν ανήκει ούτε στους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι ακολουθούν εντολές και ιδέες ανθρώπων που προσπαθούν να διασφαλίσουν ένα γενικά θεσμοθετημένο τελετουργικό, αδιαφορώντας για το συναίσθημα των ανθρώπων.

Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου το θερμόμετρο στα Καλάβρυτα έδειχνε -7 και η συνήθης κινητικότητα των κατοίκων είχε ως δια μαγείας εξαφανιστεί.

Τα μέτρα ασφαλείας που η Αστυνομία είχε αναλάβει για την άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ήδη σε εξέλιξη. Το ανάθεμα σε τέτοιες περιπτώσεις, αδίκως πέφτει στις αρχές οι οποίες δεν αποτελούν παρά τον βραχίωνα της επιχείρησης ''αόρατη καθημερινότητα''.

Τα χρόνια αιτήματα των κατοίκων για καθαρισμούς δρόμων και ασφαλτοστρώσεις ικανοποιήθηκαν σε μια νύχτα με τρόπο μαγικό και χωρίς το οικονομικό να αποτελεί.......... κανένα πρόβλημα.

Το πρωί της μαύρης μέρας για τα Καλάβρυτα (13/12) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στον καθεδρικό ναό για την θεία λειτουργία , μαζί του μπήκαν (στον ναό) όσοι είχαν την ''διαπίστευση !!!! '' ή όσοι πρόλαβαν, οι άλλοι ...έξω !! Εδώ '''την πάτησαν''' και κάποιοι επαγγελματίες παρατρεχάμενοι που για λίγο είχαν αποκοληθεί από το άρμα της κουστοδίας.

Λίγο αργότερα όλοι ανηφόρισαν προς τον τόπο εκτέλεσης και όλοι ήταν σίγουροι ότι ο χώρος δεν θα είναι και εδώ μόνο για επισήμους και ακόλουθους.

 

Εδώ συνέβη κάτι ακόμα πιο επώδυνο ,κάτι που ακόμα και όταν το αναφέρεις πρέπει να το κάνεις με συστολή. Το να αποκλειστούν οι επισκέπτες ή οι κάτοικοι από το μνημόσυνο για τα θύματα είναι δυστυχώς ανεκτό γιατί έχει συμβεί ξανά και ξανά στο παρελθόν, με πιο άθλια την περίπτωση της παρουσίας των Μητσοτάκη – Παπανδρέου.

Φτάνοντας στον χώρο του μνημείου της εκτέλεσης οι υπεύθυνοι και πάλι διάλεγαν διαπιστευμένους και μη, προχωρώντας και στην διευκρίνηση ότι μπορείτε να περάσετε αν είστε συγγενείς θυμάτων. Αλήθεια ποιος μπορεί να διακρίνει τον συγγενή και ποιος μπορεί να ξεχωρίσει την ψεύτικη δήλωση ΝΑΙ είμαι ;

Επειδή οι ντόπιοι έχουν γνώση του τι συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, προτίμησαν σε μεγάλο βαθμό να απέχουν. Αποτέλεσμα ήταν οι αγνοί επισκέπτες να πειθαρχήσουν, όπως έπρεπε άλλωστε, και να ακολουθήσουν την υπόδειξη ....περάστε δεξιά.

ΔΕΞΙΑ όμως είναι ο χώρος με πολλά μνήματα που καθένα έχει ένα καντηλάκι ή έναν απλοϊκό σταυρό. Περιέχουν δεν περιέχουν οστά των αδικοχαμένων Καλαβρυτινών δεν θα πάψουν ποτέ να είναι η τελευταία κατοικία των πρώτων νεκρών το νεκροταφείο της σφαγής. Πάνω σε αυτά πάτησε ο ανυποψίαστος προσκυνητής, πάνω σε αυτά υποχρεώθηκε να πατήσει και να σταθεί όποιος ήθελε να παραστεί και δεν μπορούσε να πετάξει ή να κάνει επεισόδιο.

Την μεγαλύτερη εντύπωση μας προκάλεσε το πανό που ήταν στερεωμένο στις δυο του άκρες στους σταυρούς μνημάτων και αυτό δεν μπορεί να το έκαναν άσχετοι με τον χώρο και τα Καλάβρυτα.

Οι επίσημοι αποχώρησαν από τον χώρο και τον παρέδωσαν όπως και τις υπόλοιπες 365 μέρες στους προσκυνητές των θυμάτων της Γερμανικής σφαγής. Περιπλανήθηκαν σε προγραμματισμένα σημεία και παρέστησαν στην απονομή των μεταλλείων για τους νικητές του δρόμου των 10.000μ που πολύ καλώς αναβίωσε αλλά η ονομασία ''δρόμος θυσίας'' πρέπει σύντομα να επανεξεταστεί.

Η εκτέλεση δεν είναι θυσία και αυτό το γνωρίζει καλά ο Μπάρμπα Γιάννης ο Παυλόπουλος που παρά τις μνήμες και την ηλικία του περίμενε με υπομονή, χειροκροτούσε τους αθλητές και κοιτούσε με δέος τον θεσμό ...που σε λίγο θα τον τιμούσε. Ποιος θα τιμούσε ποιον ; είναι άλλο ερώτημα.

 

Οι επίσημοι έφυγαν,οι κάμερες έκλεισαν και ως γνωστόν.................. ''τίποτα δεν είναι αληθινό αν δεν το έχει καταγράψει μια κάμερα''.

Την ίδια μέρα μια χούφτα άνθρωποι ξεκίνησαν από το Λαύριο και έδωσαν έναν αγώνα παλαιμάχων στο δημοτικό Στάδιο με τους παλαίμαχους Αχαΐας. Φρόντισαν με σεβασμό στο γεγονός της επετείου να φτιάξουν και μια αναμνηστική πλακέτα την οποία παρέδωσαν στους ντόπιους αντιπάλους. Αφού δεν υπήρχε κανείς να τους υποδεχθεί και να τους ευχαριστήσει, εκτός από τον κ.Ευθ Τζόβολο που έπαιξε στον αγώνα και τον κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο δημοτικό σύμβουλο, την πλακέτα παρέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Χουλιάρας.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λόγω της επισκεψεώς του καθαρίστηκε επιτέλους ο δρόμος  Καλαβρύτων -Πούντας και τα μέσα εθνικής εμβέλειας για την .....υποτονική παρουσίαση του '''κατορθώματος'' των γερμανικών στρατευμάτων την 13/12/1943 στα Καλάβρυτα

Ευχαριστούμε και υποκλινόμαστε στους ανώνυμους ανθρώπους, 'Ελληνες και ξένους, που με σεβασμό και ρίγος, σχεδόν καθημερινά, προσεγγίζουν τον τόπο της θηριωδίας.

Παπαδόπουλος Θεόδωρος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.