Η ώρα της μεγάλης διαπραγμάτευσης. Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή στις 4 ώρα Ελλάδας

Αύριο θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών.Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η συνεδρίαση θα γίνει με φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και από την κατάληξή της θα κριθούν πολλά.

Νωρίτερα έγινε επίσημα γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών έστειλε το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11.30 ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε πως έλαβε το e mail από τον Γ. Βαρουφάκη.

Το αίτημα ονομάζεται τεχνικά ως επέκταση του "master financial assistance facility agreement'' από την ευρωζώνη και επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές.

Από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, βγαίνοντας από τη Βουλή, μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν αισιόδοξος ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, αφού βεβαίως περάσει πρώτα από το σημερινό Euro Working Group.
«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του αιτήματος παράτασης που έστειλε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για αίτημα για επέκταση της δανεικής συμφωνίας.

Συγκεκριμένα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι:

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της. 

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Αναδιάρθρωση χρέους περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα


Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο πως η παράταση που ζητάει η Ελλάδα έχει ως αφετηρία την 1η Μαρτίου και λήξη στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Ναυτεμπορική στην παράταση συμπεριλαμβάνονται οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στα συρτάρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το σημαντικότερο όμως σημείο του ελληνικού αιτήματος είναι πως, σύμφωνα με το Euro2day, βάζουμε στις Βρυξέλλες ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ μέσα στο αίτημα η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ αποδέχεται έλεγχο από την Κομισιόν στη λήξη της εξάμηνης παράτασης.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για θεαματικά αποτελέσματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και των καρτέλ.

Και πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Γερμανία.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.