''...ορθός, στητός ....'' και ..(παγ) ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ γράφει ο Θεόδ. Παπαδόπουλος

Δανεισμένο κομμάτι του τίτλου από τον ρόλο που για πολλές δεκαετίες ο εικονιζόμενος (Γιώργος Γιαννέλος) με τρόπο ανατριχιαστικό, κάθε Μάρτη, ερμηνεύει στα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα.

Είναι ο πυρήνας μιας διαχρονικής και υγιούς ομάδας, είναι ο πυλώνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται επί δεκαετίες η αγάπη για την ιστορία του τόπου και ο σεβασμός για τους αγωνιστές του 21' εκφραζόμενη από γενιές και γενιές, που έχουν δώσει με την παρουσία τους στην αναπαράσταση του 1821 ζωή και συνέχεια.

Τα γνωστά παιδιά της αναπαράστασης, σε όλα τα χρόνια, κατά περίεργο για την εποχή μας τρόπο, είναι ίδια. Οι γενιές συνδέονται μεταξύ τους από την διάθεση και κυρίως την αγνότητα να υπηρετήσουν με πάθος αυτό που παρέλαβαν από τους προηγούμενους και να το παραδώσουν αναλλοίωτο στους επόμενους. Κάθε Μάρτη είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι εκεί και πάντα είναι !!!. Πολύ πιο πριν έχουν σχεδιάσει και ονειρευτεί, έχουν φροντίσει για τα άλογα, τα χαντζάρια, τα καριοφίλια, έχουν επιμεληθεί τα πάντα, από την φούντα του τσαρουχιού μέχρι το φέσι. Για την εμφάνισή τους έχει βάλει το χέρι στην τσέπη ο δήμος Καλαβρύτων και καλά έχει κάνει αλλά και οι ίδιοι για να έχουν αυτό που γουστάρουν και μπράβο τους.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από αυτούς, έχουν μήνες πριν αλλάξει  παρά την θέλησή τους την καθημερινότητά τους, αφήνοντας μούσι..για τις ανάγκες του ρόλου. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμπεριφορά που συναντάται σε επαγγελματίες υψηλού επιπέδου.

Τα παιδιά αυτά από την στιγμή που βρίσκονται για τις πρόβες, δεν ξέρουν παρατάξεις, κόμματα, συλλόγους, ενώσεις, συμφέροντα, ιδιοτέλεια, αυτοπροβολή κ.α, το μόνο που ξέρουν είναι ότι είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν την εποχή τους διατηρώντας την ιστορία, την ρίζα σε υγιή κατάσταση.

Ο Γιώργος Γιαννέλος είναι ο ρομαντικός επαρχιώτης, εραστής του θεάτρου που έχει λάβει μέρος ακόμα και σε ξένα ντοκυμαντέρ με θέμα τα Καλάβρυτα. Η προσφορά του δεν χωράει σε μια τιμητική πλακέτα. Μια πλακέτα όμως που δεν είχε την πρόνοια να του δώσει κανείς από αυτούς που σκέφτηκαν να προκαλέσουν την εξαγωγή του προϊόντος αυτού. Ιεροσυλία να χαρακτηρίσει κανείς προϊόν ένα τέτοιο δρώμενο, αλλά αυτό, μόνο με μια τέτοια "δικαιολογία" μπορεί να μεταφερθεί έξω από τον φυσικό του χώρο,τα Καλάβρυτα. 

Αυτά τα παιδιά δεν ζητάνε τίποτα και δεν περιμένουν τίποτα, αλλά στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας επιβάλουν όταν προσκαλείς κάποιον να έχεις φροντίσει για τα αυτονόητα. Να έχεις φροντίσει για την απρόσκοπτη προσέγγιση της ομάδας στο χώρο χωρίς να υποχρεώνονται να περνούν αρκετά αστυνομικά μπλόκα μέχρι να φτάσουν στο προκαθορισμένο σημείο. Να έχεις προμηθευτεί τις ανάλογες άδειες για τις ανάγκες του θεατρικού ώστε να μυρίσει και λίγο μπαρούτι. Να έχεις φροντίσει για την παρουσία μέσων  εθνικής εμβέλειας που υποσχέθηκες και όχι να αρκείσαι στην αναμετάδοση ενός ερασιτεχνικού video.  Να έχεις κατανοήσει την δυσκολία να περπατήσει κάποιος ηλικιωμένος μεγάλη απόσταση. Να έχεις φροντίσει για την διαμονή της ομάδας ή την αποζημίωση της. Να έχεις προσφέρει ένα ποτήρι νερό και ένα υποτυπώδες έστω γεύμα.

Όποιος σκέπτεται ότι η αγνότητα και η ανιδιοτέλεια είναι αδυναμίες τις οποίες μπορεί κατά βούληση να χρησιμοποιεί ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ θα διαψεύδεται .

Παιδιά ψηλά το κεφάλι,κανένας δεν μπορεί να σας απαξιώσει, έχετε την αγάπη και το σεβασμό όλων μας !!!

 

Παπαδόπουλος Θεόδωρος  για το kalavrytanet

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
15 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.