Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων για τους Καλαβρυτινούς Γιώργο και Κώστα Μάρκου

Ο υπουργός Δημόσιας τάξης πρόσφατα αποφάσισε ότι μπορεί να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο 2.500 «φακέλων κοινωνικών φρονημάτων» Ελλήνων πολιτών, των μόνων που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. To thebest.gr φέρνει στο φως σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον διασωθέν ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά δύο γνωστούς Πατρινούς.

Πρόκειται για τον φάκελο φρονημάτων του Γιώργου Μάρκου, ο οποίος είναι σήμερα δικηγόρος Πατρών με εκτενείς αναφορές στον αδελφό του, Κώστα Μάρκου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλη της οικογένειά τους.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όχι μόνο η χρήση της γλώσσας, το ύφος που διαπνέει, όσο και οι πολλές λεπτομέρειες που αναφέρονται. Ο φάκελος περιλαμβάνει και στοιχεία ενδεικτικά για τον χαρακτήρα των "πρωταγωνιστών" όπως το γεγονός ότι ο Γιώργος Μάρκου "λόγω μορφώσεως ασκούσε επιρροή στους Καλαβρυτινούς" ή ότι ο Κώστας Μάρκου διάβαζε επιδεικτικά την εφημερίδα "Αυγή" (προφανώς για να προκαλέσει τον ...χαφιέ του χωριού).

Κι όσο κι αν σήμερα κάποια από τα γραφόμενα μας προκαλούν ίσως θυμηδία ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή το να εκδηλώνεις δημοσίως τα αριστερά πολιτικά σου φρονήματα, προϋπέθετε αν μη τι άλλο γεναιότητα.

Ο Γιώργος υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και ο Κώστας στέλεχος του Συνασπισμού και σήμερα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ο πρώτος λοιπόν για πολλά χρόνια συνέχισε να είναι οπαδός «παρατάξεως ημιακραίων πολιτικών θέσεων» και ο δεύτερος μετά την φοιτητική αντιδικτατορική δράση του εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού πρόδρομο του σημερινού Συνασπισμού, στον οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι ο «σκοτεινός» και διχαστικός κόσμος που αποπνέει το ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε σήμερα να ανήκει οριστικά στο πολιτικό παρελθόν της Ελλάδας.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα όμως πάντα «θυμίζουν» στους παλιούς να «διδάσκουν» τους νεώτερους.

"25-9-1981

 

Μάρκου Γεώργιος του Βασιλείου και της Αλεξάνδρας γεν. το έτος 1956 εις Καλάβρυτα».

α) Κατά το χρονικό διάστημα από 1956-1973 της διαμονής του ενταύθα δεν μας απησχόλησε και ήτον άτομο καλής γενικά διαγωγής.

β)Από της μεταπολιτεύσεως και μέχρι στρατεύσεως του και τις αφίξεις του στα Καλάβρυτα, εξεδηλούτο δημόσια υπέρ παρατάξεως ημιακραίων πολιτικών θέσεων της οποίας είναι φανατικός οπαδός και λόγω της μορφώσεως του, ασκούσε επιρροή στους ομοχωρίους του.

γ)Συναναστρέφετο κατ΄ αποκλειστικότητα άτομα διαπνεόμενα υπό αριστερών πεποιθήσεψων και διέκειτο το ευμενώς προς αυτά.

δ) Την 17-5-1981 και ώραν 11.00 συμμετέσχε στην πραγματοποιηθείσα πολιτική εκδήλωση της ΚΝΕ Καλαβρύτων εντός κινηματογράφου «Δήμητρα» Καλαβρύτων.

  1. Για τους οικείους του:

α)Εκ των μελών της οικογενείας του ο αδελφός του Μάρκου Κων/νος του Βασιλείου και της Αλεξάνδρας γεν. το 1955 Καλάβρυτα κάτοικος Παραλίας Πλατάνου αγροτικός Ιατρός διαπνέεται υπό αριστερών πεποιθήσεων, είναι ωργανομένο μέλος στην ΚΟΒ Καλαβρύτων.

Επρωτοστάτησε για την ίδρυση και λειτουργία των Γραφείων του ΚΚΕ/ΕΣ στα Καλάβρυτα και από της μεταπολιτεύσεως και μέχρι σήμερα παρουσίασε τις εξής εκδηλώσεις:

(1)Την 26-12-1976 και ώρα 11.30 επισκέφθη τον ενταύθα αφιχθέντα Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ/ΕΞ Χαρίλαο Φλωράκη εντός τοθ ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ.

(2)Την 17-11-1977 και από ώρας 00.30- 03.00, ως φοιτητής, ετοιχοκολούσε αφίσες της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» εις διάφορα μέρη της πόλεως Καλαβρύτων.

(3)Την 8-7-1980 και κατά τις μεσημβρινές ώρες κατελήφθη έξωθι του ενταύθα εστιατορίου Γ. ΒΛΑΧΟΥ να αναγιγνώσκει επιδεικτικώς την Κομ/κη εφημερίδα «ΑΥΓΗ».

(4) Την 15-71980 κατελήφθη να διασκορπά επί της κεντρικής οδού 25ης Μαρτίου στα Καλάβρυτα έντυπα διαφημιστικά της αυτής ως άνω εφημερίδος.

(5) Την 27-7-1980 και ώρα 22.00έξωθι του ενταύθα Καφενείου ΣΦΑΡΑΓΚΟΥΛΙΑ έφερε μαζί του την ιδία εφημερίδα.

β) Ο πατήρ του κατά την κατοχική περίοδο ενεγράφη ακουσίως στην Κομ/κή οργάνωση Πολιτικής Αυτοδιοικήσεως Κερτέζης, παραμείνας για ένα χρόνο χωρίς δράση.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν μας απησχόλησε καθώς και τα λοιπά μέλη".

 

 

 
Στο άκρο αριστερά ο Βασίλης Μάρκου. Στη μέση ο Γεώργιος Παπανδρέου λαο στο άκρο δεξιά ο Τάκης Κατσικόπουλος.
Κώστας και Γιώργος Μάρκου την 25η Μαρτίου 1968, στην Αγία Λαύρα.
Ο Γιώργος Μάρκου νεοσύλλεκτος στην Τρίπολη. Μαζί του οι γονείς του, ο αδελφός του και ο φίλος τους Θόδωρος Κατσαρδής. Εκεί πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του φακέλου του.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από παλιότερο αφιέρωμα του περιοδικού THE BEST MAGAZINE, σε Καλαβρυτινές οικογένειες

Πηγή Κώστας ΜΆΡΚΟΥ,thebest

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
8 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.